EU Login is de authenticatiedienst van de Europese Commissie. Met uw e-mailadres en wachtwoord krijgt u toegang tot allerlei onlinediensten van de Commissie.
De informatie in het transparantieregister is openbaar, met uitzondering van bepaalde persoonsgegevens die in het kader van de inschrijvingsprocedure worden verstrekt en niet worden gepubliceerd.
Dankzij EU Login wordt de toegangsbeveiliging verbeterd door gebruik te maken van een technologie die is ontwikkeld en regelmatig wordt onderhouden door een team van beveiligingsspecialisten.
Met EU Login is uw toegang tot registratiegegevens gebaseerd op een veiligere individuele identificatiemethode.
Wij gebruiken niet langer e-mail om met u te communiceren.
Om met het transparantieregister of met de medewerkers ervan te communiceren, maakt u gebruik van uw besloten ruimte in het register.
U heeft een EU Login-account nodig om uw identiteit te authenticeren, zodat u een aanvraag tot inschrijving kunt indienen bij het register, een bestaande inschrijving kunt bijwerken, een klacht kunt indienen of contact met ons kunt opnemen.
U heeft een EU Login-account nodig om uw organisatie in te schrijven.
Het aanmaken van een account gaat als volgt:
- Selecteer “Nieuwe organisatie inschrijven” in het menu van de hoofdpagina van de website van het transparantieregister. U wordt doorgeleid naar de EU Login-pagina.
Wordt u niet doorverwezen, ga dan rechtstreeks naar de EU Login-pagina.
Klik daar op “Account aanmaken” of voer uw e-mailadres in, klik op “Volgende” en volg de instructies.
Zodra u uw EU Login-account hebt aangemaakt, kunt u teruggaan naar het transparantieregister, uw EU Login-gegevens gebruiken om in te loggen op uw besloten ruimte en het inschrijvingsproces te starten.
Elk EU Login-account is gekoppeld aan een individuele persoon en zijn/haar e-mailadres. Die persoon (met dat e-mailadres) is (standaard) de eerste persoon met toegangsrechten tot de registratiegegevens. Deze informatie wordt weergegeven in rubriek 6 van de inschrijving (“Personen met toegang tot de registratie”) zodra deze is gevalideerd.
U kunt minimaal 2 en maximaal 6 verschillende gebruikers opgeven (inclusief degene die het inschrijfformulier invult) voor toegang tot de besloten ruimte en de inschrijving.
Vermeld zo nodig de e-mailadressen van eventuele extra personen (maximaal 6) in rubriek 6 van het formulier. Elk van deze personen heeft een eigen EU Login-account nodig om toegang te krijgen tot dezelfde besloten ruimte en inschrijving.
Klik op Nieuwe organisatie inschrijven op de hoofdpagina van het transparantieregister. U wordt doorgeleid naar de EU Login-pagina. Gebruik uw EU Login-inloggegevens om in te loggen op uw besloten ruimte en het inschrijvingsproces te starten.
Aan het einde van het inschrijvingsproces koppelt het systeem uw EU Login-account automatisch aan de inschrijving die u hebt ingevuld en verleent het u toegang voor toekomstige updates (de personen die in rubriek 6 van het inschrijvingsformulier staan, worden daarvan op de hoogte gebracht).
Elk EU Login-account is gekoppeld aan een individuele persoon en zijn/haar e-mailadres. Die persoon (met dat e-mailadres) is (standaard) de eerste persoon met toegangsrechten tot de besloten ruimte en de registratiegegevens. Deze informatie wordt weergegeven in rubriek 6 van de inschrijving (“Personen met toegang tot de registratie”) zodra deze is gevalideerd.
U kunt minimaal 2 en maximaal 6 verschillende gebruikers opgeven (inclusief uzelf: degene die het inschrijfformulier invult) voor toegang tot de besloten ruimte en de inschrijving.
Vermeld zo nodig de e-mailadressen van extra personen (maximaal 6) in rubriek 6 van het inschrijvingsformulier. Elk van deze personen heeft een eigen EU Login-account nodig om toegang te krijgen tot dezelfde besloten ruimte en inschrijving.
U heeft een EU Login-account nodig om toegang te krijgen tot uw in het transparantieregister opgenomen organisatie. Dit betekent dat uw naam en e-mailadres op de lijst in rubriek 6 van de inschrijving (“Personen met toegang tot de inschrijving”) moeten staan.
Als u niet op die lijst staat en toegang wilt tot de besloten ruimte/inschrijving, moet een van de andere personen die toegang hebben, uw naam en e-mailadres aan die lijst toevoegen.
Minimaal 2 en maximaal 6 verschillende gebruikers hebben toegang tot de besloten ruimte/inschrijving.
U heeft een EU Login-account nodig om toegang te krijgen tot uw in het transparantieregister opgenomen organisatie of tot de inschrijving. Dit betekent dat uw naam en e-mailadres op de lijst in rubriek 6 van de inschrijving (“Personen met toegang tot de inschrijving”) moeten staan.
Als u toegang tot de inschrijving nodig heeft, moet een van de andere personen die toegang hebben, uw naam en e-mailadres toevoegen aan de lijst in rubriek 6 van de inschrijving.
