Gå direkt till innehållet
öppenhetsregistret

DEL I – ALLMÄN INFORMATION

1.       INLEDNING

I det interinstitutionella avtalet mellan Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen (de undertecknande institutionerna) om ett obligatoriskt öppenhetsregister (det interinstitutionella avtalet om öppenhetsregistret), som trädde i kraft den 1 juli 2021, fastställs reglerna och principerna för öppenhetsregistret. Registret är en offentlig databas som upprättats för att registrera företrädare för intressegrupper och deras verksamhet som syftar till att påverka utformningen eller genomförandet av politik eller lagstiftning eller EU-institutionernas beslutsprocesser.

Riktlinjerna ger företrädare för intressegrupper som ansöker om att införas i registret (sökande) och/eller som redan finns i registret (registrerade) praktisk information om registreringskraven, till exempel uppdateringar, och registreringsförfarandet. De förklarar också reglerna i det nya interinstitutionella avtalet om öppenhetsregistret, särskilt villkorade åtgärder och andra åtgärder för öppenhet (del I, avsnitt 3 i riktlinjerna), rätten att vara införd i registret och uppförandekoden för registrerade (del II i riktlinjerna).

Registrets sekretariat har åtagit sig att kontinuerligt förbättra kvaliteten på registrets innehåll och se till att det blir mer användarvänligt. Sekretariatet har därför samrått med berörda parter om de här riktlinjerna och kommer att uppdatera dem så ofta som krävs för att ta hänsyn till de registrerades synpunkter och eventuella uppdateringar av systemet. Riktlinjerna finns på registrets webbplats (under fliken ”Vägledning”) på alla officiella EU-språk.

Sekretariatet har tagit fram en lista med vanliga frågor som sökande och registrerade kan läsa, men de kan inte täcka alla situationer eller problem som kan uppstå. Om du har ytterligare frågor, kommentarer eller förslag som inte tas upp i de vanliga frågorna kan du skicka dem genom att logga in på din ”skyddade sida” (”Kontakta oss” i vänstermenyn) eller via kontaktformuläret (du måste ha ett EU Login-konto). Sekretariatet svarar så snabbt som möjligt.

Riktlinjerna har reviderats och anpassats till den nya version av öppenhetsregistret som lanserades den 2 april 2024.

 

2.       ANSVARSFRISKRIVNING

Registret är det viktigaste inslaget i de undertecknande institutionernas öppenhetspolitik när det gäller intressebevakning som syftar till att påverka utformningen eller genomförandet av EU:s politik eller lagstiftning eller EU:s beslutsprocesser.

Det är frivilligt att registrera sig i registret och registreringen innebär inte att de undertecknande institutionerna har gett de registrerade någon form av erkännande, godkännande eller ackreditering. Trots registrets frivilliga karaktär får de undertecknande institutionerna vidta åtgärder (se del I, avsnitt 3) som gör registreringen obligatorisk för företrädare för intressegrupper som bedriver vissa typer av verksamhet. Åtgärderna ska säkerställa insynen i sådan verksamhet.

Uppgifterna i registret lämnas av de registrerade själva och de är därför i slutändan ytterst ansvariga för att uppgifterna är korrekta. Sekretariatet övervakar kvaliteten på registrets innehåll och förbehåller sig rätten att ta bort registrerade som inte har rätt att vara införda i registret, till exempel för att de inte följer uppförandekoden.

Sekretariatet får besluta att tillfälligt upphäva registreringar som innehåller obefogade uttalanden, egenreklam eller som strider mot EU:s grundläggande värden, i enlighet med artikel 2 i fördraget om Europeiska unionen (till exempel genom uppvigling till hat eller rasism).

Registrets innehåll är offentligt. Uppgifter från de registrerades tidigare deklarationer förblir allmänt tillgängliga på portalen för europeiska data (data.europa.eu).

Registret innehåller länkar till externa webbplatser som de undertecknande institutionerna inte har någon kontroll över och som de inte kan hållas ansvariga för. Det faktum att registret innehåller information eller länkar från tredje part innebär inte att de undertecknande institutionerna godkänner eller lämnar några garantier när det gäller

i) den enhet som ansvarar för att driva eller tillhandahålla innehållet på någon av de externa webbplatserna

ii) de tjänster som räknas upp där

iii) webbplatsernas innehåll eller

iv) de åsikter som framförs på webbplatserna.

 

3.       VILLKORADE ÅTGÄRDER OCH ANDRA ÅTGÄRDER FÖR ÖPPENHET

Genom det interinstitutionella avtalet om öppenhetsregistret har de undertecknande institutionerna förbundit sig att göra registret obligatoriskt för vissa typer av intressebevakning (villkorlighetsprincipen).

De undertecknande institutionerna antar villkorade åtgärder när de beslutar att viss intressebevakning kräver förhandsregistrering i registret. Detta innebär att även om det är frivilligt att vara med i registret måste företrädare för intressegrupper vara registrerade om de vill bedriva den berörda verksamheten gentemot den institution som har infört åtgärden. Registrering blir därmed en förutsättning för att få utföra den berörda verksamheten.

Av interna organisationsskäl fullgör varje institution detta åtagande individuellt. Åtgärderna kan därför skilja sig åt från en institution till en annan.

Exempel på villkorade åtgärder

Möten med EU:s beslutsfattare: Kommissionen kräver att kommissionärer och medarbetare från deras kanslier endast träffar registrerade företrädare för intressegrupper.

Du måste vara registrerad om du vill ansöka om långtidsackreditering till Europaparlamentet eller om du planerar att delta i parlamentets tvärpolitiska grupper eller tala vid offentliga utfrågningar i utskotten.

De undertecknande institutionerna får även vidta kompletterande åtgärder för öppenhet för att uppmuntra till registrering och stärka den gemensamma ramen för registret. De kompletterande åtgärderna ska främja efterlevnaden av reglerna för registret och dess uppförandekod och samtidigt ge fördelar i utbyte mot registrering.

Exempel på kompletterande åtgärder för öppenhet

Deltagande i kommissionens offentliga samråd: När berörda parter deltar i kommissionens offentliga samråd eller färdplaner rekommenderas att de uppger ett registreringsnummer (REG-nummer) (före den 2 april 2024: id-nummer i registret). Denna koppling till registret ska uppmuntra till registrering utan att på annat sätt hindra ett öppet samråd med berörda parter.

Nyhetsbevakning: Vid registreringen kan du välja att automatiskt bli underrättad om nyheter och/eller uppdateringar från institutionerna baserat på dina intresseområden.

Alla villkorade åtgärder och kompletterande åtgärder för öppenhet som de tre institutionerna antar kommer att publiceras på sidan Villkorlighet på registrets webbplats. Webbplatsen uppdateras regelbundet med alla nya åtgärder.

Observera att alla EU:s institutioner, organ och byråer kan anta villkorade åtgärder och/eller kompletterande åtgärder för öppenhet och de kommer också att publiceras på samma sida.

Ett exempel

Du utför intressebevakning gentemot en viss EU-byrå, utan att ha några kontakter med någon av de undertecknande institutionerna. Byrån har infört en intern åtgärd som innebär att möten med dess verkställande ledning bara kan ske efter registrering i öppenhetsregistret och har anmält åtgärden till registrets styrelse. Du kommer inte att kunna träffa byråns verkställande ledning om du inte är registrerad.

EU-länderna kan också anta villkorade åtgärder och/eller kompletterande åtgärder för öppenhet i enlighet med nationell lagstiftning, när det gäller sina ständiga representationer vid EU.

Alla sådana åtgärder kommer att publiceras på registrets webbplats.

Du bör därför vara förberedd på att registret kan användas i ett vidare sammanhang än bara gentemot de undertecknande institutionerna när det gäller din intressebevakning på EU-nivå.

Läs mer under Villkorlighet.

 

DEL II – RIKTLINJER FÖR SÖKANDE OM HUR MAN REGISTRERAR SIG

LÄS DETTA INNAN DU BÖRJAR FYLLA I FORMULÄRET

1. RÄTTEN ATT VARA INFÖRD I REGISTRET

Du har rätt att registrera dig om du bedriver verksamhet som omfattas av registret och
du följer uppförandekoden.

I detta sammanhang är en företrädare för en intressegrupp en fysisk eller juridisk person, eller formell/informell grupp, sammanslutning eller nätverk som bedriver verksamhet som omfattas av det interinstitutionella avtalet om öppenhetsregistret.

Verksamheten omfattas av registret om den bedrivs av företrädare för intressegrupper i syfte att påverka utformningen eller genomförandet av EU:s politik eller lagstiftning eller beslutsprocesserna vid någon av EU:s institutioner, organ och byråer.

