EU Login on Euroopan komission tietojärjestelmien käyttäjien todennuspalvelu. Valtuutetut käyttäjät voivat sen avulla kirjautua erilaisiin komission verkkopalveluihin yhden sähköpostiosoitteen ja salasanan avulla.
Avoimuusrekisterin sisältämät tiedot ovat julkisia – lukuun ottamatta joitakin rekisteröitymisen yhteydessä annettavia henkilötietoja, joita ei julkaista.
EU Login parantaa järjestelmän turvallisuutta. Sen taustalla on tietoturva-asiantuntijoiden kehittämä ja ylläpitämä teknologia.
EU Loginin ansiosta käyttäjät pääsevät käsittelemään rekisteritietojaan entistä turvallisempaa tunnistautumismenetelmää käyttäen.
Avoimuusrekisterin sihteeristö ei enää käytä sähköpostia pitäessään yhteyttä rekisteröityneihin.
Jos haluat ottaa yhteyttä avoimuusrekisteriin, tee se rekisterissä kirjautumalla organisaatiosi rekisteritieto-osioon.
Tarvitset henkilöllisyytesi todentamista varten EU Login -tilin, jotta voit tehdä rekisteröintihakemuksen avoimuusrekisteriin, päivittää rekisteritietoja, tehdä valituksen tai ottaa yhteyttä avoimuusrekisterin sihteeristöön.
Ks. EU Loginin käyttöohjeet ja usein kysytyt kysymykset.
Rekisteröintihakemuksen tekeminen avoimuusrekisteriin edellyttää EU Login -tiliä.
Tili luodaan seuraavasti:
- Valitse avoimuusrekisterin etusivun valikosta Rekisteröi uusi organisaatio. Sinut ohjataan EU Login -sivulle.
Jos automaattinen ohjaus ei toimi, siirry EU Login -sivulle suoraan.
Napsauta Luo tili tai anna sähköpostiosoitteesi, napsauta Seuraava ja seuraa ohjeita.
Kun olet luonut EU Login -tilin, voit palata avoimuusrekisteriin, kirjautua rekisteriin EU Login -tunnuksillasi ja aloittaa rekisteröintihakemuksen tekemisen.
Jokainen EU Login -tili on liitetty yhteen henkilöön ja hänen sähköpostiosoitteeseensa. Kyseisestä henkilöstä, jolla on ko. sähköpostiosoite, tulee ensimmäinen ja oletusarvoinen henkilö, jolla on oikeus käsitellä rekisteritietoja. Tämän henkilön nimi ja sähköpostiosoite näkyvät rekisteröintilomakkeen kohdassa 6 (Henkilöt, joilla on pääsy rekisteritietoihin) sen jälkeen, kun rekisteröintihakemus on hyväksytty.
Järjestelmä sallii pääsyn organisaation rekisteritietoihin 2–6 käyttäjälle (joista yksi on rekisteröintilomakkeen täyttäjä).
Anna tarvittaessa muiden henkilöiden (yhteensä enintään 6 henkilöä) sähköpostiosoitteet rekisteröintilomakkeen kohdassa 6. Jokainen näistä henkilöistä tarvitsee oman EU Login -tilin päästäkseen saman organisaation rekisteritietoihin.
Kun valitset avoimuusrekisterin etusivun valikosta Rekisteröi uusi organisaatio, sinut ohjataan EU Login -sivulle. Kirjaudu rekisteriin EU Login -tunnuksillasi ja aloita rekisteröintihakemuksen tekeminen.
Rekisteröitymisen päätteeksi järjestelmä yhdistää automaattisesti EU Login -tilisi täyttämääsi rekisteröintilomakkeeseen ja antaa oikeudet sen myöhempiin päivityksiin (lomakkeen kohdassa 6 luetellut henkilöt saavat tiedon kaikista päivityksistä).
Jokainen EU Login -tili on liitetty yhteen henkilöön ja hänen sähköpostiosoitteeseensa. Rekisteröintilomakkeen täyttäjästä tulee ensimmäinen ja oletusarvoinen henkilö, jolla on oikeus päästä organisaation rekisteritietoihin. Nämä tiedot näkyvät lomakkeen kohdassa 6 (Henkilöt, joilla on pääsy rekisteritietoihin) sen jälkeen, kun rekisteröintihakemus on hyväksytty.
Järjestelmä sallii pääsyn organisaation rekisteritietoihin 2–6 henkilölle (joista yhden on oltava rekisteröintilomakkeen täyttäjä).
Anna tarvittaessa muiden henkilöiden (yhteensä enintään 6 henkilöä) sähköpostiosoitteet rekisteröintilomakkeen kohdassa 6. Jokainen näistä henkilöistä tarvitsee oman EU Login -tilin päästäkseen saman organisaation rekisteritietoihin.
Avoimuusrekisterissä olevan organisaation tietoihin pääsy edellyttää EU Login -tiliä. Nimesi ja sähköpostiosoitteesi on oltava lomakkeen kohdassa 6 (Henkilöt, joilla on pääsy rekisteritietoihin).
Jos nimesi ole luettelossa, mutta tarvitset pääsyn organisaation rekisteritietoihin, jonkun pääsyoikeudet omaavan henkilön on lisättävä luetteloon nimesi ja sähköpostiosoitteesi.
Järjestelmä sallii pääsyn organisaation rekisteritietoihin 2–6 henkilölle.
Avoimuusrekisterissä olevan organisaation rekisteritietoihin pääsy edellyttää EU Login -tiliä. Nimesi ja sähköpostiosoitteesi on oltava organisaation rekisteröintilomakkeen kohdassa 6 (Henkilöt, joilla on pääsy rekisteritietoihin).
Jos tarvitset pääsyn rekisteritietoihin, jonkun pääsyoikeudet omaavan henkilön on lisättävä nimesi ja sähköpostiosoitteesi lomakkeen kohdassa 6 olevaan luetteloon.
Järjestelmä sallii pääsyn organisaation rekisteritietoihin 2–6 henkilölle.
Jos nimesi ja sähköpostiosoitteesi on lisätty kohdassa 6 (Henkilöt, joilla on pääsy rekisteritietoihin) olevaan luetteloon, tarvitset edelleen EU Login -tilin voidaksesi kirjautua sisään ja päästä käsittelemään näitä rekisteritietoja. Jos sinulla ei vielä ole EU Login -tiliä, sinun on luotava tili.