Minimaal 2 en maximaal 6 verschillende gebruikers hebben toegang tot de besloten ruimte/inschrijving.
Als uw naam en e-mailadres zijn toegevoegd aan de lijst in rubriek 6 (“Personen met toegang tot de inschrijving”), hebt u nog steeds een EU Login-account nodig om toegang te krijgen tot de besloten ruimte/inschrijving. Als u er geen hebt, moet u er een aanmaken.
- Selecteer “Inschrijving actualiseren” in het menu op de hoofdpagina van de website van het transparantieregister. U wordt doorgeleid naar de EU Login-pagina.
Wordt u niet doorverwezen, ga dan rechtstreeks naar de EU Login-pagina.
- Klik daar op Account aanmaken of voer uw e-mailadres in en klik op Volgende. Volg dan de instructies.
Nadat u uw account heeft aangemaakt, kunt u terugkeren naar de inlogpagina van het transparantieregister en inloggen door uw gebruikersnaam en wachtwoord van EU Login in te vullen.
U heeft een EU Login-account nodig om toegang te krijgen tot uw in het transparantieregister opgenomen organisatie of tot de inschrijving. Dit betekent dat uw naam en e-mailadres op de lijst in rubriek 6 van de inschrijving (“Personen met toegang tot de inschrijving”) moeten staan.
Als u toegang tot de besloten ruimte/inschrijving wilt, moet een van de personen die toegang hebben, uw naam en e-mailadres toevoegen aan deze lijst.
Minimaal 2 en maximaal 6 verschillende gebruikers hebben toegang tot de besloten ruimte/inschrijving.
Als u een EU Login-account hebt en in de toegangslijst van de organisatie voorkomt, wordt u, zodra u Inschrijving actualiseren selecteert in het menu van de website op de startpagina van het transparantieregister, doorgestuurd naar de EU Login-pagina. Vul daar uw gebruikersnaam en wachtwoord van EU Login in.
U kunt dezelfde EU Login-account aan meerdere inschrijvingen koppelen. Dit betekent dat u hetzelfde EU Login-account kunt gebruiken om toegang te krijgen tot de besloten ruimte/inschrijvingen van twee of meer organisaties.
EU Login-accounts kunnen niet worden samengevoegd omdat ze gekoppeld zijn aan twee verschillende e-mailadressen en dus, technisch gezien, aan twee verschillende personen. Het is echter mogelijk om een van deze twee EU Login-accounts aan beide inschrijvingen te koppelen.
En wel als volgt:
U bent verantwoordelijk voor twee inschrijvingen: organisatie A en organisatie B, die beide zijn ingeschreven in het transparantieregister. U verschijnt bijvoorbeeld in de inschrijving van organisatie A als “Contactpersoon voor EU-zaken” en als “contactpersoon” in de registratie van organisatie B.
Organisatie A:
Contactpersoon voor EU-zaken, e-mail: xyorganisation [dot] com (xy[at]organisation[dot]com)
Organisatie B:
Contactpersoon, e-mail: xygmail [dot] com (xy[at]gmail[dot]com)
U wilt slechts één EU Login-account (gekoppeld aan adres xyorganisation [dot] com (xy[at]organisation[dot]com)) gebruiken om toegang te krijgen tot beide inschrijvingen.
U moet daarvoor:
- inloggen op de besloten ruimte/inschrijving van organisatie B met behulp van het EU Login-account dat gekoppeld is aan het adres xygmail [dot] com (xy[at]gmail[dot]com) (aangezien dit adres voorkomt in de registratie van organisatie B)
- adres xyorganisation [dot] com (xy[at]organisation[dot]com) toevoegen aan de lijst in rubriek 6 (“Personen die toegang hebben tot de inschrijving”).
Als u ook uw adres xygmail [dot] com (xy[at]gmail[dot]com) uit de inschrijving van organisatie B wilt verwijderen, moet u:
- inloggen op de besloten ruimte via het EU Login-account op het adres xyorganisation [dot] com (xy[at]organisation[dot]com) (NIET xygmail [dot] com (xy[at]gmail[dot]com))
- naar de rubriek “Mijn inschrijvingen” gaan en de registratie van organisatie B selecteren
- het adres xygmail [dot] com (xy[at]gmail[dot]com) verwijderen uit de lijst in rubriek 6.
Selecteer in de besloten ruimte “Mijn inschrijvingen” om alle organisaties te zien waaraan uw EU Login-account is gekoppeld.
U moet toegang aanvragen tot de gebouwen van het Europees Parlement op de accreditatiepagina van het EP. U hoeft niet in te loggen op uw besloten ruimte/inschrijving in het transparantieregister om uw verzoeken om toegang tot het Europees Parlement te beheren.
Voor meer informatie kunt u kijken op de accreditatiepagina van het EP.
Het systeem verleent automatisch toegang aan de EU Login-accounts die zijn gekoppeld aan de e-mailadressen van:
- de contactpersoon
- de wettelijk verantwoordelijke
- de bevoegde voor EU-zaken
- de persoon die het registratieformulier invult (indien verschillend van de hierboven genoemde).
Deze e-mailadressen verschijnen automatisch in de lijst “Personen met toegang tot de inschrijving” van uw organisatie in rubriek 6. U kunt ook extra e-mailadressen toevoegen. Minimaal 2 en maximaal 6 gebruikers hebben toegang tot de besloten ruimte/inschrijving.
