Το EU Login είναι η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ταυτοποίηση χρηστών. Δίνει σε εγκεκριμένους χρήστες πρόσβαση σε ευρύ φάσμα διαδικτυακών υπηρεσιών της Επιτροπής μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής διεύθυνσης και του ίδιου κωδικού πρόσβασης.
Το Μητρώο Διαφάνειας περιέχει δημόσιες πληροφορίες — με μόνη εξαίρεση ορισμένα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που παρέχονται στο πλαίσιο της διαδικασίας εγγραφής, τα οποία δεν δημοσιεύονται.
Το EU Login αυξάνει την ασφάλεια πρόσβασης με τη χρήση τεχνολογίας που αναπτύσσεται και συντηρείται τακτικά από ομάδα ειδικών σε θέματα ασφάλειας.
Χάρη στο EU Login, η πρόσβασή σας στα δεδομένα της εγγραφής βασίζεται σε μια ασφαλέστερη μέθοδο ατομικής ταυτοποίησης.
Πλέον δεν θα χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να επικοινωνούμε μαζί σας.
Για να αλληλεπιδράσετε με το Μητρώο Διαφάνειας ή για να επικοινωνήσετε με το προσωπικό του, θα χρησιμοποιείτε τον χώρο αποκλειστικής σας πρόσβασης στο Μητρώο.
Θα χρειαστείτε λογαριασμό EU Login για την επαλήθευση της ταυτότητάς σας, ώστε να μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στο Μητρώο, να επικαιροποιήσετε υφιστάμενη εγγραφή, να υποβάλετε καταγγελία ή να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Για την εγγραφή του οργανισμού σας χρειάζεστε λογαριασμό EU Login.
Για να δημιουργήσετε λογαριασμό:
- Επιλέξτε Εγγραφή νέου οργανισμού στο μενού του ιστοτόπου στην κεντρική σελίδα του Μητρώου Διαφάνειας. Θα μεταφερθείτε στη σελίδα EU Login.
Εάν δεν ανακατευθυνθείτε, μεταβείτε απευθείας στη σελίδα EU Login.
Επιλέξτε είτε Δημιουργία λογαριασμού ή απλώς πληκτρολογήστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, κάντε κλικ στην επιλογή Επόμενο και ακολουθήστε τις οδηγίες που παρέχονται.
Μόλις δημιουργήσετε τον λογαριασμό EU Login, μπορείτε να επιστρέψετε στο Μητρώο Διαφάνειας, να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία σύνδεσης EU Login για να συνδεθείτε στον χώρο αποκλειστικής σας πρόσβασης και να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγγραφής.
Κάθε λογαριασμός EU Login συνδέεται με ένα πρόσωπο και την ηλεκτρονική του διεύθυνση. Το εν λόγω πρόσωπο και η εν λόγω ηλεκτρονική διεύθυνση θα καταστούν το πρώτο (εξ ορισμού) πρόσωπο με δικαιώματα πρόσβασης στην εγγραφή. Οι πληροφορίες αυτές θα αποτυπωθούν στην ενότητα 6 της εγγραφής («Πρόσωπα με πρόσβαση στην εγγραφή») μόλις επικυρωθούν.
Το σύστημα θα επιτρέψει κατ’ ελάχιστο όριο σε 2 και κατ’ ανώτατο όριο σε 6 διαφορετικούς χρήστες (ένας από αυτούς είστε εσείς, δηλαδή το πρόσωπο που συμπληρώνει το έντυπο της αίτησης) να έχουν πρόσβαση στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή.
Εάν χρειάζεται, αναφέρετε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τυχόν επιπλέον ατόμων (επιτρέπονται 6 το πολύ) στην ενότητα 6 του εντύπου. Καθένα από αυτά τα άτομα χρειάζεται τον δικό του λογαριασμό EU Login για να αποκτήσει πρόσβαση στον ίδιο χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην ίδια εγγραφή.
Όταν κάνετε κλικ στο κουμπί Εγγραφή νέου οργανισμού στην κεντρική σελίδα του Μητρώου Διαφάνειας, θα μεταφερθείτε στη σελίδα EU Login. Χρησιμοποιήστε τα στοιχεία σύνδεσης EU Login για να συνδεθείτε στον χώρο αποκλειστικής σας πρόσβασης για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγγραφής.
Στο τέλος της διαδικασίας εγγραφής, το σύστημα θα συνδέσει αυτόματα τον λογαριασμό σας EU Login με την εγγραφή που έχετε ολοκληρώσει και θα σας επιτρέψει την πρόσβαση για μελλοντικές επικαιροποιήσεις (τα άτομα που κατονομάζονται στην ενότητα 6 του εντύπου εγγραφής θα ενημερώνονται για κάθε επικαιροποίηση).
Κάθε λογαριασμός EU Login συνδέεται με ένα πρόσωπο και την ηλεκτρονική του διεύθυνση. Το εν λόγω πρόσωπο και η εν λόγω ηλεκτρονική διεύθυνση θα καταστούν το πρώτο (εξ ορισμού) πρόσωπο με δικαιώματα πρόσβασης στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή. Οι πληροφορίες αυτές θα αποτυπωθούν στην ενότητα 6 της εγγραφής («Πρόσωπα με πρόσβαση στην εγγραφή») μόλις επικυρωθούν.
Πρόσβαση στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή επιτρέπεται κατ’ ελάχιστο όριο σε 2 και κατ’ ανώτατο όριο σε 6 διαφορετικούς χρήστες (ένας από αυτούς είστε εσείς, δηλαδή το πρόσωπο που συμπληρώνει το έντυπο της αίτησης εγγραφής).
Εάν χρειάζεται, αναφέρετε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιπλέον ατόμων (επιτρέπονται 6 το πολύ) στην ενότητα 6 της εγγραφής. Καθένα από αυτά τα άτομα χρειάζεται τον δικό του λογαριασμό EU Login για να αποκτήσει πρόσβαση στον ίδιο χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην ίδια εγγραφή.
Χρειάζεστε λογαριασμό EU Login για να έχετε πρόσβαση στον εγγεγραμμένο οργανισμό σας στο Μητρώο Διαφάνειας. Αυτό σημαίνει ότι το όνομά σας και η ηλεκτρονική σας διεύθυνση πρέπει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ενότητας 6 του εντύπου εγγραφής («Πρόσωπα με πρόσβαση στην εγγραφή»).
Εάν δεν περιλαμβάνεστε στον εν λόγω κατάλογο και χρειάζεστε πρόσβαση στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή, ένα από τα άλλα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση πρέπει να προσθέσει το όνομά σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στον εν λόγω κατάλογο.
Τουλάχιστον 2 και κατ’ ανώτατο όριο 6 διαφορετικοί χρήστες επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή.
Χρειάζεστε λογαριασμό EU Login για να έχετε πρόσβαση στον εγγεγραμμένο οργανισμό σας στο Μητρώο Διαφάνειας ή για να σας επιτραπεί η πρόσβαση στην εγγραφή. Αυτό σημαίνει ότι το όνομά σας και η ηλεκτρονική σας διεύθυνση πρέπει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ενότητας 6 του εντύπου εγγραφής («Πρόσωπα με πρόσβαση στην εγγραφή»).