- Valitse avoimuusrekisterin etusivun valikosta Päivitä rekisteritiedot. Sinut ohjataan EU Login -sivulle.
Jos et automaattinen ohjaus ei toimi, siirry EU Login -sivulle suoraan.
- Napsauta Luo tili tai anna sähköpostiosoitteesi, napsauta Seuraava, niin pääset luomaan EU Login -tilin. Sen jälkeen seuraa annettuja ohjeita.
Kun olet luonut EU Login -tilin, voit palata sisäänkirjautumissivulle ja kirjautua sisään.
Avoimuusrekisterissä olevan organisaation rekisteritietoihin pääsy edellyttää EU Login -tiliä. Nimesi ja sähköpostiosoitteesi on oltava organisaation rekisteröintilomakkeen kohdassa 6 (Henkilöt, joilla on pääsy rekisteritietoihin).
Luettelossa mainitaan kaikki henkilöt, joilla on pääsy rekisteritietoihin. Jos tarvitset pääsyn organisaation rekisteritietoihin, jonkun pääsyoikeudet omaavan henkilön on lisättävä nimesi ja sähköpostiosoitteesi tähän luetteloon.
Järjestelmä sallii pääsyn organisaation rekisteritietoihin 2–6 henkilölle.
Jos sinulla on EU Login -tili ja tietosi ovat rekisteröintilomakkeen kohdassa 6 olevassa luettelossa, sinut ohjataan EU Login -sivulle, kun olet valinnut avoimuusrekisterin etusivun valikosta Päivitä rekisteritiedot. Pääset organisaation rekisteritietoihin EU Login -tunnuksillasi.
Voit yhdistää saman EU Login -tilin usean organisaation rekisteritietoihin. Voit siis käyttää samaa EU Login -tiliä kahden tai useamman organisaation rekisteritietoja käsitellessäsi.
EU Login -tilejä ei voi yhdistää yhdeksi, koska ne on yhdistetty kahteen eri sähköpostiosoitteeseen, eli teknisesti ottaen kahteen eri henkilöön. Jommankumman näistä EU Login -tileistä voi kuitenkin yhdistää molempiin rekisteröityneisiin organisaatioihin ja niiden rekisteritietoihin.
Tämän voi tehdä seuraavasti:
Vastaat kahden organisaation rekisteritiedoista. Nämä organisaatiot, organisaatio A ja organisaatio B, ovat molemmat rekisteröityneet avoimuusrekisteriin. Olet organisaation A rekisteritiedoissa esimerkiksi ”EU-suhteista vastaava henkilö” ja organisaation B tiedoissa ”Yhteyshenkilö”.
Organisaatio A:
EU-suhteista vastaava henkilö, sähköposti: xyorganisation [dot] com (xy[at]organisation[dot]com)
Organisaatio B:
Yhteyshenkilö, sähköposti: xygmail [dot] com (xy[at]gmail[dot]com)
Nyt haluat muuttaa tietoja niin, että kummankin organisaation rekisteritiedoissa on sama EU Login -tili, jonka sähköpostiosoite on xyorganisation [dot] com (xy[at]organisation[dot]com).
Toimi näin:
- kirjaudu organisaation B rekisteritietoihin käyttäen osoitteeseen xygmail [dot] com (xy[at]gmail[dot]com) linkitettyä EU Login -tiliä (koska tämä osoite on organisaation B rekisteritiedoissa)
- lisää osoite xyorganisation [dot] com (xy[at]organisation[dot]com) kohdassa 6 olevaan luetteloon (Henkilöt, joilla on pääsy rekisteritietoihin).
Jos haluat myös poistaa osoitteesi xygmail [dot] com (xy[at]gmail[dot]com) organisaation B rekisteritiedoista, toimi näin:
- kirjaudu organisaation rekisteritietoihin käyttäen osoitteeseen xyorganisation [dot] com (xy[at]organisation[dot]com) linkitettyä EU Login -tiliä (ei xygmail [dot] com (xy[at]gmail[dot]com) -tiliä)
- siirry Omat rekisteröinnit -osioon ja valitse organisaation B rekisteritiedot
- poista osoite xygmail [dot] com (xy[at]gmail[dot]com) kohdan 6 luettelosta.
Omat rekisteröinnit -osiossa näkyvät kaikki organisaatiot, joihin EU Login -tilisi on yhdistetty.
Pääsyä Euroopan parlamentin tiloihin on haettava parlamentin verkkosivuston akkreditointisivulla. Parlamentin kulkulupia koskevien pyyntöjen hallinnointia varten ei tarvitse kirjautua avoimuusrekisteriin.
Järjestelmä antaa pääsyn automaattisesti EU Login -tileille, jotka on yhdistetty seuraavien toimijoiden sähköpostiosoitteisiin:
- yhteyshenkilö
- oikeudellisessa vastuussa oleva henkilö
- EU-suhteista vastaava henkilö
- rekisteröintilomakkeen täyttäjä (jos eri kuin edellä mainitut).
Nämä sähköpostiosoitteet näkyvät automaattisesti organisaation rekisteröintilomakkeen kohdassa 6 olevassa luettelossa (Henkilöt, joilla on pääsy rekisteritietoihin). Voit lisätä luetteloon muitakin sähköpostiosoitteita. Järjestelmä sallii pääsyn organisaation rekisteritietoihin 2–6 henkilölle.
Lisää uusien henkilöiden sähköpostiosoitteet rekisteröintilomakkeen kohtaan 6. Jokainen näistä henkilöistä tarvitsee oman EU Login -tilin päästäkseen organisaation rekisteritietoihin.
Voit yhdistää yhden ja saman EU Login -tilin yhteen tai useampaan organisaatioon avoimuusrekisterissä.
Jos lähdet jostakin organisaatiosta, poista nimesi ja sähköpostiosoitteesi sen rekisteritiedoista. Rekisteritiedot on pidettävä ajan tasalla, joten tämä olisi tehtävä heti sen jälkeen, kun olet lähtenyt organisaatiosta.
Et voi tehdä tätä itse.
Sinun on pyydettävä
- jotakuta, jolla on pääsy entisen organisaatiosi rekisteritietoihin, poistamaan sähköpostiosoitteesi sen tiedoista.