Geef de e-mailadressen van de extra personen op in rubriek 6 van het inschrijfformulier. Elk van deze personen heeft een eigen EU Login-account nodig om toegang te krijgen tot de besloten ruimte en inschrijving.
U kunt één EU Login-account koppelen aan een of meer organisaties die in het register zijn opgenomen.
Uw naam en e-mailadres die gekoppeld zijn aan de organisatie die u verlaat, moeten uit de inschrijving hiervan worden verwijderd. Aangezien de inschrijving up-to-date moet blijven, moet dit onmiddellijk na het verlaten van de organisatie gebeuren.
Dit kunt u niet zelf doen.
U moet hiervoor het volgende doen:
- vraag aan een van de personen die toegang heeft tot de besloten ruimte/organisatie die u verlaat om uw e-mailadres te schrappen van de toegangslijst
- vraag iemand met toegang tot de besloten ruimte/inschrijving van de organisatie waarvoor u gaat werken, om uw e-mail aan de toegangslijst toe te voegen.
Belangenvertegenwoordigers moeten zich inschrijven. Dit betekent elke organisatie of persoon die zich bezighoudt met activiteiten die onder het register vallen.
Activiteiten die niet onder het register vallen, omvatten het verstrekken van juridisch en ander professioneel advies, spontane ontmoetingen, het indienen van bijdragen en bijeenkomsten die deel uitmaken van de administratieve procedures van de sociale partners die deelnemen aan de sociale dialoog en het beantwoorden van verzoeken om feitelijke informatie en deskundigheid van de instellingen.
Het volgen van EU-wetgeving of beleidsontwikkelingen voor academische of journalistieke doeleinden, uit persoonlijk belang of om een recht uit te oefenen, valt niet onder het register (bijvoorbeeld interviews van onderzoekers of journalisten over toekomstige wetgeving, of voorbereiding op het indienen van een verzoekschrift bij het Europees Parlement).
Natuurlijke personen die activiteiten op strikt persoonlijke titel en niet samen met anderen verrichten, worden niet als belangenbehartigers beschouwd.
Bepaalde organen, zoals overheidsinstanties van EU-landen en niet-EU-landen, verenigingen en netwerken van overheidsinstanties, intergouvernementele organisaties, politieke partijen, kerken en religieuze verenigingen of gemeenschappen, en levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties hoeven zich niet te registreren, op enkele uitzonderingen na.
De volledige lijst van activiteiten die niet onder het register vallen, is opgenomen in het interinstitutioneel akkoord (artikel 4).
Als slechts een deel van uw activiteiten onder het register valt, moet u alleen die activiteiten opgeven.
Het register omvat alle activiteiten die tot doel hebben invloed uit te oefenen op de formulering of uitvoering van EU-beleid of -wetgeving, of op de besluitvormingsprocessen van de EU-instellingen, met uitzondering van bepaalde in het interinstitutioneel akkoord genoemde activiteiten (artikel 4).
Bedoeld worden activiteiten zoals:
- het organiseren van of deelnemen aan bijeenkomsten, conferenties, evenementen
- het leveren van een bijdrage of deelnemen aan publieke consultaties, hoorzittingen of andere soortgelijke initiatieven
- het opzetten van communicatiecampagnes, -platforms, -netwerken en -initiatieven
- het opstellen of laten opstellen van beleids- en standpuntnota’s, opiniepeilingen, enquêtes, open brieven en onderzoek.
Belangenvertegenwoordiging doet zich ook voor wanneer mensen die werkzaam zijn in de overheidssector actief inlichtingen verzamelen door toezicht te houden op de besluitvormingscyclus van wetgeving. Dit moet bij de inschrijving worden vermeld, met name wanneer er rechtstreekse contacten zijn met de instellingen.
Als u pas begint of wilt beginnen met beïnvloedingsactiviteiten, moet u daarover specifieke details kunnen geven.
Meer informatie vindt u in de richtsnoeren (Deel II.1).
Registratie is vrijwillig voor personen die betrokken zijn bij lobbyactiviteiten (zie de artikelen 3 en 6 van het interinstitutioneel akkoord en de richtsnoeren, deel II.1).
U moet evenwel geregistreerd zijn om bepaalde activiteiten uit te voeren, zoals het ontmoeten van bepaalde besluitvormers of hooggeplaatste ambtenaren van de EU-instellingen, het spreken op openbare evenementen in het Europees Parlement of het lidmaatschap van deskundigengroepen van de Europese Commissie. Om transparante en ethische contacten met belangenvertegenwoordigers te bevorderen, stellen de EU-instellingen bepaalde randvoorwaarden aan hun interactie met hen. Dit is het conditionaliteitsbeginsel. Op grond van dit beginsel moeten belangenvertegenwoordigers zich inschrijven om bepaalde activiteiten uit te voeren.
Conditionaliteitsmaatregelen worden door elke instelling genomen om bepaalde activiteiten van belangenvertegenwoordigers afhankelijk te maken van inschrijving in het transparantieregister. Deze regels worden gepubliceerd op de pagina over conditionaliteit.