Enligt artikel 3.2 i det interinstitutionella avtalet kan sådan verksamhet omfatta följande:

  1. Anordnande av eller deltagande i möten, konferenser eller evenemang samt deltagande i liknande kontakter med EU-institutionerna.
  2. Bidrag till eller deltagande i samråd, utfrågningar eller liknande initiativ, till exempel expertgrupper eller tvärpolitiska grupper.
  3. Anordnande av informationskampanjer, plattformar, nätverk och gräsrotsinitiativ.
  4. Utarbetande eller beställning av policy- och ståndpunktsdokument, ändringsförslag, opinionsundersökningar och enkäter, öppna brev och annat kommunikations- eller informationsmaterial, samt beställning och genomförande av forskning.

Företrädare för intressegrupper har rätt att registrera sig oberoende av sin rättsliga form, storlek, plats, typ eller mål och oberoende av vilken kanal eller vilket kommunikationsmedel de använder för att bedriva verksamheten. Intressebevakning omfattas oavsett var den genomförs och oavsett vilken kommunikationskanal som används.

Syftet med registret är att lyfta fram organiserade och/eller kollektiva intressen, inte personliga intressen hos personer som agerar helt i egenskap av privatpersoner och inte i sammanslutning med andra.

Verksamhet som inte är relevant för registret är verksamhet som inte syftar till att påverka, utan till att följa eller övervaka EU-lagstiftningen eller den politiska utvecklingen för akademiska eller journalistiska ändamål, av personligt intresse eller för att utöva en rättighet (till exempel forskares eller journalisters intervjuer eller framställningar till Europaparlamentet).

Att följa lagstiftningsprocessen omfattas dock av registret om detta ingår en proaktiv insamling av underrättelser och i allmänhet ingår i en omfattande rad tjänster som erbjuds till exempel av tjänsteleverantörer inom lobbning. Sådan verksamhet kan leda till direkta kontakter med institutionerna och ska redovisas i registreringen.

Om dina påverkansåtgärder just har inletts eller håller på att förberedas måste du kunna tillhandahålla lämpliga närmare uppgifter om den specifika verksamhet du tänker ägna dig åt.

Du behöver inte registrera dig om du ägnar dig åt följande verksamhet (artikel 4 i det interinstitutionella avtalet om öppenhetsregistret):

a) Tillhandahållande av juridisk och annan professionell rådgivning

Tillhandahållande av juridisk och annan professionell rådgivning, omfattas inte där

i) det handlar om att företräda klienter inom ramen för förlikning eller medling som sker i syfte att undvika att en tvist blir föremål för ett förfarande inför domstol eller förvaltningsmyndighet,

ii) det handlar om rådgivning till klienter i syfte att hjälpa dem att säkerställa att deras verksamhet överensstämmer med gällande rättslig ram eller

iii) det handlar om att företräda klienter och skydda deras grundläggande eller processuella rättigheter, såsom rätten att bli hörd, rätten till en rättvis rättegång och rätten till försvar vid administrativa förfaranden, vilket inkluderar verksamhet som utförs av advokater eller andra som yrkesmässigt företräder klienter och värnar deras grundläggande eller processuella rättigheter.

Advokatbyråer och enskilda advokater som tillhandahåller tjänster som består i att bedriva intressebevakning gentemot EU-institutionerna för sina klienters räkning, och som inte omfattas av definitionen ovan, betecknas som företrädare för intressegrupper som bedriver verksamhet som omfattas av registret och har rätt att (ansöka om att) införas i registret.

Ett exempel är en advokatbyrå eller en enskild advokat som bedriver verksamhet gentemot EU-institutionerna för sin klients räkning i syfte att påverka utformningen av ny (framtida) politik eller lagstiftning. Då betraktas denna advokatbyrå eller enskilda advokat som en företrädare för en intressegrupp som bedriver en verksamhet som omfattas av registret och har rätt att (ansöka om att) införas i registret. De ska sedan tillhandahålla information om vilka klienter som företräddes och den berörda sakfrågan.

b) Inlagor som en part eller tredje part lämnar inom ramen för ett rättsligt eller administrativt förfarande som fastställs i EU-lagstiftning eller internationell lagstiftning som är tillämplig i EU, och inlagor som baseras på ett avtalsförhållande med kommissionen, parlamentet eller rådet eller på ett bidragsavtal som finansieras med EU-medel.

Om du gör inlagor för en part eller tredje part inom ramen för ett rättsligt eller administrativt förfarande som fastställs i EU-rätten, till exempel rörande ett EU-uttagningsprov, statligt stöd eller handelspolitiska förfaranden, anses du inte vara en företrädare för en intressegrupp som bedriver en verksamhet som omfattas av registret. Sådana inlagor omfattar inlagor som görs av en utsedd juridisk företrädare, till exempel ett utsett rättegångsombud, för en parts eller tredje parts räkning.

Inlagor som baseras på ett avtalsförhållande eller på ett bidragsavtal som finansieras med EU-medel omfattas inte heller av registret. Om du är part i ett offentligt upphandlingskontrakt med någon av de undertecknande institutionerna eller ett EU-bidragsavtal kan inlagor på denna grund därför inte betraktas som intressebevakning som gör att du har rätt att (ansöka om att) införas i registret. Detta omfattar inlagor som baseras på ett offentligt upphandlingskontrakt med någon av de undertecknande institutionerna eller ett EU-bidragsavtal som gjorts av en mellanhand för din räkning, om du har gett en sådan mellanhand rättsligt tillstånd att göra detta.



c) Verksamhet som bedrivs av arbetsmarknadens parter inom ramen för dialogen mellan arbetsmarknadens parter enligt artikel 152 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

Verksamhet som bedrivs av organisationer som företräder arbetsgivares och arbetstagares intressen och verkar i egenskap av arbetsmarknadens parter inom ramen för den europeiska sociala dialogen (i enlighet med artikel 152 i EUF-fördraget) omfattas inte av registret. Den europeiska sociala dialogen avser planerade och/eller institutionaliserade diskussioner, samråd, förhandlingar och gemensamma åtgärder som involverar arbetsmarknadens parter på EU-nivå.

Arbetsgivar- eller arbetstagarorganisationer som har bilaterala möten med EU-institutionerna för att främja sina egna eller sina medlemmars intressen eller för att bedriva annan verksamhet som inte är strikt kopplad till den europeiska sociala dialogen, som omfattas av registret, anses vara företrädare för intressegrupper och har rätt att (ansöka om att) införas i registret.


d) Inlagor som svar på direkta och särskilda förfrågningar om fakta, uppgifter eller sakkunskap från någon av EU:s institutioner, deras företrädare eller personal.

Om du är en expert på ett vetenskapligt område eller ett visst politikområde och en företrädare för eller anställd vid en EU-institution kontaktar dig med en specifik förfrågan om information, kan du inte anses vara en företrädare för en intressegrupp som bedriver en verksamhet som gör att du har rätt till att (ansöka om att) införas i registret.



e) Verksamhet som bedrivs av fysiska personer som agerar helt i egenskap av privatpersoner och inte i sammanslutning med andra.

Även om verksamhet som bedrivs av personer som agerar helt i egenskap av privatpersoner inte omfattas, anses verksamhet som bedrivs av personer som är associerade med andra för att tillsammans företräda intressen (till exempel genom gräsrotsrörelser och andra rörelser i det civila samhället som bedriver verksamhet som omfattas) vara intressebevakning och omfattas av registret.



f) Spontana möten, möten som är av strikt privat eller social karaktär och möten som äger rum i samband med ett administrativt förfarande som fastställs i EU-fördragen eller EU-rättsakter.

Med spontant möte avses ett oplanerat eller obokat möte. Ett spontant möte betraktas inte som intressebevakning som gör att du har rätt att (ansöka om att) införas i registret.

Om du är part eller tredje part i ett administrativt förfarande enligt EU-rätten, till exempel ett EU-uttagningsprov, statligt stöd eller handelspolitiska förfaranden, och du deltar i ett möte i detta sammanhang, anses ditt deltagande och samtal eller dina inlagor under mötet inte vara intressebevakning som gör att du har rätt att (ansöka om att) införas i registret.



g) Verksamhet som bedrivs av EU-ländernas myndigheter, inbegripet deras ständiga representationer och ambassader, på nationell och subnationell nivå.

Delstatliga, regionala, kommunala och andra lokala myndigheter är myndigheter på subnationell nivå. Därför kan deras verksamhet gentemot EU-institutionerna inte anses vara intressebevakning som gör att de har rätt att (ansöka om att) införas i registret.