- jotakuta, jolla on pääsy uuden organisaatiosi rekisteritietoihin, lisäämään sähköpostiosoitteesi sen käyttöoikeusluetteloon.
Rekisteri on tarkoitettu edunvalvojille. ’Edunvalvojalla’ tarkoitetaan sellaista organisaatiota tai yksittäistä henkilöä, joka harjoittaa rekisterin soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa.
Rekisteri ei koske esimerkiksi oikeudellista tai muuta asiantuntijaneuvontaa, spontaaneja tapaamisia, lausuntojen antamista ja tapaamisia hallinnollisten menettelyjen yhteydessä, työmarkkinaosapuolten toimintaa työmarkkinaosapuolten väliseen vuoropuheluun osallistumisen yhteydessä eikä tietojen antamista tai asiantuntemuksen tarjoamista EU-elinten pyynnöstä.
Rekisteri ei myöskään koske EU:n lainsäädännön tai politiikan kehityksen seurantaa akateemisia tai journalistisia tarkoituksia varten, henkilökohtaisen mielenkiinnon vuoksi tai omien oikeuksien ajamisen yhteydessä (esim. tulevaan lainsäädäntöön liittyvät tutkijoiden tai toimittajien tekemät haastattelut tai Euroopan parlamentille osoitettavien vetoomusten valmistelu).
Henkilöitä, jotka toimivat yksinomaan yksityishenkilön ominaisuudessa eivätkä yhdessä toisten kanssa, ei katsota edunvalvojiksi.
Tiettyjen elinten, kuten EU-maiden ja EU:n ulkopuolisten maiden viranomaisten, viranomaisten yhdistysten ja verkostojen, hallitustenvälisten järjestöjen, poliittisten puolueiden, kirkkojen ja uskonnollisten yhdistysten tai yhteisöjen sekä elämänkatsomuksellisten ja ei-tunnustuksellisten järjestöjen, ei joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta tarvitse rekisteröityä.
Kattavampi luettelo toiminnasta, jota rekisteri ei koske, esitetään avoimuusrekisteriä koskevassa toimielinten välisessä sopimuksessa (4 artikla).
Jos vain osa organisaation toiminnasta kuuluu avoimuusrekisterin piiriin, organisaation on ilmoitettava rekisteriin vain tällainen toiminta.
Avoimuusrekisteri koskee kaikkea toimintaa, jonka tavoitteena on vaikuttaa EU:n toimintapolitiikan tai lainsäädännön laadintaan tai täytäntöönpanoon tai EU:n toimielinten päätöksentekoprosesseihin. Tietyt toimintatyypit on suljettu rekisterin ulkopuolelle. Ne on lueteltu avoimuusrekisteriä koskevassa toimielinten välisessä sopimuksessa (4 artikla).
Esimerkkejä toiminnasta, jota rekisteri koskee:
- kokousten, konferenssien ja tapahtumien järjestäminen tai niihin osallistuminen
- osallistuminen kuulemisiin tai muihin vastaaviin aloitteisiin
- viestintäkampanjoiden, foorumien, verkostojen ja ruohonjuuritason aloitteiden toteuttaminen
- politiikka-asiakirjojen ja kannanottojen, mielipidemittausten ja -tutkimusten, avointen kirjeiden tai tutkimusten teettäminen ja toteuttaminen.
Edunvalvonnasta on kyse myös silloin, kun julkishallinnossa työskentelevät henkilöt aktiivisesti keräävät tietoa seuraamalla lainsäädännön päätöksentekosykliä. Tästä olisi mainittava rekisteröitymisen yhteydessä erityisesti silloin, kun tällaiset tahot ovat suoraan yhteydessä toimielimiin.
Jos edunvalvontatoiminta on vasta alkamassa tai valmisteilla, rekisteröityvän on pystyttävä erittelemään toimintamuodot, joita aiotaan käyttää.
Lisätietoa on avoimuusrekisterin ohjeissa (osa II.1).
Edunvalvontatoimintaan osallistuvien rekisteröityminen on vapaaehtoista (ks. avoimuusrekisteriä koskevan toimielinten välisen sopimuksen 3 ja 6 artikla ja avoimuusrekisterin ohjeiden osa II.1).
Sinun on kuitenkin oltava rekisteröitynyt, jos harjoitat toimintaa, jonka ehdoksi EU:n toimielimet ovat asettaneet rekisteröitymisen, esimerkiksi jos haluat tavata EU:n toimielinten ylimpiä johtajia ja virkamiehiä, puhua Euroopan parlamentin julkisissa kuulemistilaisuuksissa tai päästä jäseneksi Euroopan komission asiantuntijaryhmiin. EU:n toimielimet asettavat avoimuus- ja eettisyyssyistä tiettyjä ehtoja yhteydenpidolle edunvalvojien kanssa. Tätä kutsutaan ehdollisuusperiaatteeksi. Sen mukaan edunvalvojien on rekisteröidyttävä voidakseen harjoittaa tiettyä toimintaa.
Ehdollisuustoimenpiteet ovat sääntöjä, joiden perusteella edunvalvojat saavat harjoittaa tiettyä toimintaa sillä ehdolla, että ne ovat rekisteröityneet avoimuusrekisteriin. Lue lisää ehdollisuuteen liittyvistä säännöistä.
EU:n toimielimet voivat toteuttaa täydentäviä avoimuustoimenpiteitä kannustaakseen entistä useampia henkilöitä ja organisaatioita rekisteröitymään avoimuusrekisteriin, mikä lisää avoimuutta. Nämä toimenpiteet hyödyttävät muitakin kuin rekisteröityneitä.
Täydentäviä avoimuustoimenpiteitä ovat esimerkiksi tietojen julkaisu päätöksentekijöiden ja edunvalvojien tapaamisista, kannustimet, joilla edistetään edunvalvojien osallistumista julkisiin kuulemisiin sekä mahdollisuus tilata rekisteröintilomakkeen täyttämisen yhteydessä ilmoituksia omia intressialueita koskevista toimista.
Ehdollisuustoimenpiteistä ja täydentävistä avoimuustoimenpiteistä, jotka EU:n kolme keskeistä toimielintä (komissio, neuvosto ja parlamentti) ovat ottaneet käyttöön, on tietoa avoimuusrekisterisivuston ehdollisuutta käsittelevässä osiossa.