De instellingen kunnen aanvullende transparantiemaatregelen nemen om meer personen en organisaties aan te moedigen zich in te schrijven en zo de transparantie te vergroten. Registratie is niet nodig om voor deze maatregelen in aanmerking te komen.
Voorbeelden van aanvullende transparantie zijn de publicatie door de instellingen van bijeenkomsten tussen hun besluitvormers en belangenvertegenwoordigers, stimulansen om de deelname van belangenvertegenwoordigers aan openbare raadplegingen te vergemakkelijken en waarschuwingen op maat waarop belangenvertegenwoordigers zich kunnen abonneren via het inschrijvingsformulier.
Alle conditionaliteits- en aanvullende transparantiemaatregelen die door de 3 belangrijkste EU-instellingen (Parlement, Commissie, Raad) zijn vastgesteld, worden gepubliceerd op de pagina over conditionaliteit.
Op deze pagina staan ook maatregelen van andere EU-instellingen en EU-landen (met inbegrip van interacties van belangenvertegenwoordigers met hun permanente vertegenwoordiging bij de EU), voor zover deze zijn aangemeld.
Ja, u moet zich inschrijven als u activiteiten uitvoert die onder het register vallen. Van belangenvertegenwoordigers wordt verwacht dat zij zich inschrijven, ongeacht of zij een individu of een organisatie zijn, hun soort organisatie, de omvang van hun organisatie en de communicatiekanalen die zij voor hun activiteiten gebruiken.
Natuurlijke personen die activiteiten op strikt persoonlijke titel en niet samen met anderen verrichten, worden niet als belangenbehartigers beschouwd.
Organisaties die in meer dan één land gevestigd zijn of actief zijn (zoals multinationals en ngo’s met afdelingen in diverse landen of regio’s) hoeven hun belangenbehartigingsactiviteiten slechts eenmaal in te schrijven. In de praktijk is het bijkantoor of het bureau dat verantwoordelijk is voor de betrekkingen met de EU gewoonlijk het meest geschikt om zich in te schrijven, waardoor ook de andere delen van de organisatie in regel zijn. Bij de inschrijving moet u aangeven welke onderdelen van uw organisatie hierin zijn opgenomen.
Meer informatie vindt u in de richtsnoeren (Deel II.2).
Ja, ook zij moeten zich inschrijven omdat zij via een tussenpersoon activiteiten ontplooien die onder het register vallen. Bij inschrijving moet u informatie verstrekken over die tussenpersonen, zoals adviesbureaus of advocatenkantoren die namens u activiteiten verrichten.
Meer informatie vindt u in de richtsnoeren (Deel II.5, rubriek 14).
In principe niet. Als u bij de inschrijving alle nodige informatie over uw leden, aangesloten organisaties of dochterondernemingen verstrekt, hoeven deze zich niet in te schrijven.
Bent u echter een lid, dochteronderneming of aangesloten organisatie van een ingeschreven belangenvertegenwoordiger en verricht u uw eigen lobbyactiviteiten, onafhankelijk van de ingeschreven koepelorganisatie, dan moet u zich afzonderlijk inschrijven.
Ja, u moet zich inschrijven als u activiteiten uitvoert die onder het register vallen, ongeacht de locatie van uw kantoren. U wordt dan verzocht nadere informatie te verstrekken over het kantoor dat de betrekkingen met de EU onderhoudt, mocht u zo’n kantoor hebben.
Ja, één registratie omvat alle activiteiten waarbij het Europees Parlement, de Raad en de Commissie betrokken zijn. Als bij uw activiteiten een andere EU-instelling betrokken is, moet u zich inschrijven en alle vereiste informatie over die activiteiten verstrekken.
Advocaten en advocatenkantoren moeten zich inschrijven wanneer zij namens zichzelf of namens hun cliënten activiteiten verrichten die onder het register vallen. Bij de inschrijving moet u informatie verstrekken over de cliënten die u vertegenwoordigt door deze activiteiten.
U hoeft zich niet in te schrijven als u juridisch en ander professioneel advies verstrekt in de volgende gevallen.
- Het advies heeft betrekking op de vertegenwoordiging van cliënten in het kader van een schikkings- of bemiddelingsprocedure die moet voorkomen dat de zaak aanhangig wordt gemaakt bij een rechterlijke of administratieve instantie.
- Het advies wordt verleend aan cliënten om ervoor te zorgen dat de activiteiten van die cliënten in overeenstemming zijn met het bestaande rechtskader.
- Het advies heeft betrekking op de vertegenwoordiging van cliënten en de bescherming van hun procedurele en grondrechten, zoals het recht te worden gehoord, het recht op een eerlijk proces en het recht op verdediging in een administratieve procedure, en het betreft activiteiten van advocaten of andere beroepsbeoefenaars die betrokken zijn bij de vertegenwoordiging van cliënten en de bescherming van hun procedurele en grondrechten.
Ja, u moet zich inschrijven als uw op deze vergadering de formulering of uitvoering van beleid of wetgeving of de besluitvormingsprocessen van de EU-instellingen wilt bespreken en mogelijk beïnvloeden. Als u niet ingeschreven bent, kunt u de commissaris of de kabinetsleden niet ontmoeten.