Εάν χρειάζεστε πρόσβαση στην εγγραφή, ένα από τα άλλα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση πρέπει να προσθέσει το όνομά σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στον κατάλογο της ενότητας 6 του εντύπου εγγραφής.
Το σύστημα θα επιτρέψει κατ’ ελάχιστο όριο σε 2 και κατ’ ανώτατο όριο σε 6 διαφορετικούς χρήστες να έχουν πρόσβαση στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή.
Εάν το όνομά σας και η ηλεκτρονική σας διεύθυνση έχουν προστεθεί στον κατάλογο στην ενότητα 6 («Πρόσωπα με πρόσβαση στην εγγραφή»), χρειάζεστε ωστόσο λογαριασμό EU Login για να έχετε πρόσβαση στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή. Εάν δεν διαθέτετε λογαριασμό, πρέπει να δημιουργήσετε.
- Επιλέξτε Επικαιροποιήστε την εγγραφή σας στο μενού του ιστοτόπου στην κεντρική σελίδα του Μητρώου Διαφάνειας. Θα μεταφερθείτε στη σελίδα EU Login.
Εάν δεν ανακατευθυνθείτε, μεταβείτε απευθείας στη σελίδα EU Login.
- Κάντε κλικ στο κουμπί Δημιουργία λογαριασμού ή απλώς πληκτρολογήστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, και κάντε κλικ στην επιλογή Επόμενο για να δημιουργήσετε τον νέο λογαριασμό EU Login. Στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες που παρέχονται.
Μόλις δημιουργήσετε τον λογαριασμό EU Login, μπορείτε να επιστρέψετε στη σελίδα σύνδεσης και να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς σας ταυτοποίησης EU Login για να συνδεθείτε.
Χρειάζεστε λογαριασμό EU Login για να έχετε πρόσβαση στον εγγεγραμμένο οργανισμό σας στο Μητρώο Διαφάνειας ή για να σας επιτραπεί η πρόσβαση στην εγγραφή. Αυτό σημαίνει ότι το όνομά σας και η ηλεκτρονική σας διεύθυνση πρέπει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ενότητας 6 του εντύπου εγγραφής («Πρόσωπα με πρόσβαση στην εγγραφή»).
Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει τα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στην εγγραφή. Εάν χρειάζεστε πρόσβαση στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή, ένα από τα άλλα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση πρέπει να προσθέσει το όνομά σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στον κατάλογο των προσώπων με δικαίωμα πρόσβασης.
Το σύστημα θα επιτρέψει κατ’ ελάχιστο όριο σε 2 και κατ’ ανώτατο όριο σε 6 διαφορετικούς χρήστες να έχουν πρόσβαση στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή.
Εάν διαθέτετε λογαριασμό EU Login και βρίσκεστε στον κατάλογο του οργανισμού με τα άτομα με δικαίωμα πρόσβασης, τότε μόλις επιλέξετε Επικαιροποιήστε την εγγραφή σας στο μενού του ιστοτόπου στην κύρια σελίδα του Μητρώου Διαφάνειας, θα μεταφερθείτε στη σελίδα EU Login. Χρησιμοποιήστε τους κωδικούς σας ταυτοποίησης EU Login για να έχετε πρόσβαση στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή.
Μπορείτε να συνδέσετε τον ίδιο λογαριασμό EU Login με περισσότερες από μία εγγραφές. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο λογαριασμό EU Login για να έχετε πρόσβαση στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή δύο ή περισσότερων οργανισμών.
Οι λογαριασμοί EU Login δεν μπορούν να συγχωνευθούν, καθώς συνδέονται με δύο διαφορετικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επομένως —θεωρητικά— με δύο διαφορετικά πρόσωπα. Ωστόσο, είναι δυνατή η σύνδεση ενός από αυτούς τους δύο λογαριασμούς EU Login και με τις δύο εγγραφές.
Ας δούμε πώς ακριβώς:
Είστε υπεύθυνος για δύο εγγραφές: τον οργανισμό Α και τον οργανισμό Β, οι οποίοι είναι και οι δύο εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Διαφάνειας. Στην εγγραφή του οργανισμού Α εμφανίζεστε, για παράδειγμα, ως «Πρόσωπο που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ» και στην εγγραφή του οργανισμού Β ως «Υπεύθυνος επικοινωνίας».
Οργανισμός Α:
Πρόσωπο που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, ηλεκτρονική διεύθυνση: xyorganisation [dot] com (xy[at]organisation[dot]com)
Οργανισμός Β:
Υπεύθυνος επικοινωνίας, ηλεκτρονική διεύθυνση: xygmail [dot] com (xy[at]gmail[dot]com)
Θέλετε να χρησιμοποιήσετε μόνο έναν λογαριασμό EU Login (που συνδέεται με τη διεύθυνση xyorganisation [dot] com (xy[at]organisation[dot]com)) για να έχετε πρόσβαση και στις δύο εγγραφές.
Θα χρειαστεί:
- να συνδεθείτε στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή του οργανισμού Β χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό EU Login που συνδέεται με τη διεύθυνση xygmail [dot] com (xy[at]gmail[dot]com) (καθώς αυτή η διεύθυνση εμφανίζεται στην εγγραφή του οργανισμού Β)
- να προσθέσετε τη διεύθυνση xyorganisation [dot] com (xy[at]organisation[dot]com) στον κατάλογο της ενότητας 6 («Πρόσωπα με πρόσβαση στην εγγραφή»).
Εάν επιθυμείτε επίσης να διαγράψετε τη διεύθυνση xygmail [dot] com (xy[at]gmail[dot]com) από την εγγραφή του οργανισμού Β, πρέπει:
- να συνδεθείτε στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό EU Login που συνδέεται με τη διεύθυνση xyorganisation [dot] com (xy[at]organisation[dot]com) (ΟΧΙ με τη διεύθυνση xygmail [dot] com (xy[at]gmail[dot]com))
- να μεταβείτε στην ενότητα «Οι εγγραφές μου» και να επιλέξετε την εγγραφή του οργανισμού Β
- να διαγράψετε τη διεύθυνση xygmail [dot] com (xy[at]gmail[dot]com) από τον κατάλογο της ενότητας 6.
Στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης, επιλέξτε «Οι εγγραφές μου» για να δείτε όλους τους οργανισμούς με τους οποίους συνδέεται ο λογαριασμός σας EU Login.
Πρέπει να υποβάλετε αίτηση πρόσβασης στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σελίδα διαπίστευσης του ΕΚ. Δεν χρειάζεται να συνδεθείτε στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή σας στο Μητρώο Διαφάνειας για να διαχειριστείτε τις αιτήσεις σας για πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. σελίδα διαπίστευσης του ΕΚ.
Το σύστημα θα παρέχει αυτόματα πρόσβαση στους λογαριασμούς EU Login που συνδέονται με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
- του υπευθύνου επικοινωνίας
- του νομικά υπεύθυνου προσώπου
- του προσώπου που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ
- του προσώπου που συμπληρώνει το έντυπο εγγραφής (εάν δεν είναι κάποιο από τα προαναφερθέντα).