Osiossa on tietoa myös rekisterin sihteeristölle ilmoitetuista muiden EU:n toimielinten ja EU-maiden (ja niiden pysyvien EU-edustustojen) soveltamista toimenpiteistä.
Kyllä, jos ne/he harjoittavat avoimuusrekisterin piiriin kuuluvaa toimintaa. Edunvalvojien odotetaan rekisteröityvän riippumatta siitä, onko kyseessä yksittäinen henkilö vai organisaatio, mikä on organisaation tyyppi tai koko tai mitä viestintäkanavia toiminnassa käytetään.
Henkilöitä, jotka toimivat yksinomaan yksityishenkilön ominaisuudessa eivätkä yhdessä toisten kanssa, ei katsota edunvalvojiksi.
Organisaatioiden, joilla on toimintaa tai rekisteröity toimipaikka useammassa kuin yhdessä maassa (esim. monikansalliset yritykset, useassa maassa toimivat kansalaisjärjestöt), tarvitsee kirjata rekisteriin tiedot edunvalvontatoimistaan vain kerran. Yleensä se sivuliike tai toimipaikka, joka vastaa suhteista EU-toimielimiin, voi parhaiten hoitaa rekisteröitymisen. Rekisteröinti voi kattaa myös organisaation muut yksiköt. Rekisteröitymisen yhteydessä on täsmennettävä, mitkä organisaation yksiköt rekisteröinti kattaa.
Lisätietoa on avoimuusrekisterin ohjeissa (osa II.2).
Kyllä, myös asiakkaiden pitää rekisteröityä, koska ne ovat mukana avoimuusrekisterin piiriin kuuluvassa toiminnassa ns. välittäjän kautta. Kun organisaatio rekisteröityy avoimuusrekisteriin, sen on ilmoitettava, mitkä välittäjät (esim. konsulttitoimistot tai lakiasiaintoimistot) suorittavat sen puolesta rekisterin piiriin kuuluvaa toimintaa.
Lisätietoa on avoimuusrekisterin ohjeissa (osa II.5, kohta 14).
Periaatteessa niiden ei tarvitse rekisteröityä. Kun organisaatio rekisteröityy avoimuusrekisteriin, siltä kysytään rekisteröintilomakkeessa kaikki olennaiset tiedot myös sen jäsenistä, sidosorganisaatioista ja tytäryhtiöistä, eikä niiden tarvitse rekisteröityä erikseen.
Mutta jos rekisteröityneen edunvalvontaorganisaation jäsen, sidosorganisaatio tai tytäryhtiö harjoittaa rekisterin piiriin kuuluvaa toimintaa itsenäisesti riippumatta kyseisestä rekisteröityneestä katto-organisaatiosta, sen on rekisteröidyttävä itse.
Jos organisaatiosi harjoittaa rekisterin piiriin kuuluvaa edunvalvontaa, sen kuuluu rekisteröityä. Toimiston sijainnilla ei ole merkitystä. Rekisteröitymisen yhteydessä pyydetään ilmoittamaan sen toimipaikan tiedot, joka vastaa suhteista EU:n toimielimiin, jos sellainen on nimetty.
Kyllä, avoimuusrekisteri koskee yhtä lailla niin Euroopan parlamenttiin, EU:n neuvostoon kuin Euroopan komissioonkin kohdistuvaa edunvalvontaa. Jos toiminta kohdistuu johonkin muuhun EU-elimeen tai virastoon, anna rekisteröityessäsi tiedot tähän liittyvästä toiminnasta.
Yksittäisten juristien ja lakiasiaintoimistojen kuuluu rekisteröityä, jos ne harjoittavat rekisterin piiriin kuuluvaa toimintaa omaan lukuunsa tai asiakkaidensa puolesta. Niiden on annettava rekisteröintilomakkeessa tietoja asiakkaista, joiden puolesta ne hoitavat tällaista toimintaa.
Oikeudellista ja muuta asiantuntijaneuvontaa antavien toimijoiden ei tarvitse rekisteröityä, jos
- neuvonnassa on kyse asiakkaiden edustamisesta sovittelu- tai välitysmenettelyssä, kun tarkoituksena on estää riita-asian vieminen tuomioistuimeen tai hallinnollisen elimen käsittelyyn
- neuvonnassa on kyse asiakkaille annettavista neuvoista, kun tarkoituksena on auttaa asiakkaita varmistamaan, että niiden toiminta on voimassa olevan säädöskehyksen mukaista
- neuvonta liittyy asiakkaiden edustamiseen ja asiakkaiden perusoikeuksien tai menettelyllisten oikeuksien (esim. oikeus tulla kuulluksi, oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin ja oikeus puolustautua hallinnollisessa menettelyssä) turvaamiseen ja siihen sisältyy lakimiesten taikka asiakkaiden edustamiseen ja näiden perusoikeuksien tai menettelyllisten oikeuksien turvaamiseen osallistuvien muiden asiantuntijoiden harjoittamaa toimintaa.
Jos tapaamisen tavoitteena on keskustella EU-toimielinten politiikan tai lainsäädännön laadinnasta tai täytäntöönpanosta tai niiden päätöksentekoprosesseista ja vaikuttaa niihin, se edellyttää rekisteröitymistä avoimuusrekisteriin. Jos et ole rekisteröitynyt, et pääse tapaamaan komissaaria tai hänen kabinettinsa edustajia.
Jos tapaamisella on jokin muu tarkoitus tai jos toiminta ei kuulu rekisterin piiriin, tiedustele asiaa komissaarin kabinetista.
Jos tuot tapaamiseen mukanasi asiakkaitasi, myös heidän on rekisteröidyttävä avoimuusrekisteriin. Jos kuitenkin tuot tapaamiseen mukanasi edustamasi kattojärjestön jäsenjärjestöjen edustajia ja tästä jäsenyydestä on ilmoitettu organisaatiosi rekisteritiedoissa, heidän ei tarvitse rekisteröityä erikseen. Jos he ajavat tapaamisessa oman organisaationsa etuja, heidän on rekisteröidyttävä erikseen.
