Åbenhedsregistret er en database med såkaldte interesserepræsentanter (dvs. organisationer, sammenslutninger, grupper og selvstændige), som udfører aktiviteter for at påvirke EU's politikker og beslutningsproces.
Formålet med registret er at vise offentligheden, hvilke interesser der repræsenteres på EU-plan, af hvem og på vegne af hvem. Desuden indeholder registret information om, hvilke ressourcer der bruges på disse interesserepræsentantaktiviteter (bl.a. økonomisk støtte, donationer og sponsorater). Registret består af følgende hovedelementer:
- Et offentligt website, hvor interesserepræsentanter registrerer opdaterede informationer om deres aktiviteter på EU-plan.
- En adfærdskodeks, som angiver, hvordan interesserepræsentanter skal interagere med EU-institutionerne.
- En klagemekanisme, der gør det muligt for enhver at indlede en administrativ undersøgelse af sager, hvor man mener, at registrerede interesserepræsentanter ikke har overholdt kodeksen.
En åben dialog
Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Kommissionen er åbne i deres jævnlige dialog med interesserepræsentanter og repræsentanter for civilsamfundet.
Disse EU-institutioner interagerer med en lang række organisationer og grupper, som repræsenterer specifikke interesser. Dette er en legitim og nødvendig del af beslutningsprocessen, der skal sikre, at EU's politikker afspejler samfundets reelle behov.
Men denne proces skal være åben, så offentligheden kan få ordentlig indsigt i den, og så EU-institutionerne kan stå til ansvar over for EU's borgere.
Jo mere åben beslutningsprocessen er, desto lettere er det at sikre afbalanceret repræsentation af alle interessegrupper og undgå utilbørligt pres på beslutningstagerne og ulovlig eller privilegeret adgang til information eller beslutningstagere.
Reglerne og principperne for registret er fastsat i en interinstitutionel aftale mellem Parlamentet, Rådet og Kommissionen.