Αυτές οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις θα εμφανίζονται αυτόματα στον κατάλογο «Πρόσωπα με πρόσβαση στην εγγραφή» του οργανισμού σας στην ενότητα 6. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε επιπλέον ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Τουλάχιστον 2 και κατ’ ανώτατο όριο 6 χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή.
Εάν χρειάζεστε πρόσβαση για περισσότερα άτομα, παρακαλείστε να αναφέρετε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους στην ενότητα 6 του εντύπου εγγραφής. Καθένα από αυτά τα άτομα χρειάζεται τον δικό του λογαριασμό EU Login για να αποκτήσει πρόσβαση στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή.
Μπορείτε να συνδέσετε έναν λογαριασμό EU Login με έναν ή περισσότερους οργανισμούς που είναι καταχωρισμένοι στο Μητρώο.
Το όνομά σας και η ηλεκτρονική σας διεύθυνση που συνδέονται με τον οργανισμό από τον οποίο αποχωρείτε θα πρέπει να διαγραφούν από τα στοιχεία εγγραφής του. Δεδομένου ότι η εγγραφή πρέπει να επικαιροποιείται, αυτό θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά την αποχώρησή σας από τον οργανισμό.
Αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε μόνος/μόνη σας.
Θα πρέπει να ζητήσετε:
- από ένα εκ των ατόμων που έχουν πρόσβαση στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / οργανισμό από τον οποίο αποχωρείτε να διαγράψει την ηλεκτρονική σας διεύθυνση από τον κατάλογο προσώπων με δικαίωμα πρόσβασης
- από κάποιον που έχει πρόσβαση στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / οργανισμό στον οποίο προσχωρείτε να προσθέσει την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στον κατάλογο προσώπων με δικαίωμα πρόσβασης.
Θα πρέπει να εγγραφούν οι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων. Εκπρόσωπος ομάδας συμφερόντων είναι κάθε οργανισμός ή άτομο που ασκεί δραστηριότητες που καλύπτονται από το Μητρώο.
Στις δραστηριότητες που δεν καλύπτονται από το Μητρώο περιλαμβάνονται οι εξής: παροχή νομικών και άλλων επαγγελματικών συμβουλών, έκτακτες συναντήσεις, υποβολές εγγράφων και συναντήσεις στο πλαίσιο διοικητικών διαδικασιών, συμμετοχή κοινωνικών εταίρων στον κοινωνικό διάλογο, και απάντηση σε αιτήματα παροχής αντικειμενικών πληροφοριών και εμπειρογνωσίας από τα θεσμικά όργανα.
Δεν καλύπτεται η παρακολούθηση των εξελίξεων του δικαίου ή της πολιτικής της ΕΕ για ακαδημαϊκούς ή δημοσιογραφικούς σκοπούς, για λόγους προσωπικού ενδιαφέροντος ή για την άσκηση δικαιώματος (για παράδειγμα, συνεντεύξεις από ερευνητές ή δημοσιογράφους σχετικά με την επικείμενη νομοθεσία ή προετοιμασία για την υποβολή αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).
Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητες με αυστηρά προσωπική ιδιότητα και όχι σε συνεργασία με άλλους, δεν θεωρούνται εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων.
Ορισμένοι φορείς, όπως δημόσιες αρχές χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών, ενώσεις και δίκτυα δημόσιων αρχών, διακυβερνητικοί οργανισμοί, πολιτικά κόμματα, εκκλησίες και θρησκευτικές ενώσεις ή κοινότητες, καθώς και φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις, δεν χρειάζεται να εγγραφούν, με ορισμένες εξαιρέσεις.
Οι δραστηριότητες που δεν καλύπτονται από το Μητρώο παρατίθενται αναλυτικά στη διοργανική συμφωνία (άρθρο 4).
Αν το Μητρώο καλύπτει ορισμένες μόνο από τις δραστηριότητές σας, τότε πρέπει να δηλώσετε μόνο τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Το Μητρώο καλύπτει όλες τις δραστηριότητες που ασκούνται με στόχο να επηρεάσουν τη διαμόρφωση ή την εφαρμογή της πολιτικής ή της νομοθεσίας της ΕΕ ή τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, εκτός από ορισμένες συγκεκριμένες δραστηριότητες που απαριθμούνται στη διοργανική συμφωνία (άρθρο 4).
Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- διοργάνωση ή συμμετοχή σε συναντήσεις, συνέδρια, εκδηλώσεις·
- συμβολή ή συμμετοχή σε δημόσιες διαβουλεύσεις, ακροάσεις ή άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες·
- διοργάνωση εκστρατειών επικοινωνίας, δημιουργία πλατφορμών και δικτύων ή ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο βάσης·
- προετοιμασία ή ανάθεση εγγράφων πολιτικής και θέσεων, δημοσκοπήσεων, ερευνών, ανοιχτών επιστολών ή ερευνητικών εργασιών.
Εκπροσώπηση ομάδων συμφερόντων υπάρχει επίσης όταν άτομα που εργάζονται σε δημόσιες υποθέσεις συλλέγουν ενεργά πληροφορίες παρακολουθώντας τον κύκλο λήψης νομοθετικών αποφάσεων. Αυτό θα πρέπει να αναφέρεται κατά την εγγραφή, ιδίως όταν υπάρχουν άμεσες επαφές με τα θεσμικά όργανα.
Εάν ξεκινάτε τώρα ή προετοιμάζετε δραστηριότητες άσκησης επιρροής, πρέπει να είστε σε θέση να δώσετε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στις κατευθυντήριες γραμμές (μέρος II.1).
Η εγγραφή είναι προαιρετική για όσους συμμετέχουν σε δραστηριότητες εκπροσώπησης ομάδων συμφερόντων (βλ. άρθρα 3 και 6 της διοργανικής συμφωνίας και κατευθυντήριες γραμμές — Μέρος II.1).
Ωστόσο, πρέπει να εγγραφείτε για να μπορείτε να ασκήσετε ορισμένες δραστηριότητες για τις οποίες τα θεσμικά όργανα της ΕΕ απαιτούν προηγούμενη εγγραφή, όπως η συνάντηση με ορισμένους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων ή ανώτερα στελέχη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, η ομιλία σε δημόσιες εκδηλώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή η συμμετοχή ως μέλος σε ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την προώθηση διαφανών και δεοντολογικών συναλλαγών με τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θέτουν ορισμένες προϋποθέσεις όσον αφορά την αλληλεπίδρασή τους με αυτούς. Πρόκειται για την αρχή της «αιρεσιμότητας». Η αρχή αυτή επιβάλλει στους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων την υποχρέωση εγγραφής προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν ορισμένες δραστηριότητες.
Τα μέτρα αιρεσιμότητας είναι κανόνες που θεσπίζονται από κάθε θεσμικό όργανο, βάσει των οποίων για την άσκηση ορισμένων δραστηριοτήτων των εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων απαιτείται η εγγραφή τους στο Μητρώο Διαφάνειας. Οι κανόνες αυτοί δημοσιεύονται στη σελίδα «Αιρεσιμότητα».
Τα θεσμικά όργανα μπορούν να λαμβάνουν συμπληρωματικά μέτρα διαφάνειας για να ενθαρρύνουν περισσότερα άτομα και οργανισμούς να εγγραφούν, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας. Η εγγραφή δεν είναι απαραίτητη για να επωφεληθούν από τα μέτρα αυτά.