Nationella tillsynsmyndigheter och oberoende förvaltningsmyndigheter som inrättats av EU-länderna är också myndigheter. Därför kan deras verksamhet gentemot EU-institutionerna inte anses vara intressebevakning som gör att de har rätt att (ansöka om att) införas i registret.



h) Verksamhet som bedrivs av sammanslutningar och nätverk av myndigheter, på EU-nivå, nationell nivå eller subnationell nivå, på villkor att de endast agerar på de berörda myndigheternas vägnar.

Sammanslutningar eller nätverk av kombinerad offentlig-privat karaktär som agerar för myndigheters räkning, men även privata företag, och som bedriver verksamhet som omfattas av registret, anses vara företrädare för intressegrupper och har rätt att (ansöka om att) införas i registret.

Ett exempel

En sammanslutning som består av vinproducerande regioner (myndigheter på subnationell nivå) och vinproducenter från dessa regioner, och som bedriver intressebevakning gentemot EU:s institutioner, får inte anses agera uteslutande på myndigheternas vägnar. Sammanslutningen anses därför vara en företrädare för intressegrupper och har rätt att (ansöka om att) införas i registret.

Ett nätverk av handelskammare (dvs. offentligrättsliga organ som även företräder sina medlemmars intressen, som är privata företag) som bedriver intressebevakning gentemot EU-institutionerna anses vara en företrädare för intressegrupper och har rätt att (ansöka om att) införas i registret.



i) Verksamhet som bedrivs av mellanstatliga organisationer, inbegripet byråer och organ som härrör från dem.


j) Verksamhet som bedrivs av myndigheter i länder utanför EU, bland annat deras diplomatiska beskickningar och ambassader, utom då sådana myndigheter företräds av rättsliga enheter, kontor eller nätverk utan diplomatisk status eller företräds av en mellanhand.

Om du är en konsultbyrå inom lobbning eller en advokatbyrå som anlitats av en regering eller en myndighet utanför EU för att bedriva intressebevakning gentemot EU-institutionerna på dess vägnar, anses du vara en företrädare för intressegrupper och ha rätt att (ansöka om att) införas i registret. Information om sådan verksamhet ska rapporteras i vederbörlig ordning.

Om du är en juridisk person, ett kontor eller ett nätverk utan diplomatisk status, till exempel ett offentlig-privat partnerskap eller en statlig investeringsfond eller ett organ, utan diplomatisk status, som bedriver intressebevakning gentemot EU-institutionerna på uppdrag av en regering eller myndighet utanför EU, anses du vara en företrädare för intressegrupper och ha rätt att (ansöka om att) införas i registret. Information om sådan verksamhet ska rapporteras i vederbörlig ordning.



k) Verksamhet som bedrivs av kyrkor och religiösa sammanslutningar och samfund, liksom filosofiska och konfessionslösa organisationer som avses i artikel 17 i EUF-fördraget, med undantag för kontor, rättsliga enheter eller nätverk som inrättats för att företräda kyrkor, religiösa samfund eller filosofiska och konfessionslösa organisationer gentemot EU:s institutioner, samt deras sammanslutningar.

Företrädare för intressegrupper måste verka i enlighet med de regler och principer som anges i uppförandekoden när de bedriver verksamhet som omfattas av registret. För att kunna lämna in en ansökan om registrering måste de bekräfta att de redan följer dessa regler och principer.

 

2. PRINCIPEN OM GEMENSAM REGISTRERING

Registrera dig bara en gång

För att undvika flera registreringar och snabba på handläggningen av en ansökan eller registrering ska företrädare för intressegrupper som är verksamma i flera länder (till exempel multinationella företag eller icke-statliga organisationer med avdelningar i olika länder eller regioner) endast registrera sin verksamhet i registret en gång och därigenom täcka även de övriga enheterna i nätverket, företagsgruppen eller liknande. I praktiken görs detta i allmänhet av den filial eller det kontor som företräder enhetens intressen gentemot EU:s institutioner.

 

3. UPPGIFTERNAS KVALITET

Lämna fullständiga, korrekta och sammanhängande uppgifter

Se till att uppgifterna du uppger är fullständiga, korrekta och sammanhängande. Kom ihåg att de uppgifter du lämnar görs tillgängliga för allmänheten (med undantag av fält med ett överstruket öga) och därför är föremål för offentlig granskning.

Vilken finansiell information du är skyldig att lämna beror på vilken typ/vilka typer av intresse du företräder (se rubrikerna 8 och 14 nedan).

Sekretariatet granskar alla nya ansökningar och utvärderar

a) rätten att vara införd i registret

b) kvaliteten på de uppgifter som har uppgetts.

Du kan bli ombedd att lämna ytterligare information för att styrka din rätt att vara införd i registret och/eller förbättra kvaliteten på uppgifterna. Om ansökan uppfyller informationskraven kommer sekretariatet att validera den och registreringen kommer sedan att publiceras på registrets webbplats. Oavsett om din ansökan valideras eller avslås kommer du att informeras om resultatet.

I varje rubrik i registreringsformuläret finns inforutor med ytterligare förklaringar till vilka uppgifter du förväntas uppge. Rör muspekaren över eller välj inforutan för att läsa beskrivningen för varje rubrik/fält.

PRAKTISK INFORMATION FÖR ATT FYLLA I FORMULÄRET

 

4. SÅ HÄR REGISTRERAR DU DIG

Du måste registrera dig på nätet på registrets webbplats. Du kommer till ansökningsformuläret genom att logga in på din skyddade sida. För att komma åt sidan måste du ha ett EU Login-konto (läs mer i våra vanliga frågor).

Om du har alla efterfrågade uppgifter till hands tar det omkring 20–30 minuter att fylla i formuläret.

När du börjar fylla i formuläret får din ansökan en unik identifierare (ansökningsnummer: APP xxxx). Din registrering publiceras inte ut förrän sekretariatet har bedömt och validerat den. Då får du ett offentligt registreringsnummer (REG xxxxxxxx-åå). Bland inte ihop ansökningsnumret och registreringsnumret.

När du fyller i formuläret sparas dina uppgifter automatiskt. Du kan när som helst ta en paus och fortsätta senare. Om ditt utkast till ansökan inte har skickats inom 21 kalenderdagar kommer det att raderas automatiskt och du måste börja om.

Tänk på följande när du fyller i formuläret:

  • Var uppmärksam på de varningsmeddelanden som kan dyka upp bredvid fälten om systemet upptäcker motsägande uppgifter. Meddelandena hjälper dig genom att peka på möjliga felaktigheter i de uppgifter du har skrivit in. Om du ser ett meddelande måste du kanske rätta uppgifter du har skrivit in eller skriva förtydliganden i fritextrutorna. Om du ignorerar meddelandena och inte vidtar lämpliga åtgärder måste sekretariatet kontakta dig för ytterligare förklaringar, vilket försenar valideringen av din registrering.
  • Undvik olämpligt eller irrelevant innehåll, marknadsföringsinnehåll eller vilseledande innehåll – ansökningar med sådant innehåll godtas inte.
  • Undvik förkortningar. Registret är ett offentligt verktyg, så den information som lämnas måste vara begriplig. Sekretariatet kommer att be sökande att uppdatera sina uppgifter före valideringen om de använder för många förkortningar och akronymer.
  • Om uppgifterna är ofullständiga kan du inte skicka in din ansökan.
  • Du kan fylla i formuläret på något av de 24 officiella EU-språken (formulär som lämnas in på något annat språk valideras inte), men vi rekommenderar att du använder samma språk hela tiden för konsekvensens skull.
  • Utse en kontaktperson som hanterar innehållet i registreringen och tar emot automatiska aviseringar från registret eller meddelanden från sekretariatet.
  • Inkludera inga personuppgifter (uppgifter om identifierade eller identifierbara personer) om det inte uttryckligen begärs under vissa rubriker i formuläret. Undvik att ange personuppgifter under andra rubriker.

 


5. UPPGIFTER SOM SKA REDOVISAS I REGISTRET

Registreringsformuläret rubrik för rubrik

 

Skriv in namnet på företrädaren för intressegruppen.

Uppge formen på företrädaren för intressegruppen: det kan vara din rättsliga status eller en typ av enhet utan specifik rättslig status (till exempel en tillfällig struktur, ett nätverk eller en plattform).

Exempel på rättslig form är association sans but lucratif (ASBL), välgörenhetsorganisation, stiftelse, förening, aktiebolag, Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH), Aktiengesellschaft, Komanditgesellschaft, société coopérative à responsabilité limitée (SCRL) och société privée à responsabilité limitée (SPRL).