EU:n avoimuusrekisteri ei koske kansallisella tasolla tapahtuvaa lobbausta/edunvalvontaa, jota säännellään joissakin EU-maissa omalla kansallista edunvalvontaa koskevalla lainsäädännöllä.
Edunvalvojien on rekisteröidyttävä, jos he tapaavat jonkin EU-maan hallituksen EU:hun nimittämän pysyvän edustajan tai tämän sijaisen, kun kyseiset virkamiehet edustavat maataan EU:n neuvoston puheenjohtajana. Tämä koskee kyseisen maan puheenjohtajakautta ja sitä edeltäviä 6 kuukautta.
Neuvoston puheenjohtajana toimivien EU-maiden puheenjohtajuussivustoilla on heinäkuusta 2021 lähtien ollut osio, jossa asiasta tiedotetaan.
EU-maat voivat myös ottaa käyttöön kansallisen lainsäädäntönsä ja toimivaltansa mukaisesti muita ehtoja tai täydentäviä avoimuustoimenpiteitä, jotka koskevat niiden pysyviä EU-edustustoja.
Näistä toimenpiteistä julkaistaan tietoa avoimuusrekisterin verkkosivustolla. Lisätietoa on avoimuusrekisterin ohjeissa (osa I.3).
Tapaamiset Euroopan parlamentin jäsenten kanssa edellyttävät rekisteröitymistä avoimuusrekisteriin. Parlamentin jäsenet hyödyntävät avoimuusrekisterin rekisteritietoja, kun he julkaisevat parlamentin sivustolla omalla profiilisivullaan tietoja tapaamisistaan edunvalvojien kanssa.
Jos olet entinen Euroopan parlamentin jäsen tai jos palkkaat entisen parlamentin jäsenen palvelukseesi, ota huomioon tietyt avoimuusrekisteriin liittyvät säännöt. Näihin sääntöihin sisältyy mm. 6 kuukauden karenssiaika Euroopan parlamentin jäsenen toimikauden päätyttyä. Karenssiaikana he eivät saa kohdistaa edunvalvontaa parlamentin jäsenenä toimiviin henkilöihin. Myös parlamentin jäsenenä toimivien on muistettava tämä sääntö. Entiset parlamentin jäsenet voivat rekisteröityä avoimuusrekisteriin ja hakea edunvalvojan kulkulupaa parlamenttiin vasta tämän karenssiajan jälkeen.
Sinun on rekisteröidyttävä avoimuusrekisteriin, jos
- osallistut parlamentin järjestämään tapahtumaan puhujana, keskustelun vetäjänä, juontajana, paneelin jäsenenä tai aktiivisena osallistujana
- osallistut edunvalvojana parlamentin elimen tai poliittisen ryhmän valtuuttaman tapahtuman logistisiin, taloudellisiin tai käytännön järjestelyihin.
Jos et ole rekisteröitynyt tai jos sinut on poistettu rekisteristä tilapäisesti tapahtumapäivänä, et voi osallistua tapahtumaan. Varmista, että rekisteröidyt avoimuusrekisteriin hyvissä ajoin ennen tapahtumaa ja että rekisteröitymisesi on hyväksytty ennen sitä.
Mainitse tapahtuman päivämäärä ja nimi rekisteröintilomakkeen viestintätoimia koskevassa kentässä.
Avoimuusrekisteriin merkitsemistä voivat hakea kaikki, jotka ilmoittavat hakiessaan selvästi harjoittavansa rekisterin soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa, noudattavat tässä toiminnassaan hyvää edunvalvontatapaa ja tekevät rekisteröitymishakemuksen täyttämällä hakulomakkeen.
Rekisteröityneen tiedot näkyvät rekisterissä julkisesti sen jälkeen, kun rekisterin sihteeristö on tarkastanut ja hyväksynyt hakemuksen.
Ei, rekisteröityminen on maksutonta.
Rekisteröintilomakkeessa on annettava muun muassa seuraavat tiedot:
- tietoja organisaatiosta: nimi, organisaation tyyppi, yhteystiedot, tavoitteet ja tehtävät sekä jäsenkunta
- tietoa siitä, mitä etuja organisaatio valvoo ja mitkä politiikan alat ovat sen toiminnan kohteena
- rahoitukseen liittyvää tietoa sen mukaan, millaisia etuja organisaatio valvoo.
Varmista, että nämä tiedot ovat kattavia, ajantasaisia ja oikeita ja että ne eivät ole harhaanjohtavia.
Lisätietoa on avoimuusrekisterin ohjeissa (osa I.5).
Avoimuusrekisteri on julkinen tietokanta. Kaikkia rekisteröityessäsi antamiasi tietoja, kuten sähköpostiosoitteita ja yhteyshenkilöiden nimiä ja muita henkilötietoja, ei kuitenkaan julkaista. Kentät, jotka on merkitty silmäkuvakkeella, eivät ole julkisia.
Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä on tietosuojaselosteessa.
Uusien organisaatioiden on ilmoitettava arvio kuluvan tilikauden rahoitustiedoistaan ja esimerkiksi se, mitä EU:n avustuksia ne ovat saaneet. Jos organisaatio edustaa asiakkaita tai käyttää välittäjien palveluja eikä ensimmäinen tilikausi ole vielä päättynyt, sen on ilmoitettava vain kyseisten asiakkaiden tai välittäjien nimet.
Vaihtoehdon ”Vasta perustettu organisaatio” voi valita vain kahden ensimmäisen rekisteröintivuoden ajan. Lisätietoa on avoimuusrekisterin ohjeissa (osa II.5, kohta 14).
Rekisteröitymisen yhteydessä on ilmoitettava edunvalvonnan kohteet, eli mitä etuja edustamasi organisaatio valvoo tai sinä valvot itsenäisenä ammatinharjoittajana. Vaihtoehdot ovat
- valvoo omia etujaan tai jäsenkuntansa yhteisiä etuja
- edistää asiakkaidensa etuja
- ei valvo kaupallisia etuja.
Edunvalvonnan tyyppi ei liity rekisteröityvän oikeudelliseen asemaan. Esimerkiksi voittoa tavoittelemattoman organisaation ei tarvitse välttämättä valita vaihtoehtoa ”ei valvo kaupallisia etuja”.
Valinnassa on otettava huomioon EU:n toimielimiin kohdistuvien toimien tavoite ja se, kenen puolesta ne suoritetaan.
