Direct naar de inhoud
Transparantieregister

Voorwaarden voor contacten met EU-instellingen

Om transparante en ethische contacten met belangengroepen te bevorderen, stellen de EU-instellingen bepaalde randvoorwaarden aan hun interactie met deze organisaties.

Dit beginsel (“conditionaliteit”) is vastgelegd in het interinstitutioneel akkoord over een transparantieregister. 

Elke instelling past dit beginsel toe door een van 2 soorten individuele besluiten te nemen: 

  1. Conditionaliteitsmaatregelen stellen bepaalde activiteiten van belangenvertegenwoordigers afhankelijk van hun inschrijving in het transparantieregister.
  2. Aanvullende transparantiemaatregelen bevorderen de registratie en de transparantie.

Alle conditionaliteits- en aanvullende transparantiemaatregelen die door de 3 belangrijkste EU-instellingen (Commissie, Raad en Parlement) zijn vastgesteld, worden hieronder gepubliceerd.

Er kunnen ook maatregelen worden genomen door andere EU-instellingen en EU-landen (met betrekking tot de interactie van belangenvertegenwoordigers met hun permanente vertegenwoordigingen bij de EU).

Het secretariaat heeft richtsnoeren voor de uitvoering van artikel 11 van het interinstitutioneel akkoord opgesteld met het oog op een vlottere overname van maatregelen in verband met het transparantieregister door andere EU-instellingen en -organen.

Met een * gemarkeerde besluiten zijn conditionaliteitsmaatregelen (wat betekent dat voorafgaande registratie noodzakelijk is).

De bestuursraad is in kennis gesteld van de volgende conditionaliteits- en aanvullende transparantiemaatregelen (met een sterretje gemarkeerde besluiten zijn conditionaliteitsmaatregelen die voorafgaande inschrijving verplicht stellen):