Din rättsliga form anges vanligtvis i en handling som organisationens stadgar, bolagsordning eller registrering i ett nationellt handelsregistret (till exempel Moniteur belge i Belgien).

Uppge för öppenhetens skull en fungerande webbadress eller bekräfta att du inte har någon. Du kan testa webbadressen från formuläret för att förvissa dig om att den är giltig och att det går att nå webbplatsen.

Du måste välja vilken typ av intressen som bevakas under rubrik 8 för att klargöra den underliggande motivationen för din verksamhet.

Uppge kontaktuppgifterna till ditt huvudkontor och, om du har ett, det kontor som ansvarar för kontakterna med EU:s institutioner, organ och byråer.

Om adressen till ditt säte (enligt stadgarna) skiljer sig från verksamhetsadressen ska du uppge verksamhetsadressen.

Den person som är juridiskt ansvarig måste vara en person som enligt lag har rätt att agera för företrädarens räkning eller företräda den i kontakter med myndigheter. Den juridiskt ansvariga förväntas också vara medveten om den registrerades åtagande att följa uppförandekoden.

Om ni inte har någon rättslig form ska du välja en person som har juridiskt ansvar för den verksamhet som bedrivs enligt den tillämpliga nationella lagstiftningen eller utse en annan person för registreringen. Om företrädaren för intressegruppen (till exempel en bransch- eller näringslivsorganisation) leds av en styrelse väljer du en av styrelseledamöterna (exempelvis ordföranden). Personen i fråga behöver inte vara den enda personen med juridiskt ansvar.

Den e-postadress du uppger kommer inte att vara tillgänglig för allmänheten, men sekretariatet kan använda den för att kontakta dem juridiskt ansvariga om det kommer in ett klagomål mot företrädaren.

Om ni inte har någon formell struktur är den person som företräder er gentemot EU:s institutioner juridiskt ansvarig.

Personen med ansvar för kontakterna med EU-institutionerna måste vara en person som ansvarar för företrädarens lobbning eller kontakter med institutionerna.

Om ni inte har utsett någon särskild person som ansvarar för dessa kontakter måste du utse en person som ska hand om er registrering i registret (uppdateringar osv.). Det kan vara den kontaktperson som utsetts under rubrik 5 nedan. Den e-postadress du uppger kommer inte att vara offentlig.

När sekretariatet validerar registreringen kommer kontaktpersonen att få ett valideringsmejl med det offentliga registreringsnumret (REG-numret). Samma uppgift kommer att skickas till andra personer vars namn finns med i registreringsformuläret (under rubrik 6 i registreringsformuläret ”Personer med tillgång till registreringen”). 

Sekretariatet kan behöva ta kontakt för förtydliganden eller för att begära uppdateringar av de uppgifter som har uppgetts. Kontaktpersonen kommer att vara sekretariatets huvudsakliga kontaktpunkt för alla frågor om registret. Personer vars namn finns med i registreringsformuläret kommer att få alla aviseringar, bland annat

  • påminnelser om den obligatoriska årliga uppdateringen
  • information om mottagna klagomål och svar på förfrågningar (”Kontakta oss”)
  • aviseringar om bidrag som deras enhet har lämnat till kommissionens färdplaner och offentliga samråd.

Personerna kan också välja att få aviseringar om

  • kommissionens färdplaner och offentliga samråd
  • verksamhet i Europaparlamentets utskott.

Eftersom kontaktpersoner ofta kan bytas ut bör du uppge minst en funktionsbrevlåda (till exempel i följande format: infoatorganisation [dot] com (info[at]organisation[dot]com)) så att det är säkert att ni fortsätter att få aviseringar och inte stryks ur registret.

Uppgifterna om kontaktpersonerna är inte offentliga.

Systemet ger automatiskt åtkomsträttigheter till följande personer och deras e-postadresser kommer automatiskt att visas i listan under rubriken (”Åtkomstlista”):

  • Personen som fyller i ansökningsformuläret
  • Den person som är juridiskt ansvariga
  • Personen med ansvar för EU-kontakterna
  • Kontaktpersonen

Du kan lägga till ytterligare e-postadresser om du vill ge åtkomst till fler personer.

Alla personer kommer att ha åtkomst till registreringsformuläret så länge som de har ett EU Login-konto som är kopplat till e-postadressen i listan.

Det krävs minst två olika e-postadresser. Om du uppger samma e-postadress för personen med juridiskt ansvar, personen med ansvar för EU-kontakterna och/eller kontaktpersonen och inte lägger till några andra e-postadresser kommer du inte att kunna slutföra registreringen.

I fritextrutan ska du kort beskriva ert allmänna uppdrag, mål och ansvarsområde (högst 1 000 tecken). Det här är särskilt viktigt om ni inte har någon webbplats.

Du behöver bara göra en allmän beskrivning under den här rubriken. Du kan lämna närmare uppgifter om intressebevakningen under nästa rubrik.

Uppge det geografiska området och målområdet för verksamheten, till exempel ett globalt, europeiskt, nationellt eller regionalt/lokalt område.

Välj mellan de alternativ som motsvarar olika typer av intressebevakning. Ditt val avgör vilken finansiell information du måste uppge under rubrik 14.

Om ni tillhör mer än en kategori tänk på att din rättsliga form inte är den avgörande faktorn när du väljer kategori. Du ska välja det alternativ som bäst beskriver er huvudsakliga verksamhet och förklarar motiven för er intressebevakning.

Alternativen beskrivs nedan.

  1. Främjar våra egna intressen eller våra medlemmars kollektiva intressen (det omfattar vinstdrivande enheter, men också sammanslutningar och enheter som själva företräder vinstdrivande enheter) – det omfattar normalt företag och företagsgrupper, yrkes- eller arbetsgivarföreningar, fackföreningar och bransch- och företagsorganisationer som företräder sina medlemmar, en viss bransch eller en näringslivssektor. För denna typ av intressebevakning måste du uppge kostnadsberäkningar för den verksamhet som omfattas av registret under det senaste avslutade räkenskapsåret.
  2. För fram våra klienters intressen (som mellanhand) – att ni för fram era klienters intressen är det alternativ du ska välja om ni har ett avtal-/pro bono-förhållande med företag, företagsgrupper, sammanslutningar, myndighetsorgan eller icke-statliga organisationer som gör att ni kan bedriva intressebevakning för deras räkning som en professionell lobbnings- eller advokatbyrå. Du måste lämna närmare uppgifter om intäkterna för den verksamhet som redovisats under det senaste räkenskapsåret.
  3. Företräder inga kommersiella intressen – det innebär normalt sett att ni bedriver ideell verksamhet enbart av filantropiska eller humanitära skäl, välgörenhetsskäl eller i allmänhetens intresse. Flertalet av era medlemmar eller partner är inte vinstdrivande enheter. Du ska lämna uppgifter om deras budget och finansieringskällor.

Det går att ändra vilket intresse man bevakar efter registreringen.

I denna rubrik ska du lämna uppgifter om varför du registrerar dig. Beskriv dessutom de av dina verksamheter som omfattas (det vill säga den EU-politik och de EU-lagförslag som du försöker påverka) så exakt och specifikt som möjligt. Räkna inte upp verksamheter som inte gäller EU-politik eller EU-lagstiftning.

  • Verksamhet som kräver registrering

Välj den verksamhet som omfattas av villkorade åtgärder i rullgardinsmenyn och uppge vilken av EU-institutionerna som berörs. Det innebär att du måste uppge dina vanligaste direkta kontakter som du måste vara registrerad för med varje institution eftersom EU:s institutioner och organ kräver det.

Uppgifterna i denna del av rubrik 9 blir inte offentliga.

  • Vilka av EU:s lagstiftningsförslag eller politiska strategier följer din organisation främst?

Uppge titlarna på de av EU:s initiativ, strategier och ärenden (vare sig det är lagstiftning eller inte) som ni inriktat er intressebevakning på den senaste tiden. Det gäller färdplaner, offentliga samråd, direktiv, förordningar, beslut, interinstitutionella avtal och Europaparlamentets betänkanden och resolutioner. Undvik akronymer.

Hänvisa inte till allmänna politikområden (till exempel miljö, klimat eller transport) utan till specifika EU-förfaranden, till exempel förordningen om digitala tjänster. Uppge om möjligt den fullständiga officiella titeln, till exempel

  • förslag till förordning om en inre marknad för digitala tjänster (förordningen om digitala tjänster)
  • förordningen om saluföring av EU-gödselprodukter
  • kommissionens meddelande om EU-strategin för data
  • Europaparlamentets resolution om strategin för biologisk mångfald i EU
  • rådets beslut om ett system för Europeiska unionens egna medel
  • Europaparlamentets betänkande om produktionsdjurens välbefinnande.