Παραδείγματα συμπληρωματικών μέτρων διαφάνειας είναι η δημοσίευση των συναντήσεων μεταξύ των εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων και των φορέων λήψης αποφάσεων των θεσμικών οργάνων, τα κίνητρα που διευκολύνουν τη συμμετοχή των εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων στις δημόσιες διαβουλεύσεις και οι ειδικά προσαρμοσμένες ενημερωτικές ειδοποιήσεις στις οποίες μπορούν να εγγραφούν οι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων από το έντυπο εγγραφής.
Όλα τα μέτρα αιρεσιμότητας και τα συμπληρωματικά μέτρα διαφάνειας που εγκρίνονται από τα τρία κύρια θεσμικά όργανα της ΕΕ (Κοινοβούλιο, Επιτροπή, Συμβούλιο) δημοσιεύονται στη σελίδα «Αιρεσιμότητα».
Η σελίδα αυτή περιλαμβάνει επίσης μέτρα άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ και χωρών της ΕΕ (που καλύπτουν τις επαφές εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων με τις μόνιμες αντιπροσωπείες τους στην ΕΕ), εφόσον αυτά έχουν κοινοποιηθεί.
Ναι, θα πρέπει να εγγραφείτε εάν ασκείτε δραστηριότητες που καλύπτονται από το Μητρώο. Οι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων πρέπει να εγγράφονται ανεξάρτητα από το αν είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, από τη νομική μορφή τους, το μέγεθος του οργανισμού τους και τους διαύλους επικοινωνίας που χρησιμοποιούν για τις δραστηριότητές τους.
Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητες με αυστηρά προσωπική ιδιότητα και όχι σε συνεργασία με άλλους, δεν θεωρούνται εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων.
Οι οργανισμοί που έχουν συσταθεί ή λειτουργούν σε περισσότερες από μία χώρες (όπως πολυεθνικές, ΜΚΟ με παραρτήματα σε διάφορες χώρες ή περιφέρειες) πρέπει να εγγράφουν τις οικείες δραστηριότητες εκπροσώπησης ομάδων συμφερόντων μόνο μία φορά. Στην πράξη, το παράρτημα ή το γραφείο που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ είναι συνήθως το πλέον κατάλληλο για να εγγραφεί, και με τον τρόπο αυτό καλύπτονται και τα υπόλοιπα μέρη του οργανισμού. Κατά την εγγραφή σας, θα πρέπει να προσδιορίσετε ποια μέρη του οργανισμού σας περιλαμβάνονται στην εγγραφή.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στις κατευθυντήριες γραμμές (μέρος II.2).
Ναι, οι πελάτες πρέπει να εγγράφονται, διότι ασκούν δραστηριότητες που καλύπτονται από το Μητρώο μέσω ενδιάμεσου φορέα. Κατά την εγγραφή πρέπει να παρέχετε πληροφορίες σχετικά με τους εν λόγω ενδιάμεσους φορείς, όπως γραφεία συμβούλων ή δικηγορικές εταιρείες που ασκούν δραστηριότητες για λογαριασμό σας.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στις κατευθυντήριες γραμμές (μέρος II.5, ενότητα 14).
Κατ’ αρχήν, όχι. Εάν παρέχετε κατά την εγγραφή σας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα μέλη σας και για τις συνδεδεμένες ή θυγατρικές σας οντότητες, δεν χρειάζεται να εγγραφούν.
Ωστόσο, εάν είστε μέλος, θυγατρική ή συνδεδεμένη οντότητα εγγεγραμμένου εκπροσώπου ομάδας συμφερόντων και ασκείτε τις δικές σας δραστηριότητες εκπροσώπησης ομάδων συμφερόντων ανεξάρτητα από τον εγγεγραμμένο «κεντρικό» οργανισμό, θα πρέπει να εγγραφείτε αυτόνομα.
Ναι, θα πρέπει να εγγραφείτε εάν ασκείτε δραστηριότητες που καλύπτονται από το Μητρώο ανεξάρτητα από τον τόπο όπου βρίσκεται το γραφείο σας. Θα σας ζητηθούν πληροφορίες για το γραφείο σας που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ (εάν έχετε τέτοιο γραφείο).
Ναι, μια ενιαία εγγραφή καλύπτει όλες τις δραστηριότητες οι οποίες αφορούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Εάν οι δραστηριότητές σας αφορούν άλλο θεσμικό όργανο της ΕΕ, θα πρέπει να εγγραφείτε και να παράσχετε κάθε σχετική πληροφορία για τις εν λόγω δραστηριότητες.
Ιδιώτες δικηγόροι και δικηγορικές εταιρείες πρέπει να εγγραφούν όταν ασκούν, για ίδιον λογαριασμό ή για λογαριασμό των πελατών τους, δραστηριότητες οι οποίες καλύπτονται από το Μητρώο. Κατά την εγγραφή σας, πρέπει να παράσχετε πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες που εκπροσωπείτε όσον αφορά τις εν λόγω δραστηριότητες.
Δεν χρειάζεται να εγγραφείτε εάν παρέχετε νομικές και άλλες επαγγελματικές συμβουλές στις ακόλουθες περιπτώσεις.
- Οι συμβουλές συνίστανται σε εκπροσώπηση πελατών στο πλαίσιο διαδικασίας συμβιβασμού ή διαμεσολάβησης που αποσκοπεί στην αποτροπή της υποβολής ορισμένης διαφοράς ενώπιον δικαστηρίου ή διοικητικής αρχής.
- Οι συμβουλές παρέχονται σε πελάτη με σκοπό να βεβαιωθεί ότι οι δραστηριότητές του είναι σύμφωνες με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
- Οι συμβουλές συνίστανται στην εκπροσώπηση πελατών και στη διασφάλιση της προστασίας των θεμελιωδών ή δικονομικών δικαιωμάτων τους, όπως το δικαίωμα ακρόασης, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και το δικαίωμα υπεράσπισης σε διοικητικές ένδικες διαδικασίες, ενώ περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητες δικηγόρων ή άλλων επαγγελματιών που συμμετέχουν στην εκπροσώπηση πελατών και διασφαλίζουν την προστασία των θεμελιωδών ή δικονομικών δικαιωμάτων τους.
Ναι, πρέπει να εγγραφείτε εάν σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να συζητήσετε και να επηρεάσετε ενδεχομένως τη διαμόρφωση ή την εφαρμογή πολιτικής ή νομοθεσίας ή τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Εάν δεν έχετε εγγραφεί, δεν θα μπορείτε να συναντήσετε τον/την επίτροπο ή τους εκπροσώπους του ιδιαίτερου γραφείου του/της.
Για οποιοδήποτε άλλο σενάριο ή για μη καλυπτόμενες δραστηριότητες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ιδιαίτερο γραφείο του/της αρμόδιου/-ας επιτρόπου.
Εάν στη συνάντηση συμμετέχουν και πελάτες, πρέπει να εγγραφούν κι αυτοί στο Μητρώο Διαφάνειας. Ωστόσο, εάν, με την ιδιότητα του «κεντρικού οργανισμού», φέρετε μαζί σας οργανώσεις-μέλη και έχετε παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ιδιότητα μέλους σας, δεν χρειάζεται να εγγραφούν. Εάν εκπροσωπούν τα συμφέροντα του δικού τους οργανισμού στο πλαίσιο της συνάντησης, πρέπει να εγγραφούν χωριστά.
