Condiții privind contactele cu instituțiile UE - Uniunea Europeană Direct la conținutul principal
Registrul de transparență

Condiții privind contactele cu instituțiile UE

Pentru a promova relații transparente și etice cu grupurile de interese, instituțiile UE au stabilit o serie de condiții privind interacțiunea lor cu aceste organisme.

Acest principiu („condiționalitatea”) este prevăzut în acordul interinstituțional privind un registru de transparență. 

Fiecare instituție pune în aplicare acest principiu prin adoptarea unei decizii individuale

  1. măsuri de condiționalitate – înscrierea în registru este o condiție prealabilă necesară pentru ca reprezentanții de interese să poată desfășura anumite activități
  2. măsuri complementare de transparență – acestea încurajează și mai mult înregistrarea și consolidează transparența.

Toate măsurile de condiționalitate și complementare de transparență adoptate de principalele 3 instituții ale UE (Comisia, Consiliul și Parlamentul) sunt publicate mai jos.

De asemenea, pot fi adoptate măsuri și de alte instituții europene și din țările UE (care să acopere interacțiunea reprezentanților grupurilor de interese cu reprezentanțele lor permanente pe lângă UE).

Secretariatul a emis orientări privind punerea în aplicare a articolului 11 din acordul interinstituțional pentru a facilita adoptarea măsurilor legate de registrul de transparență de către alte instituții și organisme ale UE.

Deciziile marcate cu * sunt măsuri de condiționalitate (ceea ce înseamnă că este necesară înregistrarea prealabilă).

Următoarele măsuri de condiționalitate și măsuri complementare de transparență au fost notificate Consiliului de administrație (deciziile marcate cu * sunt măsuri de condiționalitate pentru care este necesară înregistrarea prealabilă):