 

  • Kommunikationsverksamhet (till exempel evenemang, kampanjer och publikationer) med koppling till EU-politikområdena ovan

Du bör använda fritextrutan för att närmare beskriva er kommunikationsverksamhet med koppling till EU:s politik, lagstiftningsförslag eller beslut som du har uppgett. Detta kan omfatta opinionsundersökningar och enkäter (om de rör EU-lagstiftning eller riktar sig till medlemmar eller tjänstemän som arbetar vid EU:s institutioner), öppna brev och annat kommunikations- eller informationsmaterial, kampanjer, projekt, evenemang, publikationer eller ståndpunktsdokument och du bör uppge deras titlar. Länkar till webbplatser med exempel godtas.

  • Europaparlamentets tvärpolitiska och inofficiella grupper

Du får bara delta i verksamheten i tvärpolitiska och inofficiella grupper som organiseras i parlamentets lokaler (till exempel gå på tvärpolitiska gruppers möten eller evenemang, erbjuda stöd eller vara en av värdarna för ett evenemang) om du är registrerad och om du samtycker till att varken använda Europaparlamentets namn eller logotyp.

Om du deltar i verksamhet i Europaparlamentets tvärpolitiska grupper ska du välja ett gruppnamn från listan. Du kan använda fritextrutan för att uppge namnet på de inofficiella grupper du deltar i och närmare beskriva ditt engagemang (till exempel om du ger ekonomiskt eller materiellt stöd eller fungerar som gruppens sekretariat).

Välj inte tvärpolitiska grupper eller inofficiella grupper för att uttrycka ditt intresse för att arbeta med dem. Det är varken lämpligt eller relevant.

  • Deltagande i andra EU-stödda forum och plattformar

Här uppger du närmare uppgifter om EU-strukturer som du deltar i. Om du inte deltar i arbetet i sådana strukturer, ska du skriva ”Nej”.

Detta är inte någon lämplig plats att uttrycka ditt intresse för att delta i arbetet i sådana organ i framtiden eller din avsikt att ansöka om att få delta. Du ska bara beskriva vad som redan händer.

  • Information som kommissionen automatiskt för in i din registrering

Din registrering kommer att visa information om din verksamhet som automatiskt förs över från kommissionens it-system (informationen beskrivs nedan). Du behöver inte skriva in något vid registreringen.

  • Möten med beslutsfattare

I registret finns listor med möten som registrerade har hållit med kommissionärer, medlemmar av deras kanslier och generaldirektörer (i pdf-format) efter att uppgifterna har publicerats av det berörda kansliet eller generaldirektoratet (senast 14 dagar efter mötet).

Information om planerade möten med EU-parlamentariker och deras medarbetare ser du direkt i registreringen.

  • Kommissionens färdplaner och offentliga samråd

I registret visas titlarna på de färdplaner och offentliga samråd som registrerade har bidragit till sedan juli 2018 (om de har uppgett sitt registreringsnummer och före den 2 april 2024 sitt id-nummer och samtyckt till att deras bidrag ska publiceras).

Om du bidrog till färdplaner eller samråd två år före din registrering ska du räkna upp de bidragen här, till exempel ”deltagande i kommissionens offentliga samråd om insatser mot smuggling av migranter: 2021–2025 (EU:s handlingsplan som lanserades i mars 2021)”.

  • Kommissionens expertgrupper

Registret visar uppgifter om de registrerades medlemskap i kommissionens expertgrupper och andra liknande organ. Du behöver inte registrera dig om du ansöker om att bli medlem av en expertgrupp. När medlemmarna av en expertgrupp har valts ut måste företrädare för intressegrupper som inte redan är registrerade registrera sig för att kunna utses till medlemmar av ”typ B” eller ”typ C”.

Ditt medlemskap (av ”typ B” eller ”typ C”) i någon av kommissionens expertgrupper kommer automatiskt att visas i din registrering när ditt REG-nummer har lagts in i registret över kommissionens expertgrupper.

Uppge den mest aktuella siffran för antalet personer som ägnar sig åt den verksamhet som omfattas av registret för företrädarens räkning då registreringen (eller uppdateringen) görs. Uppge inte all personal som arbetar för företrädaren utan bara de som ägnar sig åt den verksamhet som redovisas under rubrik 9.

Inkludera alla personer som ägnar sig åt intressebevakning, oavsett om de har ett avtal eller ersätts för den (av dig eller av andra). Det kan omfatta ordinarie personal på din lönelista liksom personer som arbetar för dig som praktikanter, volontärer, konsulter, akademiker, samarbetspartner osv.

Du måste uppge alla med passerkort till Europaparlamentet och uppdatera registreringen så att den omfattar alla som får ackreditering till parlamentet.

 

Använd fritextrutan till att beskriva de berörda personernas ställning (till exempel anställd eller volontär) och uppge all annan information som kan klargöra beräkningen av personalstyrkan och ”heltidsekvivalenterna”.

Registret räknar automatiskt om dina uppgifter till heltidsekvivalenter. Det är en standardiserad beräkningsenhet som används för att mäta antalet personer som utför en viss verksamhet (i det här fallet intressebevakning). Måttet är det genomsnittliga antalet timmar som en viss anställd arbetar som andel av det genomsnittliga antalet timmar som en heltidsanställd arbetar, dvs. en heltidsekvivalent motsvarar en heltidsanställd.

Ett exempel:

Du har tre anställda som arbetar 40, 20 respektive 10 timmar per vecka med verksamhet som omfattas av registret – totalt 70 timmar. Om vi förutsätter att en heltidsanställd arbetar 40 timmar i veckan är din bemanning i heltidsekvivalenter 70/40 = 1,75 heltidsekvivalenter.

Avrunda talet på lämpligt sätt om de fem procenttalen inte exakt motsvarar din personalstruktur. Det finns inget lägsta tröskelvärde – du bör registrera dig även om du bara har en enda person som arbetar motsvarande 10 procent eller mindre av en heltidsekvivalent med verksamhet som omfattas av registret. Du kan dock förklara denna låga nivå i textrutan.

Uppdatera uppgifterna om det totala antalet anställda ökar/minskar markant vid någon tidpunkt under året.

Ett exempel:

Tre nyanställda tillkommer till de tolv anställda som för närvarande arbetar heltid – det innebär en ökning på 25 procent. Du måste uppdatera registret med den nya totalsiffran på 15.

Den information du lämnar bör vara en ärlig uppskattning av det totala antalet personer och bör spegla den tid som avsätts för de verksamheter som omfattas. Kom ihåg att du kan bli ombedd att förse sekretariatet med ytterligare uppgifter om hur resurserna har beräknats.

 

Beroende på vilka politikområden som du inriktar dig på i din intressebevakning kan du prenumerera på automatiska aviseringar via e-post om vissa av EU-institutionernas aktiviteter.

  • Kommissionens offentliga samråd och färdplaner – få information om dessa inom det eller de områden som intresserar dig.

Uppge om du vill få aviseringar skickade till dig.

  • Nyheter från Europaparlamentets utskott – få nyheter och dagordningar för möten för det eller de politikområden du har valt.

Du kan hantera prenumerationer på nyheter och dagordningar för Europaparlamentets utskott direkt via din registrering. Om du vill ha aviseringar om någon annan verksamhet vid Europaparlamentet kan du besöka parlamentets e-posttjänst.

I enlighet med principen om gemensam registrering (se avsnitt 2 i del II) ska du se till att din registrering omfattar all verksamhet som omfattas av registret och som utförs av samma koncern (dvs. alla moder- och dotterbolag som fungerar som en enda ekonomisk enhet under gemensam kontroll) eller av olika nationella eller regionala lokalavdelningar inom samma organisation (dvs. icke-statliga organisationer med lokalavdelningar i olika länder eller regioner). Joint venture-företag, som kontrolleras gemensamt av två eller flera företag eller koncerner, ska inte ingå i registreringen för något av företagen eller koncernerna utan ska ha en egen, separat registrering.

Under den här rubriken ska du i tillämpliga fall klargöra vilka enheter som ingår i din gemensamma registrering.

Du ska beskriva dina relevanta förhållanden och kopplingar till andra personer och/eller enheter enligt beskrivningen nedan.

  • Ditt medlemskap i enheter eller strukturer 

    I det här fältet ska du räkna upp alla föreningar, förbund, sammanslutningar, nätverk eller andra strukturer (som inte drivs av EU-institutionerna) som du är medlem i på nationell, europeisk eller internationell nivå. Du ska också uppge alla andra enheter och strukturer som du är ansluten till, sponsrar eller bidrar till mot avseende på den verksamhet som omfattas av registret.