Όχι, δεν καλύπτει τις δραστηριότητες εκπροσώπησης συμφερόντων που ασκούνται σε εθνικό επίπεδο. Οι δραστηριότητες αυτές ενδέχεται να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας σχετικά με την εκπροσώπηση συμφερόντων σε εθνικό επίπεδο.
Οι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων πρέπει να εγγράφονται εάν πρόκειται να συναντηθούν με μόνιμο αντιπρόσωπο ή αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο κυβέρνησης της ΕΕ στην ΕΕ, όταν οι εν λόγω δημόσιοι λειτουργοί ενεργούν υπό την ιδιότητά τους ως ασκούντων την προεδρία του Συμβουλίου. Αυτό ισχύει κατά τη διάρκεια της προεδρίας και κατά τους 6 μήνες που προηγούνται.
Καθένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ που ασκούν την προεδρία του Συμβουλίου από τον Ιούλιο του 2021 έχει δημιουργήσει ειδική σελίδα στον σχετικό ιστότοπο της προεδρίας, ώστε να αντικατοπτρίζεται αυτή η δέσμευση.
Κάθε κράτος μέλος μπορεί επίσης να αποφασίσει να θεσπίσει, σύμφωνα με το εθνικό του δίκαιο και τις αρμοδιότητές του, περαιτέρω μέτρα αιρεσιμότητας ή συμπληρωματικά μέτρα διαφάνειας όσον αφορά τη μόνιμη αντιπροσωπεία του στην ΕΕ.
Τα μέτρα αυτά δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Μητρώου Διαφάνειας. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στις κατευθυντήριες γραμμές (μέρος I.3).
Θα πρέπει να εγγραφείτε για να συναντηθείτε με βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι βουλευτές του ΕΚ χρησιμοποιούν τα δεδομένα του Μητρώου Διαφάνειας για να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τις προγραμματισμένες τους συναντήσεις με εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων σχετικά με τις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες στις ατομικές τους σελίδες στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Εάν είστε πρώην βουλευτής του ΕΚ ή απασχολείτε πρώην βουλευτή του ΕΚ, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ορισμένους κανόνες. Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν εξάμηνη περίοδο αναμονής στο τέλος της θητείας του βουλευτή του ΕΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να ασκήσει δραστηριότητες επιρροής στους εν ενεργεία συναδέλφους του. Οι εν ενεργεία βουλευτές πρέπει να τηρούν αυτή την περίοδο αναμονής. Οι πρώην βουλευτές μπορούν να καταχωρίσουν τις δραστηριότητες εκπροσώπησης ομάδων συμφερόντων που ασκούν και να υποβάλουν αίτηση πρόσβασης στο Κοινοβούλιο μόνο μετά την εν λόγω περίοδο αναμονής.
Πρέπει να εγγραφείτε:
- εάν είστε ομιλητής, συντονιστής, παρουσιαστής, μέλος ειδικής ομάδας ή εισηγητής σε κοινοβουλευτική εκδήλωση
- εάν, ως εκπρόσωπος ομάδας συμφερόντων, συμμετέχετε στη διοργάνωση εκδήλωσης που έχει εγκριθεί από κοινοβουλευτικό όργανο ή πολιτική ομάδα, από υλικοτεχνική, πρακτική ή οικονομική άποψη.
Εάν δεν εγγραφείτε ή η εγγραφή σας βρίσκεται σε αναστολή την ημέρα της εκδήλωσης, δεν θα σας επιτραπεί να συμμετάσχετε στην εκδήλωση. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε εγγραφεί πολύ πριν από την εκδήλωση και ότι η εγγραφή σας έχει επικυρωθεί.
Θα πρέπει να αναφέρετε την ημερομηνία και τον τίτλο της εκδήλωσης στην εγγραφή σας στην κατηγορία «Δραστηριότητες επικοινωνίας».
Μπορείτε να εγγραφείτε εάν δηλώσετε σαφώς στο έντυπο εγγραφής ότι ασκείτε δραστηριότητες που καλύπτονται από το Μητρώο, τηρείτε τον κώδικα δεοντολογίας κατά την άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων και υποβάλετε αίτηση εγγραφής.
Η εγγραφή σας θα είναι ορατή στο κοινό μόλις την ελέγξουμε και την επικυρώσουμε.
Όχι, η εγγραφή είναι δωρεάν.
Πρέπει να παράσχετε:
- πληροφορίες για τον οργανισμό σας: ονομασία, είδος του οργανισμού, στοιχεία επικοινωνίας, στόχοι και αποστολή, απόκτηση ιδιότητας μέλους
- πληροφορίες σχετικά με τα συμφέροντα που εκπροσωπείτε και τη συγκεκριμένη νομοθεσία και τις πολιτικές της ΕΕ που έχουν στόχο οι δραστηριότητές σας
- οικονομικές πληροφορίες, ανάλογα με το είδος των συμφερόντων που εκπροσωπούνται.
Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι πλήρεις, επικαιροποιημένες, ακριβείς και μη παραπλανητικές.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στις κατευθυντήριες γραμμές (μέρος I.5).
Το μητρώο είναι δημόσιο. Ωστόσο, δεν προβάλλονται δημόσια όλες οι πληροφορίες που παρέχετε, ιδίως προσωπικά στοιχεία, όπως οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τα ονόματα των υπεύθυνων επικοινωνίας. Τα πεδία που επισημαίνονται με το σύμβολο του ματιού με κάθετο δεν είναι δημόσια.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, δείτε τη δήλωση προστασίας δεδομένων.
Οι νεοσυσταθέντες οργανισμοί πρέπει να παρέχουν εκτιμήσεις για το τρέχον οικονομικό έτος, όπως στοιχεία σχετικά με τυχόν επιχορηγήσεις της ΕΕ που έχουν λάβει. Εάν εκπροσωπείτε πελάτες ή χρησιμοποιείτε υπηρεσίες ενδιάμεσων φορέων αλλά δεν έχετε κλείσει ακόμα τους λογαριασμούς σας, πρέπει να αναφέρετε μόνο τις ονομασίες αυτών των πελατών ή των ενδιάμεσων φορέων.
Μπορείτε να επιλέξετε την επιλογή «Νεοσυσταθείσα οντότητα» μόνο για τα πρώτα 2 έτη της εγγραφής σας. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στις κατευθυντήριες γραμμές (μέρος II.5, ενότητα 14).
Κατά την εγγραφή σας, πρέπει να επιλέξετε τα συμφέροντα που εκπροσωπείτε ως οργανισμός ή ως αυτοαπασχολούμενος. Μπορείτε να επιλέξετε από τα ακόλουθα:
- προωθείτε τα δικά σας συμφέροντα ή τα συλλογικά συμφέροντα των μελών σας
- προάγετε τα συμφέροντα των πελατών σας
- δεν εκπροσωπείτε εμπορικά συμφέροντα.