In alle overige gevallen of niet onder het register vallende activiteiten kunt u het beste contact opnemen met het kabinet van de betrokken commissaris.
Als u klanten naar de vergadering brengt, moeten zij ook worden ingeschreven in het transparantieregister. Als u echter als overkoepelende vereniging aangesloten organisaties meebrengt en informatie over uw lidmaatschap hebt verstrekt, hoeven zij zich niet in te schrijven. Als zij de belangen van hun eigen organisatie tijdens de vergadering vertegenwoordigen, moeten zij zich individueel inschrijven.
Nee, het register is niet van toepassing op lobbyactiviteiten op nationaal niveau? Dergelijke activiteiten kunnen onder de nationale wetgeving inzake lobbyactiviteiten vallen.
Belangenvertegenwoordigers moeten zich inschrijven als zij een permanente vertegenwoordiger van een EU-overheid of een plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger bij de EU ontmoeten wanneer deze ambtenaren optreden in hun hoedanigheid van voorzitterschap van de Raad. Dit geldt tijdens het voorzitterschap en in de 6 maanden daarvoor.
De EU-lidstaten die sinds juli 2021 het voorzitterschap van de Raad bekleden, hebben elk een speciale pagina op de desbetreffende website van het voorzitterschap gecreëerd om deze verbintenis weer te geven.
Elke lidstaat kan ook besluiten om, in overeenstemming met zijn nationale wetgeving en bevoegdheden, verdere conditionaliteits- of aanvullende transparantiemaatregelen met betrekking tot zijn permanente vertegenwoordiging bij de EU vast te stellen.
Deze maatregelen worden gepubliceerd op de website van het transparantieregister. Meer informatie vindt u in de richtsnoeren (Deel I.3).
U moet ingeschreven zijn om een lid van het Europees Parlement te ontmoeten. EP-leden gebruiken gegevens uit het transparantieregister om informatie te publiceren over hun eigen geplande bijeenkomsten met belangenvertegenwoordigers over parlementaire zaken op hun profielpagina’s op de website van het Europees Parlement.
Als u voormalig EP-lid bent of een voormalig EP-lid in dienst heeft, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van bepaalde regels. Deze regels omvatten een afkoelingsperiode van 6 maanden aan het einde van het mandaat van het EP-lid, gedurende welke zij niet mogen lobbyen bij hun zittende collega’s. Zittende leden moeten deze afkoelingsperiode respecteren. Voormalige leden kunnen pas na deze afkoelingsperiode hun lobbyactiviteiten registreren en toegang tot het Parlement aanvragen.
U moet geregistreerd zijn:
- als u spreker, moderator, presentator, panellid of deelnemer aan een parlementair evenement bent
- als u als belangenvertegenwoordiger betrokken bent bij de organisatie van een evenement dat door een parlementair orgaan of een fractie is goedgekeurd, vanuit logistiek, praktisch of financieel oogpunt.
Indien u niet bent ingeschreven of uw inschrijving op de dag van het evenement is opgeschort, mag u niet deelnemen aan het evenement. U moet ervoor zorgen dat u zich ruim voor het evenement hebt ingeschreven en dat uw inschrijving gevalideerd is.
Vermeld de datum en de titel van het evenement in uw inschrijving onder “Communicatieactiviteiten”.
U kunt zich inschrijven als u in het inschrijvingsformulier duidelijk aangeeft dat u activiteiten verricht die onder het register vallen, bij het uitvoeren van deze activiteiten de gedragscode in acht neemt en een registratieaanvraag indient.
Uw inschrijving is zichtbaar voor het publiek zodra we deze hebben gecontroleerd en gevalideerd.
Nee, inschrijving is geheel gratis.
U moet het volgende verstrekken:
- informatie over uw organisatie: naam, soort organisatie contactgegevens, doelstellingen en opdracht, lidmaatschap,
- informatie over de belangen die u vertegenwoordigt en de specifieke EU-wetgeving en -beleidsmaatregelen waarop uw activiteiten gericht zijn
- financiële informatie, afhankelijk van de aard van de behartigde belangen.
Zorg ervoor dat deze informatie volledig, actueel, nauwkeurig en niet misleidend is.
Meer informatie vindt u in de richtsnoeren (Deel I.5).
Het register is openbaar. Sommige gegevens die u verstrekt, worden echter niet openbaar gemaakt, met name persoonsgegevens, zoals e-mailadressen en namen van contactpersonen. Velden met een eyeslash-icoontje zijn niet openbaar.
Meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens vindt u in de privacyverklaring.
Nieuwe organisaties moeten ramingen voor het lopende begrotingsjaar verstrekken, zoals informatie over eventuele EU-subsidies die zij hebben ontvangen. Als u cliënten vertegenwoordigt of gebruikmaakt van diensten van tussenpersonen, maar uw rekeningen nog niet hebt afgesloten, hoeft u alleen de namen van die cliënten of tussenpersonen te vermelden.
U kunt de optie “Pas opgerichte entiteit” alleen kiezen in de eerste 2 jaar van uw inschrijving. Meer informatie vindt u in de richtsnoeren (Deel II.5, rubriek 14).