  • Dina egna medlemmar och andra anslutna enheter

I det andra fältet ska du räkna upp alla dina nuvarande medlemmar och andra anslutna enheter. 

Om det finns en lista på er webbplats kan du lägga till en direktlänk till webbplatsen.

Kom ihåg att fylla i det här fältet om du företräder dina medlemmars intressen. Det finns många olika slags medlemskap och de här uppgifterna måste kanske uppdateras regelbundet. Vi rekommenderar därför att du uppger direktlänkar till din webbplats med de relevanta uppgifterna. Om medlemmarna är både fysiska (enskilda) och juridiska personer (organisationer) ska du beskriva de olika typerna av medlemskap. 

I det här fältet ska du ta med all information om andra kopplade eller anslutna enheter. Det innebär att du är öppen med sådana kopplingar och förhållanden som inte ingår i din gemensamma registrering och som inte beskrivs tidigare under denna rubrik. Du bör framför allt berätta om relevanta förhållanden som kan innebära en samordning av hur den verksamhet som registret omfattar bedrivs, på grund av ekonomiska kopplingar eller en gemensam person eller enhet med bestämmande inflytande, eller sponsring. 

För öppenhetens skull välkomnar sekretariatet alla ytterligare upplysningar som hjälper till att klargöra en registrerads struktur, partnerskap, sponsorer och andra kopplingar. Om det är lämpligt kan du här också klargöra vilka separata enheter eller dotterbolag som ingår i din registrering enligt principen om gemensam registrering

Välj en kategori som bäst passar mål, uppdrag, struktur, verksamhet och juridisk person. Även om flera kategorier passar in (du kan till exempel företräda en branschorganisation som också är en icke-vinstdrivande enhet) kan du bara välja en kategori. Om du tvekar bör den avgörande faktorn vara vad du gör, inte din rättsliga form eller liknande formella kriterier.

Du uppmanas att välja en kategori enbart av beskrivande skäl. Det påverkar inte vilken (typ av) finansiell information du måste uppge. Med hjälp av kategorierna kan sekretariatet ta fram tillförlitlig statistik om de registrerade.

  • Nybildad enhet, inget avslutat räkenskapsår

Du ska bara markera den här rutan om din organisation bildades helt nyligen och ännu inte har avslutat räkenskaperna för det senaste fullständiga räkenskapsåret. Detta alternativ speglar en övergångssituation för nybildade företrädare för intressegrupper. Du måste uppge den finansiella information som efterfrågas i samband med din första årliga uppdatering eller allra senast nästa årliga uppdatering. Tänk på att du bara kan använda statusen som ”nybildad” enhet i 24 månader.

Ett exempel:

Du registrerar organisationen i oktober 2021 (år n) som ”nybildad”. I oktober 2022 kan du fortfarande välja ”nybildad” om du ännu inte har avslutat räkenskaperna för det första räkenskapsåret (och ge en lämplig förklaring). Men vid nästa årliga uppdatering (oktober 2023) kan du inte längre välja det här alternativet.

Om du väljer ”Nybildad” måste du ändå uppge vissa uppgifter för det innevarande räkenskapsåret (vissa fält går inte att redigera).

  • Det senaste avslutade räkenskapsåret

Välj en räkenskapsperiod på tolv på varandra följande månader. Perioden kan starta vilken dag som helst under ett kalenderår för vilket räkenskaperna har avslutats. Ett räkenskapsår kan – men behöver inte – sammanfalla med ett kalenderår.

  • EU-bidrag

Alla företrädare för intressegrupper måste uppge belopp på och källa till eventuella EU-bidrag som bidrar till att täcka kostnaderna för deras verksamhet (relevant program- och finansieringsmyndighet). Alla belopp ska redovisas i euro och gälla det senaste avslutade räkenskapsåret eller, om det är mer relevant, det innevarande räkenskapsåret.

Om din organisation är nybildad ska du göra en uppskattning av de EU-bidrag som ni fått under det innevarande räkenskapsåret.

Du ska välja ”Lägg till”-knappen varje gång du lägger till en ny finansieringskälla.

Vad är skillnaden mellan bidrag och offentliga upphandlingskontrakt?

Bidrag: Bidrag beviljas i huvudsak i form av donationer genom ansökningsomgångar för projekt som genomförs för att nå EU:s politiska mål. Bidragen bör redovisas i registreringsformuläret.

För öppenhetens skull kan du redovisa EU-bidrag till dotterbolag i textrutan under den här rubriken. För ”decentraliserat genomförande” av EU-finansiering (dvs. EU-finansiering som betalas ut av EU-länderna) är det nationella förvaltningar som beviljar bidrag och upphandlingskontrakt. Du behöver inte redovisa finansiering som ni har fått direkt från nationella myndigheter (till exempel projektfinansiering från struktur- eller sammanhållningsfonderna).

Offentlig upphandling: EU-institutionerna köper varor, tjänster och byggentreprenader på marknaden för eget bruk via upphandlingsförfaranden. Belopp som erhållits genom offentlig upphandling behöver inte redovisas i registreringsformuläret.

Företrädare för intressegrupper som driver EU-finansierade projekt bör vara försiktiga så att de inte överskattar de mänskliga och ekonomiska resurser som används för intressebevakningen. Du bör till exempel bara räkna med tiden för de personer som faktiskt deltar i din intressebevakning gentemot EU:s institutioner. Ta inte med tiden för dem som arbetar enbart som forskare, handledare, projektsamordnare osv. Du bör inte heller inkludera några utgifter eller kostnader som uteslutande rör genomförandet av ditt EU-finansierade projekt.

Om du främjar dina egna intressen eller dina medlemmars kollektiva intressen ska du redovisa finansiell information om följande:

– Eventuella mellanhänder som anlitats för att utföra verksamheter som omfattas.

– Dina årliga kostnader för intressebevakning under det senaste avslutade räkenskapsåret.

  • Anlitade mellanhänder som utför intressebevakning

Som en företrädare för intressegrupper som främjar dina egna eller dina medlemmars intressen kan du besluta att lägga ut viss intressebevakning på entreprenad till mellanhänder som agerar för din räkning.

En mellanhand är en företrädare för intressegrupper som främjar en klients intressen genom att bedriva verksamhet som omfattas av registret. Förhållandet mellan en mellanhand och dennes klient baseras på ett avtal. Om du till exempel har anlitat en professionell konsultfirma eller en advokatbyrå för att utföra intressebevakning gentemot EU-institutionerna för din räkning, är den professionella konsultfirman eller advokatbyrån din mellanhand. Avtalsförhållandet mellan dig och din mellanhand är irrelevant för registrets syften när, och i den mån, det inte rör verksamhet som omfattas av registret och som bedrivs av en sådan mellanhand för din räkning.

Om du är klient till en eller flera sådana mellanhänder bör du uppge namn och tillhörande årskostnad för varje mellanhand enligt beloppsintervallen i formuläret. Uppskattningen måste omfatta ett fullständigt verksamhetsår och gälla det senaste avslutade räkenskapsåret.

Du ska också redogöra för tjänster som tillhandahålls av mellanhänder enligt avtal under det innevarande räkenskapsåret – uppge namnet på varje mellanhand (utan tillhörande kostnadsberäkning). Om du inte har lagt ut någon verksamhet på entreprenad under det senaste avslutade räkenskapsåret eller under innevarande år, välj ”Nej”. Om det sker en förändring under året bör denna redovisning uppdateras.

  • Årliga kostnader för den verksamhet som omfattas av registret

Företrädare för intressegrupper som främjar sina egna eller sina medlemmars intressen ska göra en aktuell uppskattning av de årliga kostnaderna för den verksamhet som omfattas av registret. De finansiella uppgifterna måste omfatta ett helt verksamhetsår och avse det senaste avslutade räkenskapsåret, räknat från dagen för registrering eller dagen då registreringen uppdaterades.

Redovisa dina beräknade kostnader som ett intervall och inkludera bara kostnader för verksamhet som omfattas av registret. Årliga kostnader bör inte förväxlas med omsättning eller totala utgifter.

För att beräkna dina totala kostnader bör du beakta all verksamhet som omfattas av registret och lägga samman kostnaderna som gäller den verksamheten.

1.    Personalkostnader – baserade på den siffra för heltidsekvivalenter som redovisas under rubrik 10. Kostnaderna omfattar bruttolöner plus eventuella tillägg, bonusar och andra betalda förmåner. Om personalen betalas av andra eller arbetar ideellt (volontärer), uppger du den kompletterande informationen i den relevanta textrutan.