Η επιλογή των συμφερόντων που εκπροσωπείτε δεν συνδέεται με το νομικό σας καθεστώς. Για παράδειγμα, οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις δεν θα πρέπει κατ’ ανάγκη να επιλέγουν «δεν εκπροσωπεί εμπορικά συμφέροντα».
Τα συμφέροντα που επιλέγετε θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τον σκοπό των δραστηριοτήτων που ασκείτε έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και για ποιων λογαριασμό ενεργείτε.
Για παράδειγμα, ένας επαγγελματικός δικηγορικός ή ιατρικός σύλλογος θα προωθούσε κατά κανόνα τα συλλογικά συμφέροντα του νομικού ή ιατρικού επαγγέλματος και των μελών του (τα οποία είναι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι ή γιατροί και/ή φυσικά ή νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Ομοίως, οι κεντρικές ενώσεις τέτοιων δικηγορικών συλλόγων ή ιατρικών συλλόγων σε επίπεδο ΕΕ εκπροσωπούν κατά κανόνα τα συλλογικά συμφέροντα των δικών τους ενώσεων-μελών και, εν τέλει, των μελών των εν λόγω ενώσεων.
Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία δημόσιων υποθέσεων έχει συνάψει σύμβαση με τρίτο για την προώθηση των συμφερόντων του έναντι θεσμικών οργάνων της ΕΕ, τότε θα πρέπει να επιλέξει «προωθεί τα συμφέροντα πελατών».
Για παράδειγμα, μια ομάδα προβληματισμού της οποίας κύριος σκοπός είναι η προώθηση κοινωνικών σκοπών προς το δημόσιο συμφέρον, στον τομέα της κοινωνικής στέγασης, θα πρέπει να δηλώσει ότι δεν εκπροσωπεί εμπορικά συμφέροντα.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στις κατευθυντήριες γραμμές (μέρος II.5, ενότητα 8).
Πρέπει να παράσχετε:
- λεπτομερή στοιχεία για τυχόν επιχορηγήσεις της ΕΕ που έχετε λάβει και οι οποίες συνεισέφεραν στις δαπάνες λειτουργίας σας κατά το αντίστοιχο οικονομικό έτος (αρχή και πρόγραμμα χρηματοδότησης)
- εκτίμηση των ετήσιων δαπανών σχετικά με τις δραστηριότητες που καλύπτονται από το Μητρώο
- τα ονόματα των ενδιάμεσων φορέων που χρησιμοποιείτε και το κόστος για κάθε μεμονωμένο ενδιάμεσο φορέα όσον αφορά τις αντίστοιχες δραστηριότητες.
Όλα τα ποσά πρέπει να είναι σε ευρώ.
Πρέπει να παράσχετε:
- λεπτομερή στοιχεία για τυχόν επιχορηγήσεις της ΕΕ που έχετε λάβει και οι οποίες συνεισέφεραν στις δαπάνες λειτουργίας σας κατά το αντίστοιχο οικονομικό έτος (αρχή και πρόγραμμα χρηματοδότησης)
- το ποσό των εσόδων για κάθε πελάτη (μαζί με τα ονόματά τους και τις στοχευόμενες πολιτικές).
Θα υπολογίσουμε αυτόματα τα συνολικά ετήσια έσοδα που προκύπτουν από τις δραστηριότητες που καλύπτονται από το Μητρώο.
Πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες εκπροσώπησης ομάδων συμφερόντων που ασκούνται για λογαριασμό κυβέρνησης ή δημόσιας αρχής τρίτης χώρας.
Όλα τα ποσά πρέπει να είναι σε ευρώ.
Πρέπει:
- να παράσχετε λεπτομερή στοιχεία για τυχόν επιχορηγήσεις της ΕΕ που έχετε λάβει και οι οποίες συνεισέφεραν στις δαπάνες λειτουργίας σας κατά το αντίστοιχο οικονομικό έτος (αρχή και πρόγραμμα χρηματοδότησης)
- να διευκρινίσετε τον ετήσιο προϋπολογισμό σας και τις κύριες πηγές χρηματοδότησης ανά κατηγορία (δημόσια χρηματοδότηση, επιχορηγήσεις, δωρεές, εισφορές μελών κ.λπ.)
- να δηλώσετε τυχόν χρηματοδοτικές εισφορές στον οργανισμό σας και δραστηριότητες εκπροσώπησης ομάδων συμφερόντων έναντι φυσικών ή νομικών προσώπων τρίτων χωρών
- να αναφέρετε το ποσό κάθε εισφοράς που λάβατε, το οποίο είναι άνω των 10 000 EUR και υπερβαίνει το 10 % του συνολικού προϋπολογισμού σας, καθώς και το όνομα του εισφέροντος.
Όλα τα ποσά πρέπει να είναι σε ευρώ.
Ναι, το Μητρώο επιτρέπει σε δύο εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων να δηλώνουν τις ίδιες δαπάνες («διπλή καταγραφή»). Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η υποτίμηση της δηλούμενης οικονομικής επιβάρυνσης.
Ένας εκπρόσωπος ομάδας συμφερόντων μπορεί να δηλώσει δαπάνες για δραστηριότητες. Ένας άλλος εκπρόσωπος ομάδας συμφερόντων μπορεί να δηλώσει το ίδιο ποσό που έλαβε από τον πρώτο εκπρόσωπο ομάδας συμφερόντων στο πλαίσιο του κύκλου εργασιών (από πελάτες) ή στο πλαίσιο του προϋπολογισμού (από συνδρομές μελών).
Για παράδειγμα, η εταιρεία σας συνάπτει σύμβαση με γραφείο συμβούλων επί δημόσιων υποθέσεων για ποσό ύψους 50 000 EUR. Το ποσό αυτό θα εμφανίζεται δύο φορές στο Μητρώο:
- για την εταιρεία σας, στην εκτίμηση των ετήσιων δαπανών για δραστηριότητες που καλύπτονται από το Μητρώο
στα έσοδα της εταιρείας συμβούλων επί δημόσιων υποθέσεων από υπηρεσίες που παρέχονται σε πελάτες.
Σας συνιστούμε να μην περιλαμβάνετε τον ΦΠΑ στις εκτιμήσεις (δαπάνες, κύκλος εργασιών ή έσοδα από πελάτες), δεδομένου ότι πρόκειται για φόρο και όχι για δαπάνη που σχετίζεται με δραστηριότητες δημόσιων υποθέσεων. Ο ΦΠΑ μπορεί επίσης να εφαρμόζεται με διαφορετικούς συντελεστές και μπορεί να εισπράττεται με διαφορετικούς τρόπους στις χώρες της ΕΕ και σε άλλες χώρες.
Πρέπει να επικαιροποιείτε την εγγραφή σας τουλάχιστον μία φορά ετησίως.
Οι πληροφορίες που περιέχονται στο μητρώο είναι δημόσιες και ελέγχονται προσεκτικά από ενδιαφερόμενα μέρη, ακαδημαϊκούς, σπουδαστές, δημοσιογράφους, ιδιώτες και άλλους. Ως εκ τούτου, είναι προς το συμφέρον σας να επανεξετάζετε τακτικά την εγγραφή σας και να την επικαιροποιείτε.