Bij de inschrijving moet u kiezen welke belangen u als organisatie of als zelfstandige vertegenwoordigt. U kunt kiezen uit:
- u bevordert uw eigen belangen of de gezamenlijke belangen van uw leden
- u behartigt de belangen van uw cliënten
- u vertegenwoordigt geen commerciële belangen
Het selecteren van de belangen die u vertegenwoordigt, houdt geen verband met uw juridische status. Organisaties zonder winstoogmerk hoeven bijvoorbeeld niet noodzakelijkerwijs “vertegenwoordigt geen commerciële belangen” te kiezen.
De belangen die u selecteert, moeten het doel van uw activiteiten bij de EU-instellingen en namens wie u optreedt weergeven.
Zo zou een beroepsorde van advocaten of medische vereniging in de regel de collectieve belangen behartigen van het juridische of medische beroep en van hun leden, die zelfstandige advocaten of artsen zijn en/of een individuele persoon of organisatie in een bedrijf met winstoogmerk. Evenzo behartigen overkoepelende verenigingen van deze ordes van advocaten of medische verenigingen op EU-niveau normaal gesproken de collectieve belangen van hun aangesloten verenigingen en, uiteindelijk, van de leden van die verenigingen.
Voorbeeld 1: een overheidsonderneming heeft een contract met een derde om haar belangen te behartigen bij EU-instellingen. Zij moet dan kiezen “u behartigt de belangen van uw cliënten”.
Voorbeeld 2: een denktank die zich vooral bezighoudt met sociale kwesties in het algemeen belang op het gebied van sociale huisvesting, moet verklaren dat zij geen commerciële belangen vertegenwoordigt.
Meer informatie vindt u in de richtsnoeren (Deel II.5, rubriek 8).
U moet het volgende verstrekken:
- gegevens over EU-subsidies die u hebt ontvangen en die werden gebruikt voor uw exploitatiekosten in het betrokken begrotingsjaar (financieringsautoriteit en -programma)
- een raming van de jaarlijkse kosten van de onder het register vallende activiteiten
- de namen van eventuele tussenpersonen die u gebruikt en de kosten van elke afzonderlijke tussenpersoon voor de desbetreffende activiteiten
Alle bedragen moeten in euro worden gegeven.
U moet het volgende verstrekken:
- gegevens over EU-subsidies die u hebt ontvangen en die werden gebruikt voor uw exploitatiekosten in het betrokken begrotingsjaar (financieringsautoriteit en -programma)
- het bedrag van de inkomsten voor elke cliënt (samen met de naam en het beleid dat u wilt beïnvloeden)
Wij ramen automatisch de totale jaarlijkse inkomsten uit de activiteiten die onder het register vallen.
Informatie over lobbyactiviteiten die worden uitgevoerd namens een overheid of overheidsinstantie van buiten de EU.
Alle bedragen moeten in euro worden gegeven.
U moet de volgende informatie verstrekken:
- gegevens over alle EU-subsidies die u hebt ontvangen en die werden gebruikt voor uw exploitatiekosten in het betrokken begrotingsjaar (financieringsautoriteit en -programma)
- uw jaarbudget en de belangrijkste financieringsbronnen per categorie (overheidsfinanciering, subsidies, donaties, ledenbijdragen enz.),
- eventuele financiële bijdragen aan uw organisatie en activiteiten op het gebied van belangenbehartiging waarbij personen of organisaties uit niet-EU-landen betrokken zijn
- vermeld het bedrag van elke ontvangen bijdrage, die meer dan 10.000 euro bedraagt en meer dan 10% van uw totale begroting uitmaakt, en vermeld de naam van de contribuant.
Alle bedragen moeten in euro worden gegeven.
Ja, In het register kunnen twee belangenvertegenwoordigers dezelfde uitgaven declareren (“dubbeltelling”). Dit voorkomt dat gedeclareerde financiële uitgaven worden onderschat.
De ene belangenvertegenwoordiger kan de kosten van activiteiten declareren. De andere belangenvertegenwoordiger kan hetzelfde bedrag aangeven dat hij van de eerste belangenvertegenwoordiger heeft ontvangen in termen van omzet (van klanten) of van begroting (lidmaatschapsbijdragen).
Uw bedrijf sluit bijvoorbeeld een contract met een overheidsadviesbureau voor een bedrag van 50.000 euro. Dit bedrag verschijnt tweemaal in het register:
- in de raming van de jaarlijkse kosten van uw bedrijf voor onder het register vallende activiteiten
in de inkomsten van het overheidsadviesbureau uit aan cliënten verleende diensten
Wij raden u aan om ramingen (van de kosten of van de omzet of inkomsten uit cliënten) exclusief btw op te geven aangezien de btw een belasting is en geen kosten van public affairs-activiteiten vertegenwoordigt. Btw kan ook worden geheven tegen verschillende tarieven en kan in landen binnen en buiten de EU op verschillende manieren worden geheven.
U moet uw inschrijving ten minste eenmaal per jaar bijwerken.
De in het register opgenomen informatie is openbaar en wordt nauwlettend in het oog gehouden door belanghebbenden, academici, studenten, journalisten, particulieren en anderen. Daarom is het in uw eigen belang om uw inschrijving regelmatig te herzien en actueel te houden.