Esimerkiksi lakimiesyhdistys tai lääkäriliitto ajaa yleensä juristien tai lääkärien ammattikunnan ja sen jäsenten yhteisiä etuja. Niiden jäsenet voivat olla itsenäisinä ammatinharjoittajina toimivia tai voittoa tavoittelevien organisaatioiden palveluksessa olevia juristeja/lääkäreitä. Vastaavasti tällaisten yhdistysten tai liittojen EU:n tason kattojärjestöt edustavat yleensä omien jäsenjärjestöjensä ja viime kädessä niiden jäsenkunnan yhteisiä etuja.
Jos taas edustamallasi edunvalvojayrityksellä on asiakkaan kanssa sopimus sen etujen ajamisesta suhteessa EU:n toimielimiin, on syytä valita vaihtoehto ”edistää asiakkaidensa etuja”.
Esimerkiksi ajatushautomon, jonka päätarkoituksena on edistää yleishyödyllisiä yhteiskunnallisia tavoitteita sosiaalisen asuntotuotannon alalla, olisi ilmoitettava, että se ei valvo kaupallisia etuja.
Lisätietoa on avoimuusrekisterin ohjeissa (osa II.5, kohta 8).
Rekisteriin ilmoitetaan seuraavat tiedot:
- tarkat tiedot mahdollisista EU:n avustuksista, jotka on kohdennettu organisaation toimintakustannuksiin asianomaisena tilikautena (rahoitusviranomainen ja ohjelma)
- rekisterin soveltamisalaan kuuluvan toiminnan arvioidut vuotuiset kustannukset
- välittäjien nimet (jos organisaatio käyttää välittäjien palveluja) ja kullekin välittäjälle rekisterin soveltamisalaan kuuluvasta toiminnasta aiheutuneet kustannukset.
Kaikki määrät ilmoitetaan euroina.
Rekisteriin ilmoitetaan seuraavat tiedot:
- EU:lta saadut avustukset, jotka on kohdennettu organisaation toimintakustannuksiin asianomaisena tilikautena (rahoitusviranomainen ja ohjelma)
- asiakaskohtaiset tulot (sekä asiakkaiden nimet ja politiikan alat, joihin edunvalvonta niiden osalta kohdistuu).
Järjestelmä laskee automaattisesti arvion vuotuisista kokonaistuloista, jotka saadaan rekisterin soveltamisalaan kuuluvasta toiminnasta.
Tiedot edunvalvontatoiminnasta, jota harjoitetaan EU:n ulkopuolisen maan hallituksen tai viranomaisen puolesta.
Kaikki määrät ilmoitetaan euroina.
Rekisteriin ilmoitetaan seuraavat tiedot:
- EU:lta saadut avustukset, jotka on kohdennettu organisaation toimintakustannuksiin asianomaisena tilikautena (rahoitusviranomainen ja ohjelma)
- vuosibudjetti, tärkeimmät rahoituslähteet luokittain (julkinen rahoitus, avustukset, lahjoitukset, jäsenmaksut yms.)
- organisaation EU:n ulkopuolisista maista henkilöiltä tai organisaatioilta saama rahoitus ja tähän liittyvät edunvalvontatoimet
- sellaisten saatujen rahoitusosuuksien määrät, jotka ylittävät 10 000 euroa ja ovat yli 10 prosenttia kokonaisbudjetista, sekä maksajien nimet.
Kaikki määrät ilmoitetaan euroina.
Kyllä, avoimuusrekisterissä on periaatteessa mahdollista ilmoittaa samat menot kahteen kertaan. Nykyisen käytännön avulla pyritään välttämään ilmoitettujen menojen aliarviointi.
Yksi edunvalvoja voi ilmoittaa toiminnan kustannukset. Tämän edunvalvojan ilmoittamat edunvalvontakustannukset voivat sisältyä jonkin toisen organisaation ilmoittamaan liikevaihtoon (asiakkaat) tai budjettiin (jäsenmaksut).
Esimerkki: Jos yrityksellä on 50 000 euron arvoinen sopimus yhteiskuntasuhteiden hoitamisesta, määrä ilmoitetaan rekisteritiedoissa kahdessa kohdassa:
- rekisterin soveltamisalaan kuuluvan toiminnan arvioidut vuotuiset kustannukset
konsulttiyrityksen tulot asiakkaille tarjotuista palveluista.
Suositus on, että määrät (kustannukset, liikevaihto ja asiakkailta saatavat tulot) arvioidaan ilman arvonlisäveroa. Alv on vero eikä yhteiskuntasuhteisiin liittyvä kustannuserä. Lisäksi arvonlisäverokannat vaihtelevat ja veroa peritään eri tavoin eri maissa EU:ssa ja sen ulkopuolella.
Rekisteritiedot on päivitettävä vähintään kerran vuodessa.
Avoimuusrekisteri on julkinen tietokanta, jonka tietoja seuraavat tarkasti esimerkiksi muut edunvalvojat, tiedeyhteisö, opiskelijat, journalistit, kansalaiset ja muut tahot. Edunvalvojien kannattaa siis huolehtia siitä, että rekisterin tiedot ovat ajan tasalla ja mahdollisimman täsmälliset.
Rekisteritiedot on päivitettävä vähintään kerran vuodessa, mutta suosittelemme, että tiedot päivitetään kokonaisuudessaan vähintään kahdesti vuodessa. Näin tiedot pysyvät varmasti ajan tasalla.
Rekisteritiedot on hyvä päivittää heti, kun jokin tieto vanhentuu tai muuttuu (esimerkiksi organisaatiorakenteen, henkilöstön tai toiminnan muutosten vuoksi).
Rekisterin sihteeristö voi laadunvalvonnan yhteydessä pyytää rekisteröityneitä päivittämään tietoja milloin tahansa.
Tietojen päivittämistä varten on kirjauduttava rekisteriin. Yksittäisiä tietoja voi muuttaa milloin tahansa esimerkiksi silloin, kun yhteyshenkilö vaihtuu tai organisaation nimi muuttuu. Tämä on osittainen päivitys.
Kaikkien rekisteröityneiden on tehtävä täydellinen vuotuinen päivitys yleensä tilikauden päättymisen jälkeen. Päivityksen ensisijaisena tarkoituksena on ilmoittaa rahoitustiedot kyseiseltä vuodelta.