2.    Utgifter för kontor och administration – hyra, uppvärmning och el, kontorsmaterial, IT-utrustning, underhåll, städning, tillstånd osv. Beräkna kostnaderna som den verksamhet som omfattas av registret utgör.

Ett exempel

  • Totala utgifter för kontor och administration: 100 000 euro.
  • Totalt antal anställda: 25. Men endast 5 heltidsekvivalenter arbetar med intressebevakning.
  • Totala utgifter för kontor och administration per anställd: 100 000/25 = 4 000 euro/år och anställd.
  • Belopp för intressebevakningen: 5 anställda x 4 000 euro/år = 20 000 euro.

 

3.    Interna driftskostnader – kostnader för relevant opinionsbildning, PR- eller informationskampanjer, marknadsföring och reklam, medier, evenemang, publikationer m.m.

4.    Representationskostnader – utgifter för att delta i relevanta evenemang och möten (till exempel anmälningsavgifter, resor, logi, dagtraktamenten och andra liknande kostnader). Kostnaderna omfattar relevant sponsrad verksamhet för medlemmar och avgifter för kurser och kapacitetsuppbyggande evenemang.

5.    Kostnader för verksamhet som lagts ut på mellanhänder – avgifter för konsulter och underleverantörer för relevant verksamhet. Kostnader för verksamhet som lagts ut på mellanhänder bör ingå, i enlighet med uppgifterna ovan. Mellanhänder som arbetar enligt avtal bör göra en separat redovisning i registret och redovisa de kostnaderna som intäkt.

6.    Medlemskap och relaterade avgifter – avgifter för att delta i relevanta nätverk, sammanslutningar och strukturer som räknas upp under ”Medlemskap och anslutning”. Inkludera årsavgifter för medlemskap i branschorganisationer eller förbund med sådan verksamhet som omfattas av registret även om de enheterna inte själva är registrerade. Medlemsavgifter bör ingå som en proportionell beräkning, dvs. en uppskattad procentandel av den totala medlemsavgiften, i linje med procentandelen för relevant verksamhet.

Ett exempel:

En branschorganisation ägnar bara åt en del av sin tid på relevant verksamhet (till exempel 60 %). Dess registrerade medlemmar bör redovisa samma andel av sin medlemsavgift (dvs. 60 %).

7.    Andra relevanta kostnader lägg till andra relevanta kostnader som gäller din intressebevakning.

Två olika företrädare för intressegrupper kan uppge samma utgift i registret (”dubbelräkning”). Att en registrerad enhet redovisar en kostnad för relevant verksamhet utesluter inte att en annan registrerad redovisar att samma belopp har erhållits från den första registrerade enheten i form av relevant omsättning (från klienter) eller i form av budget (från medlemsavgifter). På så sätt undviker man att de redovisade utläggen underskattas.

När du har uppskattat kostnaderna för verksamhet som omfattas av registret för det senaste avslutade räkenskapsåret väljer du det lämpligaste intervallet och sparar din beräkning. Sekretariatet kan kontakta dig om beräkningen av datakvalitets- eller konsekvensskäl.

Om du är en mellanhand som främjar dina klienters intressen genom att bedriva intressebevakning för deras räkning ska du lämna finansiell information om

  • dina klienter
  • dina totala intäkter för det senaste avslutade räkenskapsåret.
  • Klienter på vars vägnar du har utfört intressebevakning vid EU-institutionerna

Som mellanhand ska du uppge namnet på alla klienter på vars vägnar du har bedrivit intressebevakning som omfattas av registret. Om du har valt ”klienters intressen” under rubrik 8 ska du lämna uppgifter om klienterna under rubrik 14. Du kan inte göra färdigt din registrering utan att uppge namnen på klienterna.

En klient är en företrädare för en intressegrupp som har ingått ett avtalsförhållande med en mellanhand varigenom mellanhanden främjar klientens intressen genom att bedriva verksamhet som omfattas av registret.

Om ni till exempel är en professionell konsultfirma eller en advokatbyrå och bedriver intressebevakning gentemot EU:s institutioner på uppdrag av en företrädare för intressegrupper på grundval av ett avtal, är den företrädaren din klient.

Välj lämpligt finansiellt intervall för varje klient för att visa de uppskattade intäkterna för relevant intressebevakning från den klienten under det senaste avslutade räkenskapsåret

Räkna också upp vilka av EU:s lagstiftningsförslag, strategier eller initiativ som är föremål för verksamheten för denna specifika klients räkning. Dessa bör motsvara uppgifterna under rubrik 9.

Klicka på ”Lägg till”-knappen för att lägga till klientens namn.

Fullständig uppräkning av klienter

Du ska sammanställa en komplett lista över era klienter (under det senaste avslutade räkenskapsåret) och uppge deras fullständiga namn (inga akronymer). Du måste också namnge nya klienter under innevarande räkenskapsår, även om ni är en nybildad enhet.

Vi godtar inte redovisningar som inte namnger enskilda klienter eller bara använder allmänna beskrivningar som ”företag”, ”andra mindre klienter” eller ”konfidentiell information”. Samma sak gäller för förkortningar och för enheter som inte går att identifiera.

Tjänster som tillhandahålls i länder utanför EU

Om du bedriver intressebevakning gentemot EU:s institutioner på uppdrag av myndigheter i länder utanför EU, till exempel deras diplomatiska beskickningar och ambassader, på grundval av ett avtal, måste du redovisa dem som klienter.

Tjänster som tillhandahålls EU:s institutioner, organ och byråer eller mellanstatliga organisationer enligt ett offentligt upphandlingskontrakt

Sådana tjänster anses inte vara relevanta för registrets syften och sådana institutioner, organ, byråer eller organisationer ska inte tas upp som klienter.

  • Intäkter från verksamhet som omfattas av registret

Mellanhänder ska redovisa de uppskattade årliga intäkterna från intressebevakning under det senaste avslutade räkenskapsåret vid dagen för registreringen eller den årliga uppdateringen. Registret beräknar automatiskt ut beloppet på grundval av den sammanlagda summan av de beräknade intäkter som genereras per klient. Det säkerställer att den redovisade omsättningen överensstämmer med intäkter från klienter. Det är därför mycket viktigt att inkludera alla relevanta klienter och de intäkter som kan hänföras till varje klient.

Omsättning är det belopp ett företag drar in under en viss period. De finansiella uppgifterna måste omfatta ett helt verksamhetsår och avse det senaste avslutade räkenskapsåret, räknat från dagen för registreringen eller den årliga uppdateringen.

Om du också bedriver relevant verksamhet i eget intresse som inte tjänar en eller flera klienters intressen måste du tillhandahålla motsvarande beskrivning och uppskattningar i textrutan.

Om du inte företräder några kommersiella intressen ska du lämna följande finansiella information:

  • Dina viktigaste finansieringskällor.
  • Belopp för varje bidrag som överstiger 10 000 euro och som överstiger 10 % av din totala budget samt bidragsgivarens namn.
  • Den totala budgeten för senaste avslutade räkenskapsåret.

Du anses inte företräda kommersiella intressen om du

  1. främjar dina egna intressen och ditt huvudsakliga syfte med etableringen och/eller verksamhetsområdet inte är kommersiellt, affärsmässigt eller vinstdrivande
  2. främjar dina medlemmars kollektiva intressen och det huvudsakliga verksamhetsområdet för minst hälften av dina medlemmar inte är kommersiellt, affärsmässigt eller vinstdrivande
  3. där a) och b) gäller är ditt huvudsyfte att främja samhällsfrågor i allmänhetens intresse, oavsett om du driver eventuell ekonomisk sidoverksamhet, till exempel förvaltning av egna medel eller egendom, eller genomförande av program och projekt, för din egen eller dina medlemmars räkning.

Att avgöra om du företräder icke-kommersiella intressen ska göras oberoende av rättslig form eller etableringsform.

 

Ett exempel:

En enhet är etablerad som en ideell organisation eller sammanslutning enligt nationell lagstiftning, men företräder vinstdrivande enheters kollektiva intressen inom näringslivet, en bransch eller en handelssektor. Den företräder därför kommersiella intressen och ingår inte i denna kategori.

 

Följande kategorier av företrädare av intressegrupper skulle normalt inte anses företräda kommersiella intressen även om särskilda omständigheter kan innebära ett avgörande kommersiellt eller vinstdrivande inslag i de intressen som företräds:

  • Civilsamhällesorganisationer, icke-statliga organisationer, välgörenhetsorganisationer och stiftelser.
  • Akademiska institutioner och forskningsinstitut, tankesmedjor och politiska institut.
  • Organisationer som företräder kyrkor och religiösa samfund.
  • Finansieringskällor

Uppge dina främsta finansieringskällor för varje kategori: EU-finansiering, (nationell) offentlig finansiering, bidrag (inklusive EU-bidrag), donationer och medlemsbidrag. Du kan välja flera kategorier för att täcka alla möjligheter. Lägg till eventuella andra källor som är relevanta men inte finns med i listan (till exempel sponsring eller reserver) genom att välja ”Övriga”.