Πρέπει να επικαιροποιείτε την εγγραφή σας τουλάχιστον μία φορά ετησίως. Ωστόσο, σας συνιστούμε να επανεξετάζετε πλήρως την εγγραφή σας τουλάχιστον δύο φορές ετησίως, ώστε να βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες είναι επίκαιρες και συναφείς.
Θα πρέπει επίσης να επικαιροποιείτε την εγγραφή σας οποτεδήποτε οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτήν καθίστανται παρωχημένες ή ανακριβείς (για παράδειγμα, μετά από αλλαγές στη δομή, το προσωπικό ή τις δραστηριότητές σας).
Μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας ανά πάσα στιγμή και να σας ζητήσουμε να επικαιροποιήσετε την εγγραφή σας στο πλαίσιο των ελέγχων μας για την ποιότητα των δεδομένων.
Πρέπει να συνδεθείτε για να προβείτε σε επικαιροποίηση. Μπορείτε να επικαιροποιήσετε μέρη της εγγραφής σας ανά πάσα στιγμή για να επικαιροποιήσετε ή να διορθώσετε πληροφορίες σε μια ενότητα, για παράδειγμα, αλλαγή του υπεύθυνου επικοινωνίας ή της ονομασίας του οργανισμού. Αυτή είναι η μερική επικαιροποίηση.
Πρέπει να πραγματοποιείτε (πλήρη) ετήσια επικαιροποίηση μετά το κλείσιμο του οικονομικού έτους σας με σκοπό την παροχή οικονομικών στοιχείων για το εν λόγω έτος:
- Η ετήσια επικαιροποίηση απαιτείται μία φορά ετησίως από όλους τους εγγεγραμμένους.
- Η προθεσμία είναι ένα έτος μετά την ημερομηνία εγγραφής και, στο εξής, ένα έτος μετά την ημερομηνία της ετήσιας επικαιροποίησης.
- Εάν χρειαστεί, μπορείτε να πραγματοποιείτε πλήρη (ετήσια) επικαιροποίηση σε διάφορες χρονικές στιγμές εντός του έτους και κάθε φορά που συμβαίνει αυτό θα αλλάζει και η επόμενη προθεσμία.
- Θα λαμβάνετε υπενθύμιση (και κάθε πρόσωπο που έχει πρόσβαση στην εγγραφή) για την ανάγκη επικαιροποίησης 4 και 2 εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
- Εάν δεν επικαιροποιήσετε την εγγραφή σας εντός της προθεσμίας, η εγγραφή σας θα ανασταλεί και στη συνέχεια θα διαγραφεί δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας.
- Η διαδικασία αυτή είναι αυτόματη και δεν μπορεί να τροποποιηθεί.
Μπορείτε να διαγράψετε την εγγραφή σας ανά πάσα στιγμή, επειδή για παράδειγμα, έχετε διακόψει τη δραστηριότητά σας ή δεν επιθυμείτε πλέον να επηρεάζετε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.
Μεταβείτε στην καρτέλα «Εγγραφή ή επικαιροποίηση» αφού συνδεθείτε, όπου θα βρείτε τη δυνατότητα διαγραφής.
Μπορείτε να εγγραφείτε ξανά όταν έχετε σχετικές δραστηριότητες να δηλώσετε.
Μια εγγραφή ενδέχεται να μην εμφανίζεται ή να έχει διαγραφεί επειδή:
- δεν έχουμε επικυρώσει ακόμη τη νέα εγγραφή
- ο εκπρόσωπος ομάδας συμφερόντων δεν πραγματοποίησε την υποχρεωτική ετήσια επικαιροποίηση
- ο εκπρόσωπος ομάδας συμφερόντων δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για επικαιροποίηση της εγγραφής του.
Βλ. τον κατάλογο των εγγραφών που έχουν ανασταλεί προσωρινά.
Μπορείτε να εγγραφείτε ξανά εάν ασκείτε δραστηριότητες που καλύπτονται από το Μητρώο και τηρείτε τον κώδικα δεοντολογίας. Μόλις επικυρωθεί η εγγραφή σας, θα λάβετε νέο αριθμό μητρώου.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στις κατευθυντήριες γραμμές.
Χρησιμοποιούμε το EU Login ως μέθοδο ταυτοποίησης για τους χρήστες. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς ταυτοποίησης EU Login για να έχετε πρόσβαση στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης και στην εγγραφή σας.
Εάν ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης EU Login, επικοινωνήστε με την υπηρεσία υποστήριξης EU Login.
Εάν οι υπεύθυνοι επικοινωνίας έχουν αλλάξει, για παράδειγμα, επειδή αποχώρησαν από τον οργανισμό, πρέπει να επικαιροποιήσετε την εγγραφή σας. Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των προσώπων που αποχώρησαν από τον οργανισμό σας θα πρέπει να διαγραφούν από την ενότητα 6 της εγγραφής («Πρόσωπα με πρόσβαση στην εγγραφή»).
Τα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στην εγγραφή πρέπει να γνωρίζουν ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην εγγραφή. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να επικαιροποιούνται τα στοιχεία τους όποτε είναι αναγκαίο, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια των δραστηριοτήτων.
Θα πρέπει να επικαιροποιείτε αυτές τις πληροφορίες, για παράδειγμα, μετά από συγχώνευση ή εξαγορά, αμέσως μόλις επέλθει η αλλαγή. Αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της δυνατότητας ετήσιας επικαιροποίησης ή μπορείτε να δημιουργήσετε νέα εγγραφή και να διαγράψετε την προηγούμενη. Η επικαιροποίηση αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ως μερική επικαιροποίηση.
Ο κώδικας δεοντολογίας είναι μια δέσμη κανόνων και αρχών δεοντολογίας και συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούνται από όλους τους εγγεγραμμένους για τη διασφάλιση ισότιμων όρων στις δραστηριότητες εκπροσώπησης ομάδων συμφερόντων οι οποίες αφορούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Πρέπει να δεσμευθείτε ότι θα τηρείτε αυτούς τους κανόνες και τις αρχές κατά την εγγραφή σας.
Βλ. τη σελίδα «Κώδικας δεοντολογίας». Επισυνάπτεται επίσης στη διοργανική συμφωνία (παράρτημα I).
Εάν είστε πελάτης ή ενδιάμεσος φορέας, πρέπει να διασφαλίζετε ότι έχουν εγγραφεί όλα τα συμβαλλόμενα μέρη στη συμβατική σχέση πελάτη – ενδιάμεσου φορέα. Όταν αναθέτετε ορισμένα καθήκοντα σε τρίτους που δεν είναι εγγεγραμμένοι για δραστηριότητες που καλύπτονται από το Μητρώο, πρέπει να διασφαλίζετε ότι τηρούν πρότυπα δεοντολογίας ισοδύναμα με αυτά που ισχύουν για εσάς.
Πρέπει επίσης να ενημερώνετε τους εργαζομένους σας που ασκούν δραστηριότητες που καλύπτονται από το Μητρώο σχετικά με την υποχρέωσή σας να τηρείτε τον κώδικα δεοντολογίας.
Επιπλέον, πρέπει επίσης να ενημερώνετε τους εγγεγραμμένους πελάτες ή τα μέλη που εκπροσωπείτε στο πλαίσιο των καλυπτόμενων δραστηριοτήτων σχετικά με την υποχρέωσή τους να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας.
Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας, οι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες που παρέχουν στο Μητρώο είναι πλήρεις, επικαιροποιημένες, ακριβείς και μη παραπλανητικές.
Επικυρώνουμε την εγγραφή και τη δημοσιεύουμε αφού επιβεβαιώσουμε την επιλεξιμότητα του εκπροσώπου ομάδας συμφερόντων και εφόσον οι πληροφορίες πληρούν τις ισχύουσες απαιτήσεις. Διενεργούμε επίσης τακτικούς ελέγχους ποιότητας με στόχο τον εντοπισμό πιθανών ανακριβειών, σφαλμάτων ή παραλείψεων.
Όταν θεωρούμε ότι μια εγγραφή περιέχει ανακριβείς πληροφορίες, επικοινωνούμε με τον ενδιαφερόμενο εκπρόσωπο ομάδας συμφερόντων για να ζητήσουμε επικαιροποίηση ή διευκρινίσεις. Λαμβάνουμε επίσης και εξετάζουμε καταγγελίες σχετικά με εικαζόμενη μη τήρηση του κώδικα δεοντολογίας από εγγεγραμμένους. Επιπλέον, διενεργούμε αυτεπάγγελτες έρευνες για να διασφαλίσουμε την ποιότητα των δεδομένων του Μητρώου.
Παρακολουθούμε το περιεχόμενο του Μητρώου και μπορεί να διερευνήσουμε καταγγελία περί μη τήρησης του κώδικα δεοντολογίας από κάποιον εγγεγραμμένο. Μπορεί επίσης να διενεργήσουμε έρευνα με δική μας πρωτοβουλία όταν υπάρχουν πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι ένας εγγεγραμμένος δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις εγγραφής στο Μητρώο.
Λεπτομέρειες για τις σχετικές διαδικασίες καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ της διοργανικής συμφωνίας.
Εάν διαπιστώσουμε ότι δεν πληροίτε τις προϋποθέσεις εγγραφής στο Μητρώο επειδή δεν τηρείτε τον κώδικα δεοντολογίας, θα διαγράψουμε την εγγραφή σας.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης, μπορεί επίσης να σας απαγορεύσουμε να εγγραφείτε ξανά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς και να δημοσιεύσουμε το μέτρο αυτό στον ιστότοπο του Μητρώου. Σε αυτή την περίπτωση, έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε στο διοικητικό συμβούλιο του Μητρώου αιτιολογημένο αίτημα επανεξέτασης του μέτρου που έχει ληφθεί.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. παράρτημα III της διοργανικής συμφωνίας.
Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν από εγγεγραμμένους ή από οποιονδήποτε άλλο. Μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό έντυπο που βρίσκεται στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή του Μητρώου ή στον ιστότοπο του Μητρώου. Απαιτείται EU Login για την πρόσβαση στον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης / στην εγγραφή και στο έντυπο.
Οι καταγγελίες πρέπει:
- να υποβάλλονται γραπτώς, μέσω του εντύπου καταγγελίας που είναι διαθέσιμο στον ιστότοπό μας
- να προσδιορίζουν τον εν λόγω εγγεγραμμένο και να περιλαμβάνουν σαφή περιγραφή
- να υποστηρίζονται με επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν τηρήθηκε ο κώδικας δεοντολογίας
- να υποβάλλονται εντός ενός έτους από την εικαζόμενη περίπτωση της μη τήρησης
- να περιλαμβάνουν το όνομά σας και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
Εάν κρίνουμε ότι η καταγγελία σας είναι παραδεκτή, θα κινήσουμε έρευνα και θα ενημερώσουμε εσάς και τον εν λόγω εγγεγραμμένο.
Εάν κρίνουμε ότι η καταγγελία είναι παραδεκτή, θα διασφαλίσουμε ότι θα λάβετε αντίγραφο της καταγγελίας και θα σας ζητήσουμε να υποβάλετε αιτιολογημένη απάντηση εντός καθορισμένης προθεσμίας.
Μπορεί να σας ζητήσουμε να παράσχετε συμπληρωματικές πληροφορίες και θα αντιμετωπίσουμε ως εμπιστευτική κάθε πληροφορία για την οποία υποδεικνύετε ότι θεωρείται ευαίσθητη. Προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, θα έχετε τη δυνατότητα επαρκούς ακρόασης. Η συνεργασία σας πρέπει να είναι ειλικρινής και εποικοδομητική καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας.
Βλ. τη σελίδα «Στατιστικά στοιχεία».
Στη σελίδα Αναζήτηση μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση στο Μητρώο με βάση λέξεις-κλειδιά και άλλα κριτήρια. Η επίσημη πύλη της ΕΕ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα (data.europa.eu) παρέχει ιστορικά δεδομένα από το Μητρώο (από το 2015).
Η ετήσια έκθεση για τη λειτουργία του Μητρώου αποτελεί βασική πηγή στατιστικών και πληροφοριών όσον αφορά το Μητρώο, το περιεχόμενό του καθώς και σχετικά μέτρα και εξελίξεις. Βλ. προηγούμενες ετήσιες εκθέσεις.
Εάν είστε δημοσιογράφος, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες Τύπου του σχετικού θεσμικού οργάνου για το ερώτημά σας:
- Υπηρεσία εκπροσώπου Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
- Υπηρεσία εκπροσώπου Τύπου του Συμβουλίου
- Υπηρεσία εκπροσώπου Τύπου της Επιτροπής.
Εάν είστε φοιτητής/-τρια ή ερευνητής/-τρια, μπορείτε να αποστείλετε σύντομη περιγραφή της έρευνάς σας καθώς και τις ερωτήσεις σας στη Γραμματεία μέσω του εντύπου Επικοινωνήστε μαζί μας (απαιτείται ταυτοποίηση EU Login).
Για άλλες ερωτήσεις, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το έντυπο Επικοινωνήστε μαζί μας (απαιτείται ταυτοποίηση EU Login).
Θα πρέπει να απευθυνθείτε απευθείας στην υπηρεσία διαπίστευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αποκτήσετε πρόσβαση ως εγγεγραμμένος εκπρόσωπος ομάδας συμφερόντων. Δεν χρειάζεται να συνδεθείτε στο Μητρώο Διαφάνειας για τη διαχείριση της διαπίστευσής σας.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. σελίδα διαπίστευσης του ΕΚ.
Όχι, το Συμβούλιο δεν χορηγεί σε επισκέπτες μόνιμες κάρτες εισόδου. Η πρόσβαση στα κτίρια του Συμβουλίου χορηγείται προσωρινά και με βάση την ανάγκη για είσοδο και με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας του Συμβουλίου. Διεύθυνση επικοινωνίας:access [dot] generalconsilium [dot] europa [dot] eu (access[dot]general[at]consilium[dot]europa[dot]eu).
Όχι, η Επιτροπή δεν χορηγεί σε εξωτερικούς επισκέπτες μόνιμες κάρτες εισόδου. Η πρόσβαση στα κτίρια της Επιτροπής χορηγείται με βάση την ανάγκη για είσοδο.
Εάν, αφού εξετάσετε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις, εξακολουθείτε να μην βρίσκετε την απάντηση που αναζητάτε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω του ακόλουθου εντύπου (απαιτείται ταυτοποίηση EU Login).