- Joka vuosi on tehtävä vähintään yksi täydellinen tietopäivitys.
- Vuotuisen päivityksen määräaika on vuoden kuluttua organisaation rekisteröitymisestä tai viimeisimmästä vuotuisesta päivityksestä.
- Voit tarvittaessa tehdä täydellisen (vuotuisen) päivityksen useamman kerran vuodessa. Seuraavan vuotuisen päivityksen määräaika siirtyy tällöin vastaavasti.
- Kaikille henkilöille, joilla on pääsy organisaation rekisteritietoihin, lähetetään muistutus tietojen päivitysvelvollisuudesta 4 ja 2 viikkoa ennen määräajan päättymistä.
- Ellei rekisteritietoja päivitetä määräaikaan mennessä, organisaatio poistetaan rekisteristä tilapäisesti ja 2 viikon kuluttua määräajan päättymisestä lopullisesti.
- Tämä toiminto on automaattinen eikä sitä voi muuttaa.
Rekisteröitynyt organisaatio voi milloin tahansa poistaa tietonsa rekisteristä esimerkiksi siitä syystä, että se on lopettanut toimintansa tai että se ei enää pyri vaikuttamaan EU:n päätöksentekoon.
Tiedot pääsee poistamaan Rekisteröidy/päivitä-valikkokohdasta. Toimenpide edellyttää kirjautumista järjestelmään.
Edunvalvoja voi rekisteröityä avoimuusrekisteriin uudelleen, jos se alkaa jälleen harjoittaa rekisterin soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa.
Jos organisaation tiedot eivät näy rekisterissä tai ne on poistettu rekisteristä, syynä voi olla jokin seuraavista:
- rekisterin sihteeristö ei ole (vielä) hyväksynyt rekisteröitymishakemusta
- edunvalvoja ei ole tehnyt pakollista vuotuista päivitystä
- edunvalvoja ei ole vastannut sihteeristön pyyntöön päivittää tietojaan.
Ks. luettelo rekisteristä tilapäisesti poistetuista organisaatioista.
Edunvalvoja voi tehdä uuden rekisteröitymishakemuksen, jos se harjoittaa rekisterin piiriin kuuluvaa toimintaa ja noudattaa hyvää edunvalvontatapaa. Jos hakemus hyväksytään, edunvalvojalle annetaan uusi rekisterinumero.
Lisätietoa on avoimuusrekisterin ohjeistoissa.
Avoimuusrekisterissä käytettävä todentamismenetelmä on EU Login. Pääset edustamasi organisaation rekisteritieto-osioon EU Login -tunnuksillasi.
Jos olet unohtanut EU Login -salasanasi, ota yhteyttä EU Login -tukeen.
Jos yhteyshenkilöt ovat vaihtuneet työpaikanvaihdosten vuoksi tai jostakin muusta syystä, rekisteritiedot on päivitettävä. Organisaatiosta poistuneiden henkilöiden sähköpostiosoitteet olisi poistettava rekisteröintilomakkeen kohdasta 6 (Henkilöt, joilla on pääsy rekisteritietoihin).
On syytä muistaa, että ainoastaan kyseisessä kohdassa luetelluilla henkilöillä on pääsy rekisteritietoihin. Sen vuoksi on tärkeää päivittää tietoja aina tarpeen mukaan, jotta toiminnan jatkuvuus voidaan varmistaa.
Jos rekisteröityneen organisaation oikeudellinen asema tai nimi muuttuu esimerkiksi yrityssulautuman tai -kaupan seurauksena, rekisteritiedot on päivitettävä heti muutoksen tapahduttua. Tämän voi tehdä vuotuisen päivityksen yhteydessä. Voit myös tehdä uuden rekisteröitymishakemuksen ja poistaa aiemman rekisteröitymisen. Näitä tietoja ei voi päivittää osittaisessa päivityksessä.
Hyvä edunvalvontatapa sisältää eettiset ja toimintaa ohjaavat säännöt ja periaatteet, joita kaikkien avoimuusrekisteriin rekisteröityneiden on noudatettava, jotta kaikilla EU:n toimielimiin liittyvää edunvalvontaa harjoittavilla on tasapuoliset toimintaedellytykset. Kaikkien rekisteröintihakemuksen tekijöiden on sitouduttava noudattamaan näitä sääntöjä ja periaatteita.
Lisätietoja on hyvää edunvalvontatapaa koskevassa avoimuusrekisterisivuston osiossa. Hyvän edunvalvontatavan säännöt esitetään myös avoimuusrekisteriä koskevan toimielinten välisen sopimuksen liitteessä (liite I).
Avoimuusrekisteriin rekisteröityneiden, jotka ovat edunvalvojien asiakkaita tai asiakkaansa nimissä toimivia edunvalvojia (eli ns. välittäjiä), on varmistettava, että kaikki asiakkaan ja välittäjän välisen sopimussuhteen osapuolet ovat rekisterissä. Jos joitakin avoimuusrekisterin piiriin kuuluvia toimia ulkoistetaan muille tekijöille, jotka eivät ole rekisterissä, on varmistettava, että myös nämä osapuolet noudattavat vähintään yhtä tiukkoja eettisiä vaatimuksia kuin rekisteröityneet.
Organisaatioiden työntekijöille, jotka harjoittavat rekisterin piiriin kuuluvaa toimintaa, on tiedotettava velvollisuudesta noudattaa hyvää edunvalvontatapaa.
Samaten kaikille organisaation rekisteröityneille asiakkaille tai jäsenille, joita organisaatio rekisterin piiriin kuuluvassa toiminnassaan edustaa, on tiedotettava velvollisuudesta noudattaa hyvää edunvalvontatapaa.
Rekisteröityneet edunvalvojat ovat hyvän edunvalvontatavan mukaan vastuussa siitä, että niiden rekisteriin kirjaamat tiedot ovat kattavia, oikeita ja ajantasaisia ja etteivät ne ole harhaanjohtavia.
Rekisterin sihteeristö hyväksyy rekisteröitymisen ja julkaisee rekisteritiedot vasta varmistettuaan, että hakija täyttää kelpoisuusehdot ja että rekisteröitymishakemuksessa annetut tiedot ovat vaatimusten mukaiset. Lisäksi sihteeristö tarkastaa rekisterissä olevia tietoja säännöllisesti mahdollisten virheiden tai laiminlyöntien varalta.