För varje bidrag som överstiger 10 % av din totala budget OCH uppgår till minst 10 000 euro ska du uppge bidragsbeloppet och namnet på bidragsgivaren genom att klicka på ”Lägg till”.

Exempel 1:

En organisation med en budget på 1 miljon euro har fått ett bidrag på 15 000 euro. Bidraget behöver inte redovisas, eftersom det inte överskrider tröskelvärdet på 10 %.

Exempel 2:

En organisation med en budget på 100 000 euro har fått ett bidrag på 15 000 euro. Bidraget måste redovisas, eftersom det överskrider tröskelvärdet på 10 % och 10 000 euro.

Om samma bidragsgivare har lämnat mer än ett bidrag under samma räkenskapsår ska du fylla i det sammanlagda beloppet för dessa bidrag, om det överstiger 10 000 euro och 10 % av din totala budget.

Du kan använda textrutan för att lämna ytterligare finansiell information om din intressebevakning.

  • Budget

Företrädare för intressegrupper som inte företräder kommersiella intressen ska uppge sin totala budget för det senaste avslutade räkenskapsåret som ett absolut belopp i euro. Beloppet ska ta hänsyn till den finansiering som redovisats ovan (inklusive eventuella specifika belopp). Om ni är en nybildad enhet och inte har avslutat något räkenskapsår behöver du inte uppge någon budget eller några finansieringskällor, men du bör redovisa eventuella EU-bidrag som mottagits under innevarande räkenskapsår.

Definition av budget

Din budget är dina årliga inkomster och utgifter (finansräkenskaper) för det senaste avslutade räkenskapsåret. Det gäller alltså en organisations hela budget (inte bara medel som avsatts för verksamhet som omfattas av registret).

Om du inte kan redovisa någon budget på grund av att din organisation inte har någon kan du uppge ”0” som din budget. Eftersom detta anses vara en exceptionell omständighet ska du förklara i textrutan

  1. varför du inte kan uppge någon budget
  2. hur ni finansierar er intressebevakning.

Klicka i rutan för att bekräfta att ni arbetar i linje med de regler och principer som slås fast i uppförandekoden.

6.       VÄNTAR PÅ VALIDERING

När du har fyllt i alla 15 rubriker kommer du till en sammanfattning där du kan granska dina uppgifter. Längst ner på sidan finns en ”Kör kontroll”-knapp. Om du klickar på knappen kontrolleras om alla efterfrågade uppgifter är ifyllda. Funktionen är tillgänglig hela tiden medan du fyller i registreringsformuläret.

När du har klickat på Skicka får kontaktpersonen ett bekräftelsemejl om att registreringen är skickad och har status ”skickad”. För att registreringen ska avslutas och valideras måste du svara på alla eventuella förfrågningar om kompletterande information från sekretariatet. När sekretariatet har validerat registreringen kommer kontaktpersonen att få ett valideringsmejl som innehåller din identifierare, det vill säga det offentliga registreringsnumret (REG-numret).

Glömt inte att klicka på ”Skicka”. Annars kommer alla uppgifter du har lagt in att försvinna efter 21 dagar.

DEL III – DE REGISTRERADES ANSVAR

1.       ALLMÄNT

Som registrerad måste du

Du måste alltid arbeta i enlighet med uppförandekoden. Koden innehåller 16 regler och principer, som alla är lika viktiga. Du måste informera din personal och företrädare om reglerna och principerna. Att följa dem är ett krav: Bara registrerade som följer koden får stå kvar i registret.

Sekretariatet övervakar registreringarna och utvärderar om de registrerade har rätt att stå kvar i registret och om de följer uppförandekoden i enlighet med förfarandena i bilaga III till det interinstitutionella avtalet om öppenhetsregistret. Sekretariatet får inleda en utredning på grundval av ett tillåtligt klagomål om att en registrerad inte har följt uppförandekoden. Alla fysiska eller juridiska personer får lämna in ett klagomål till sekretariatet om en registrerads påstådda bristande efterlevnad av koden.

Ett beslut från sekretariatet om bristande efterlevnad av uppförandekoden kan medföra att den berörda registreringen tas bort från registret. Beroende på hur allvarligt ärendet är kan beslutet leda till

a) ett förbud för den berörda företrädaren för intressegruppen att registrera sig på nytt under en period på mellan 20 arbetsdagar och två år

b) publicering av den vidtagna åtgärden på registrets webbplats.

När sekretariatet avgör hur sträng åtgärden ska vara ska det ta vederbörlig hänsyn till den/de registrerades ståndpunkt och alla relevanta omständigheter i utredningen.

Registrerade som omfattas av åtgärder enligt ovan kan lämna in en motiverad begäran om att registrets styrelse ska göra en omprövning. Begäran om omprövning ska skickas till sekretariatet inom 20 arbetsdagar efter underrättelsen om den vidtagna åtgärden. Registrerade som inte är nöjda med styrelsens beslut kan väcka talan vid Europeiska unionens domstol eller framföra ett klagomål till Europeiska ombudsmannen.

  • Obligatorisk årlig uppdatering

Var tolfte månad, räknat från och med första årsdagen av din registrering, måste du göra en årlig uppdatering, validera alla uppgifter som lämnats och åta dig att följa uppförandekoden. Kontaktpersonen får automatiska påminnelsemejl fyra och två veckor före sista uppdateringsdagen. För att uppdatera registreringen loggar du in via fliken ”Registrering och uppdatering” och väljer ”Årlig uppdatering”. Du kan dock göra en årlig uppdatering när du behöver göra grundläggande ändringar eller anpassa datumet för din nästa planerade årliga uppdatering. Det kan du göra genom att logga in på din skyddade sida.

  • Mindre uppdateringar för att vara aktuell

Om du inte vill ändra sista dag för den årliga uppdateringen kan du använda alternativet ”mindre uppdatering” för att uppdatera uppgifter i en viss rubrik (till exempel den finansiella informationen). Mindre uppdateringar ersätter inte kravet på att göra en årlig uppdatering.

  • Vara öppen om din verksamhet och struktur

Vid kontakter med EU:s institutioner och organ uppmanas du att uppge att du har registrerat dig i registret och att uppge ditt REG-nummer.

  • Lojalt och konstruktivt samarbete med sekretariatet

Alla registreringar omfattas av sekretariatets övervakning eller utredningar. Detta görs för att säkerställa att informationen är korrekt och fullständig och för att undvika faktafel och/eller bristande efterlevnad av uppförandekoden. Om sekretariatet upptäcker inkonsekventa uppgifter kontaktar det den registrerade det gäller för att få förtydliganden och hitta en tillfredsställande lösning

2.       UPPDATERINGAR AV REGISTRERINGEN

Uppgifterna i registret är offentliga, och intressenter, forskare, studenter, journalister, privatpersoner och andra läser dem noga. Det ligger därför i ditt intresse att se till att din registrering är uppdaterad.

Du bör helst uppdatera din registrering så snart det sker några ändringar i de uppgifter som tillhandahålls och under alla omständigheter inom tre månader. Vi rekommenderar att du ser över registreringen minst tre gånger om året och uppdaterar vid behov. Ändringar kan ingå i en årlig uppdatering (dvs. en systematisk översyn av hela registreringen och åtagandet att följa uppförandekoden) eller i en mindre uppdatering (dvs. när du inte vill se över hela registreringen eller ändra ditt årliga uppdateringsdatum).

Sex månader före din årliga uppdatering får du en automatisk påminnelse om att se över din registrering och vid behov uppdatera den. Kontaktpersonen i registreringen påminns sedan automatiskt fyra och två veckor före sista dagen för den årliga uppdateringen (dvs. årsdagen för registreringsdatumet eller den senaste årliga uppdateringen).

Kontaktpersonerna får ett automatiskt bekräftelsemejl om den uppdaterade registreringen.

Om du inte gör den obligatoriska årliga uppdateringen kommer din registrering automatiskt att tillfälligt upphävas (den är fortfarande synlig på registrets offentliga webbplats men markerad som ”tillfälligt upphävd”). Under upphävningen kan du logga in på din organisations skyddade sida och göra uppdateringen. Om det inte görs inom 15 arbetsdagar raderas registreringen automatiskt ur registret.