U moet uw inschrijving ten minste eenmaal per jaar bijwerken. Wij raden u echter aan uw volledige inschrijving ten minste tweemaal per jaar na te kijken om u ervan te vergewissen of de informatie nog actueel en relevant is.
U moet ook overwegen uw inschrijving bij te werken zodra informatie die u heeft verstrekt achterhaald of onjuist wordt (bijvoorbeeld na wijzigingen in uw structuur, personeel of activiteiten).
Wij kunnen te allen tijde contact met u opnemen en u vragen uw inschrijving bij te werken in het kader van onze kwaliteitscontroles.
U moet daarvoor inloggen. U kunt delen van uw inschrijving te allen tijde bijwerken om informatie in een rubriek te actualiseren of te corrigeren, bijvoorbeeld een wijziging van de contactpersoon of de naam van de organisatie. Dit is een gedeeltelijke actualisering.
Na de afsluiting van uw begrotingsjaar moet u een (volledige) jaarlijkse actualisering uitvoeren om de financiële informatie voor dat jaar te verstrekken:
- Een jaarlijkse actualisering is verplicht voor alle inschrijvers.
- De uiterste datum is één jaar na de datum van inschrijving en vervolgens één jaar na de datum van de vorige volledige actualisering.
- Indien nodig kunt u op verschillende momenten in het jaar een volledige actualisering uitvoeren. Daardoor wordt telkens uw volgende uiterste termijn gewijzigd.
- U (elke persoon die toegang heeft tot de inschrijving) wordt er 4 en 2 weken voor die termijn aan herinnerd dat een actualisering vereist is.
- Als u uw inschrijving niet tijdig actualiseert, wordt deze opgeschort en twee weken na de uiterste datum verwijderd.
- Deze procedure is automatisch en kan niet worden gewijzigd.
U kunt uw inschrijving te allen tijde wissen, bijvoorbeeld omdat de activiteit is beëindigd of u niet langer probeert invloed uit te oefenen op de besluitvorming van de EU.
Ga naar het tabblad “Inschrijven of actualiseren” wanneer u bent ingelogd. Daaronder vindt u de optie om uw inschrijving te verwijderen.
U kunt zich opnieuw inschrijven wanneer u activiteiten aan te geven hebt.
Een inschrijving is mogelijk niet zichtbaar of kan geschrapt zijn omdat:
- we de nieuwe inschrijving nog niet gevalideerd hebben
- de belangenvertegenwoordiger de verplichte jaarlijkse actualisering niet heeft uitgevoerd
- de belangenvertegenwoordiger niet heeft geantwoord op ons verzoek om zijn inschrijving bij te werken
U mag zich opnieuw inschrijven als u onder het register vallende activiteiten verricht en u zich aan de gedragscode houdt. Zodra uw inschrijving is gevalideerd, ontvangt u een nieuw registratienummer.
Meer informatie vindt u in de richtsnoeren.
We gebruiken EU Login als authenticatiemethode voor gebruikers. U moet dus EU Login gebruiken om toegang te hebben tot uw besloten ruimte en uw inschrijving.
Bent u uw EU Login-wachtwoord vergeten, neem dan contact op met de EU Login-helpdesk.
Als de contactpersonen bijvoorbeeld zijn veranderd omdat zij de organisatie hebben verlaten, moet u uw inschrijving bijwerken. De e-mailadressen van de personen die uw organisatie hebben verlaten, moeten worden verwijderd uit rubriek 6 van de inschrijving (“Personen met toegang tot de inschrijving”).
Personen die toegang hebben tot de inschrijving moeten erop letten dat niemand anders toegang heeft tot de inschrijving. Het is daarom belangrijk om de gegevens te actualiseren wanneer dat nodig is en zo de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.
U dient deze gegevens bij te werken, bijvoorbeeld na een fusie of overname, zodra de wijziging zich voordoet. U kunt dit doen als onderdeel van de optie “Jaarlijkse actualisering” of een nieuwe inschrijving aanmaken en de vorige verwijderen. Dit kan niet bij een gedeeltelijke actualisering.
De gedragscode bestaat uit ethische en gedragsregels en -beginselen waaraan alle inschrijvers zich moeten houden, zodat er een gelijk speelveld is op het gebied van lobbyactiviteiten bij de EU-instellingen. U moet zich ertoe verbinden deze regels en beginselen in acht te nemen wanneer u zich inschrijft.
Zie de pagina over de gedragscode. Het is ook een bijlage bij het interinstitutioneel akkoord (bijlage I).
Als cliënt of tussenpersoon moet u ervoor zorgen dat alle partijen in de contractuele relatie(s) tussen cliënt en tussenpersoon ingeschreven zijn. Wanneer u bepaalde taken uitbesteedt aan derden die niet zijn ingeschreven voor activiteiten die onder het register vallen, moet u ervoor zorgen dat deze voldoen aan ethische normen die gelijkwaardig zijn aan die welke op u van toepassing zijn.
U moet uw werknemers die betrokken zijn bij activiteiten die onder het register vallen, ook informeren over uw verbintenis om de gedragscode na te leven.
Daarnaast moet u alle ingeschreven cliënten of leden die u in het kader van de betrokken activiteiten vertegenwoordigt, op de hoogte brengen van hun verbintenis om de gedragscode na te leven.
