Avoimuusrekisteri on tietokanta, johon kirjataan tiedot EU:n toimielimiin yhteyttä pitävistä edunvalvojista. Ne ovat yrityksiä, itsenäisiä ammatinharjoittajia, järjestöjä, eturyhmiä tai muita organisaatioita, jotka pyrkivät toimillaan vaikuttamaan EU:n politiikkaan ja päätöksentekoon.
Avoimuusrekisteristä yleisö saa tietoa siitä, mitkä tahot harjoittavat edunvalvontaa EU:n tasolla, keiden etuja ne ajavat ja miten paljon resursseja (esim. tukirahaa, lahjoituksia, sponsorirahoitusta yms.) tällaiseen toimintaan käytetään. Rekisterin keskeisiä elementtejä ovat
- tämä julkinen verkkosivusto, johon EU-tason edunvalvojat kirjaavat ajantasaista tietoa kanssakäymisestään EU-toimielinten kanssa
- hyvä edunvalvontatapa, jota rekisteröityneet edunvalvojat sitoutuvat noudattamaan ollessaan yhteydessä EU:n toimielimiin
- valitusmenettely, jonka avulla kuka tahansa voi käynnistää hallinnollisen tutkinnan, jos epäilee, että jokin avoimuusrekisteriin rekisteröitynyt taho ei ole noudattanut hyvää edunvalvontatapaa.
Avointa yhteistyötä edunvalvojien kanssa
Euroopan parlamentti, EU:n neuvosto ja Euroopan komissio ovat säännöllisesti vuorovaikutuksessa erilaisia etuja ajavien organisaatioiden ja ryhmien kanssa. Yhteydenpidosta edunvalvojiin ja kansalaisyhteiskunnan toimijoihin halutaan tehdä mahdollisimman avointa.
Tällaista kanssakäymistä tarvitaan päätöksentekoprosessissa: sen avulla varmistetaan, että EU:n politiikka ja toimet vastaavat yhteiskunnan todellisia tarpeita.
Toiminnan on kuitenkin oltava läpinäkyvää, jotta sitä voidaan valvoa ja jotta voidaan varmistaa toimielinten toiminnan vastuullisuus.
Mitä avoimempaa vuorovaikutus on, sitä varmemmin voidaan taata kaikille eturyhmille tasapuoliset vaikutusmahdollisuudet sekä välttää päättäjien painostus ja tietojen antaminen erioikeuksin.
Avoimuusrekisterin säännöt ja toimintaperiaatteet on vahvistettu Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission välisessä toimielinten sopimuksessa.