Gå direkt till innehållet
öppenhetsregistret

Villkor för kontakter med EU-institutionerna

För att främja ett öppet och etiskt samspel med intressegrupper har EU-institutionerna infört vissa villkor för sina kontakter med sådana organisationer.

Den här principen (”villkorlighet”) slås fast i det interinstitutionella avtalet om öppenhetsregistret. 

Varje institution genomför den här principen genom att fatta ett av två typer av individuella beslut

  1. Villkorade åtgärder – företrädare för intressegrupper måste registrera sig i öppenhetsregistret för att få bedriva viss verksamhet.
  2. Kompletterande åtgärder för öppenhet – de uppmuntrar ytterligare till registrering och stärker öppenheten.

Här hittar du de villkorade åtgärder och kompletterande åtgärder för öppenhet som antagits av EU:s tre största institutioner (kommissionen, rådet och parlamentet).

Det kan också finnas åtgärder från andra EU-institutioner och från EU-länderna (som gäller kontakterna mellan deras ständiga representationer vid EU och företrädare för intressegrupper).

Sekretariatet har utfärdat riktlinjer om tillämpningen av artikel 11 i det interinstitutionella avtalet för att underlätta för EU:s andra institutioner och organ att anta åtgärder med koppling till öppenhetregistret.

Beslut med en stjärna (*) är villkorade åtgärder (vilket innebär att det krävs registrering på förhand).

Följande villkorade åtgärder och kompletterande åtgärder för öppenhet har anmälts till styrelsen (beslut som markeras med en stjärna (*) är villkorade åtgärder som innebär att det krävs registrering på förhand):