Öppenhetsregistret är en databas med ”företrädare för intressegrupper” (organisationer, sammanslutningar, grupper och enskilda egenföretagare) som bedriver verksamhet för att påverka EU:s politik och beslutsfattande.
Registret är utformat för att visa allmänheten vilka intressen som företräds på EU-nivå, av vem och på vems vägnar – och vilka resurser som anslås för intressebevakningen (till exempel ekonomiskt stöd, donationer och sponsring). Registret består av följande delar:
- En offentlig webbplats där företrädarna för intressegrupper registrerar aktuell information om sin verksamhet på EU-nivå.
- En uppförandekod som reglerar företrädarnas kontakter med EU-institutionerna.
- En klagomålsfunktion som är öppen för alla och där ett klagomål leder till en administrativ utredning när en registrerad företrädare misstänks ha brutit mot uppförandekoden.
En öppen dialog
Europaparlamentet, rådet och kommissionen är öppna och transparenta i sina regelbundna dialoger med företrädare för intressegrupper och civilsamhället.
De här tre EU-institutionerna samverkar med många olika organisationer och grupper som företräder särintressen. Detta är en legitim och nödvändig del av beslutsprocessen som gör att EU:s politik speglar verkliga samhällsbehov.
Men processen måste vara öppen, ge möjlighet till en verklig offentlig granskning och säkerställa att EU-institutionerna är ansvariga inför EU-medborgarna.
Ju öppnare processen är desto enklare är det att garantera att alla intressegrupper representeras på ett välavvägt sätt och att undvika otillbörliga påtryckningar eller gynnad tillgång till information eller beslutsfattare för vissa parter.
De regler och principer som styr registret finns i ett interinstitutionellt avtal mellan parlamentet, rådet och kommissionen.