Volgens de gedragscode moeten belangenvertegenwoordigers ervoor zorgen dat de informatie die zij in het register verstrekken volledig, actueel, nauwkeurig en niet misleidend is.
Wij valideren een inschrijving en publiceren deze nadat is bevestigd dat de belangenvertegenwoordiger daarvoor in aanmerking komt en dat de informatie voldoet aan de geldende vereisten. We voeren ook regelmatig kwaliteitscontroles uit om eventuele onjuistheden, fouten of omissies op te sporen.
Als wij van mening zijn dat een inschrijving onjuiste informatie bevat, nemen wij contact op met de betrokken belangenvertegenwoordiger om een update of uitleg te vragen. Wij ontvangen en onderzoeken ook klachten over vermeende niet-naleving van de gedragscode door een inschrijver. Daarnaast voeren wij op eigen initiatief onderzoeken uit om de kwaliteit van de gegevens van het register te waarborgen.
Wij houden toezicht op de inhoud van het register en kunnen klachten onderzoeken waarin wordt beweerd dat een inschrijver de gedragscode niet heeft nageleefd. We kunnen ook op eigen initiatief een onderzoek instellen wanneer er informatie is die erop wijst dat een inschrijver niet langer in aanmerking komt om in het register te worden opgenomen.
De te volgen procedures zijn vastgelegd in bijlage III bij het Interinstitutioneel Akkoord.
Als wij vaststellen dat u de gedragscode niet naleeft, verwijderen wij uw inschrijving.
Afhankelijk van de ernst van de zaak kunnen wij u ook verbieden zich gedurende een bepaalde periode opnieuw in te schrijven en deze maatregel op de website van het register publiceren. In dat geval hebt u het recht om een gemotiveerd verzoek tot herziening van de genomen maatregel in te dienen bij het beheersorgaan van het register.
Meer informatie vindt u in bijlage III bij het interinstitutioneel akkoord.
Een klacht kan worden ingediend door inschrijvers of anderen. U kunt een klacht indienen via het onlineformulier in uw besloten ruimte/inschrijving of op de website van het register. Een EU Login is nodig om toegang te krijgen tot de besloten ruimte/inschrijving en het formulier.
Klachten moeten:
- schriftelijk worden ingediend met behulp van het klachtenformulier op onze website
- de betrokken inschrijver identificeren en de inbreuk duidelijk beschrijven
- worden gestaafd met voldoende bewijs dat de gedragscode niet is nageleefd
- worden ingediend binnen 1 jaar na de vermeende niet-naleving
- uw naam en contactgegevens vermelden
Als wij uw klacht ontvankelijk achten, stellen wij een onderzoek in en brengen wij u en de betrokken inschrijver daarvan op de hoogte.
Als wij de klacht ontvankelijk achten, zorgen wij ervoor dat u er een kopie van ontvangt en u verzoeken wij u binnen een bepaalde termijn een met redenen omkleed antwoord te geven.
Wij kunnen u nog om aanvullende informatie vragen. Alle door u als gevoelig aangemerkte informatie wordt vertrouwelijk behandeld. U krijgt alle kansen om voldoende te worden gehoord voordat er een besluit wordt genomen. Wij verwachten dat u gedurende het gehele onderzoek oprecht en constructief meewerkt.
Zie de pagina over “Governance”.
Zie de pagina over statistieken.
Op de pagina Zoeken kunt u in het register zoeken op trefwoorden en andere criteria. Het officiële EU-portaal voor Europese gegevens (data.europa.eu) bevat historische gegevens uit het register (sinds 2015).
Het jaarverslag over de werking van het register is een belangrijke bron van statistieken en informatie over het register, de inhoud ervan en maatregelen en ontwikkelingen die daarmee verband houden. Zie vorige jaarverslagen.
Bent u journalist, neem dan contact op met de persdiensten van de betrokken instelling voor uw vraag:
Bent u student of onderzoeker, dan kunt u via het formulier Contact opnemen uw vragen en een korte beschrijving van uw onderzoek sturen naar het secretariaat (EU Login vereist).
Voor andere vragen kunt u ook gebruikmaken van het formulier Contact opnemen (EU Login vereist).
U moet rechtstreeks contact opnemen met de accreditatiedienst van het Europees Parlement om als ingeschreven belangenvertegenwoordiger toegang te krijgen. U hoeft zich niet in te loggen in het transparantieregister om uw accreditatie te beheren.
Voor meer informatie kunt u kijken op de accreditatiepagina van het EP.
Nee, bezoekers kunnen voor de gebouwen van de Raad geen permanente toegangsbadge krijgen. Toegang tot de gebouwen van de Raad is alleen mogelijk op tijdelijke en op een “need-to-enter”-basis en overeenkomstig de beveiligingsvoorschriften van de Raad. Het contactadres is:access [dot] generalconsilium [dot] europa [dot] eu (access[dot]general[at]consilium[dot]europa[dot]eu)
Nee, bezoekers kunnen voor de gebouwen van de Commissie geen permanente toegangsbadge krijgen. Toegang tot de gebouwen van de Commissie is uitsluitend mogelijk op een “need-to-enter”-basis.
Als uw vraag nog steeds niet beantwoord is, kunt u contact met ons opnemen via het volgende formulier (EU Login vereist).