Jos tiedoissa havaitaan puutteita tai epäjohdonmukaisuuksia, sihteeristö ottaa yhteyttä rekisteröityneeseen ja pyytää lisätietoja tai tietojen päivittämistä. Rekisterin sihteeristölle voi tehdä valituksen, jos joku rekisteröityneistä toimii hyvän edunvalvontatavan vastaisesti. Sihteeristö voi tehdä tutkimuksia myös oma-aloitteisesti, jotta rekisterin tietojen laatu olisi mahdollisimman hyvä.
Avoimuusrekisterin sihteeristö valvoo rekisterin sisältöä ja voi tehdä tutkimuksia, joilla selvitetään hyvän edunvalvontatavan noudattamista. Tutkimukset voivat perustua valituksiin, joissa epäillään, ettei rekisteröitynyt ole noudattanut hyvää edunvalvontatapaa. Sihteeristö tekee tutkimuksia myös omasta aloitteestaan, jos on viitteitä siitä, että rekisteröitynyt ei ehkä enää täytä rekisterin kelpoisuusvaatimuksia.
Valvontamenettelyt kuvataan avoimuusrekisteriä koskevan toimielinten sopimuksen liitteessä III.
Jos avoimuusrekisterin sihteeristö toteaa, että rekisteröitynyt ei ole noudattanut hyvää edunvalvontatapaa, se poistetaan rekisteristä.
Jos rike on vakava, sihteeristö voi lisäksi kieltää kyseistä toimijaa rekisteröitymistä uudelleen tiettynä määräaikana ja ilmoittaa asiasta julkisesti rekisterin verkkosivustolla. Rekisteröitynyt voi tällaisessa tapauksessa tehdä avoimuusrekisterin johtokunnalle perustellun uudelleentarkastelupyynnön.
Lisätietoja on avoimuusrekisteriä koskevan toimielinten sopimuksen liitteessä III.
Valituksia voivat tehdä muut avoimuusrekisteriin rekisteröityneet tai mikä tahansa muu taho. Valituksen voi tehdä täyttämällä valituslomakkeen rekisterin julkisella verkkosivustolla tai kirjautuneena oman organisaation rekisteritieto-osioon. Kirjautuminen edellyttää EU Login -todennusta.
Valitusten on täytettävä seuraavat vaatimukset:
- Valitus on aina tehtävä kirjallisesti avoimuusrekisterin verkkosivustolla olevalla valituslomakkeella.
- Valituksessa on mainittava, mitä rekisteröitynyttä tahoa se koskee, ja kuvattava selvästi valituksen kohteena oleva rike.
- Valituksen tueksi on esitettävä riittävät todisteet siitä, että hyvää edunvalvontatapaa ei ole noudatettu.
- Valitus on tehtävä vuoden kuluessa väitetystä rikkeestä.
- Valituksessa pitää ilmoittaa myös valituksen tekijän nimi ja yhteystiedot.
Jos avoimuusrekisterin sihteeristö katsoo, että valitus voidaan ottaa käsiteltäväksi, se käynnistää tutkinnan ja ilmoittaa asiasta valituksen tekijälle ja sen kohteelle.
Jos sihteeristö katsoo, että se voi ottaa valituksen käsiteltäväkseen, se toimittaa valituksen jäljennöksen asianosaisille ja pyytää niiltä perustellun vastauksen tietyssä määräajassa.
Sihteeristö voi pyytää sinulta lisätietoja. Arkaluonteiset tiedot käsitellään luottamuksellisina, jos pyydät sitä. Voit esittää näkökantasi, ennen kuin asiassa tehdään päätöksiä. On toivottavaa, että sihteeristön kanssa tehdään vilpitöntä ja rakentavaa yhteistyötä koko tutkinnan ajan.
Ks. avoimuusrekisterin hallintoa käsittelevä osio.
Ks. avoimuusrekisterin tilastoja käsittelevä osio.
Hakusivulla voit hakea rekisteristä tietoja hakusanoilla ja muilla hakukriteereillä. Rekisteriin liittyviä aiempaa tietoa (vuodesta 2015) on saatavilla eurooppalaisen datan virallisesta portaalista (data.europa.eu).
Avoimuusrekisterin vuosikertomuksissa on runsaasti tilastotietoja ja muuta faktaa rekisterin sisällöstä, toiminnasta ja kehityksestä. Ks. aiemmat vuosikertomukset.
Jos olet toimittaja, ota yhteyttä sen toimielimen mediapalveluihin, johon kysymyksesi liittyy:
- Euroopan parlamentin päätiedottajan yksikkö
- EU:n neuvoston tiedotuspalvelut
- Euroopan komission tiedotuspalvelut.
Jos olet opiskelija tai tutkija, lähetä lyhyt kuvaus tutkimuksestasi ja kysymyksesi sihteeristölle Yhteydenotot-sivun lomakkeella. Tämä edellyttää EU Login -todennusta.
Jos asia koskee muuta, käytä Yhteydenotot-sivun lomaketta. Tämä edellyttää EU Login -todennusta.
Edunvalvojien kulkulupaa haetaan suoraan parlamentin akkreditointiyksiköstä. Akkreditointihakemusta varten ei tarvitse kirjautua avoimuusrekisteriin.
Lue lisää Euroopan parlamentin akkreditoinnin hakumenettelystä.
Ei. Ulkopuolisille vierailijoille ei myönnetä pysyviä kulkukortteja neuvoston toimitiloihin. Pääsyoikeuksia myönnetään tapauskohtaisesti tarpeen mukaan ja neuvoston turvallisuussääntöjä noudattaen. Tiedustelut:access [dot] generalconsilium [dot] europa [dot] eu (access[dot]general[at]consilium[dot]europa[dot]eu).
Ei. Ulkopuolisille vierailijoille ei myönnetä pysyviä kulkukortteja komission toimitiloihin. Pääsyoikeuksia myönnetään tapauskohtaisesti tarpeen mukaan.
Jos et löydä etsimääsi vastausta tältä sivulta, voit ottaa yhteyttä avoimuusrekisterin sihteeristöön yhteydenottolomakkeella. Tämä edellyttää EU Login -todennusta.